Бучач відносять до трійки найцікавіших для туристів міст на Тернопільщині (Ретрофото)

Ретроспектива Бучача

19.09.2017 16:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

В Тернопільській області на березі річки Стрипи знаходиться давнє місто Бучач. Населений пункт має багато відомих в регіоні історико-архітектурних пам’яток, серед яких варто згадати церкви святого Миколая, Святої Покрови, Воздвиження Чесного Хреста Господнього, костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії, ратушу, скульптури Йоана Георга Пінзеля тощо. Місто  розташоване в межах Волино-Подільської частини. Бучач відносять до трійки найцікавіших для туристів міст на Тернопільщині, серед яких ще Чортків та Бережани.

Історики припускають, що місто було засновано у 1260 році, але перша офіційна згадка про Бучач до пізнішого періоду, а саме до 1379 року. Магдебурзьке (німецьке) міське право отримав наприкінці XIV ст. або 1393 року.

Читайте також

Альфред Сількевич – тернопільський фотограф
Мешканці села Верещаки на ретрофото
Тернопіль для туристів в міжвоєнний період

З останньої чверті XV ст. в місті було 2 костели (більший, або фарний —, мав 2 бічні каплиці, з фронту була вежа; менший — костел Св. Хреста, розібраний перед будівництвом Церкви Воздвиження Чесного Хреста Бучацького василіянського монастиря).

Середина XVIII століття — час містобудівної діяльності мецената М. В. Потоцького, архітекторів Бернарда Меретина та Яна Ґотфріда Гофмана, скульптора Йогана-Ґеорґа Пінзеля. В місті було побудовано міську ратушу, Бучацький монастир (1751–1770 рр.), парафіяльний костел (1761–1763 рр.), церква Покрови Пресвятої Богородиці (1764 р.). В 1754 р. василіянську гімназію.

Бучацький замок — пам'ятка архітектури всеукраїнського значення, розташований у місті Бучач, Тернопільської області поблизу вулиці Замкової на помітному підвищенні. На сьогодні він перебуває у поганому стані, потребує відновлення, капітального ремонту. Польський дослідник Станіслав Ніцея стверджує, що перший дерев'яний замок у Бучачі був зведений у XII столітті. Замок багато разів руйнувався, завжди потім відбудовувався. Особливо часто проходив процес руйнації та відбудови в XVI ст. через часті татарські, рідше турецькі, молдавські напади. Сучасні руїни — залишки збудованого в середині 16 ст. замку за сприяння тодішніх дідичів — Бучацьких-Творовських гербу Пилява.

Під час Першої світової війни в межиріччі Серету і Стрипи проходила лінія фронту. 15 серпня 1914 року в місто вдерлася російська армія (після Лютневої революції в Росії активізувались більшовики. Пошкодження міста внаслідок війни оцінюються як нищівні.

Про історію міста Бучач можна розповідати, але зрозуміло одне його потрібно побачити на власні очі. Тому не зволікайте і швидше знайомтесь з його давньою історією.

null
Панорама міста. Початок 1920-х. https://polona.pl

 

null
Бучач під час Першої світової війни. 1918 р. https://polona.pl

 

null
Спалений Бучач під час Першої світової війни. 1918 р. https://polona.pl

 

null
Листівка. Ратуша. Руїни замку. Залізничний вокзал. 1907 р. https://polona.pl

 

null
Бучач. 1918 р. https://polona.pl

 

null
Бучач. https://polona.pl

 

null
Ратуша. Початок ХХ ст. https://polona.pl

 

null
Гімназія. Початок ХХ ст. https://polona.pl

 

null
Кам’яниця в Бучачі. Магазин «Модні товари». 1929 р. https://polona.pl

 

null
Вулиця. «Столовая». Після І світової війни. https://polona.pl

 

null
Церква Святого Миколая. 1930 р. https://polona.pl

 

null
Руїни Бучацького замку. Початок ХХ ст. https://polona.pl

 

null
Костел, побудований в 1765 р. 1930 р. https://polona.pl

 

null
Залізнична станція. Початок ХХ ст. https://polona.pl

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі