Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Аграрна Тернопільщина: Із осіннього саду Петра Пеляка

11.09.2017 21:43   Джерело: TeNews
Автор : Ярослав Бачинський

Земля — найбільший скарб нашої держави. Чверть світових запасів чорноземів зосереджено в Україні. І цим не можна не пишатися. Ні для кого не секрет, що українські грунти найродючіші в світі, Їхній видовий склад надзвичайно різноманітний охоплює кількадесят типів — від родючих чорноземів і південних каштанових до менш родючих сірих лісових і опідзолених та майже непридатних для сільського господарства піщаних і кам’янистих ґрунтів. Кожне господарство в особі власників не залишає землі без обробітку й хоче своєю діяльністю підтримати аграрний сектор держави її продовольчу безпеку.

У цьому році ближче до свята Покрови фермерське господарство «Вікторія-92» відзначатиме свій скромний ювілей. Чверть століття економіст за фахом Петро Пеляк із держслужбовця перейшов у ранг фермера й створив перше приватне сільгосппідприємство у Козівському районі. Починали із мінімальної кількості запущених необроблюваних роками орендованих земель, розбитої техніки, що дихала на ладан і мінімуму трудівників-ентузіастів. Вдогін ішли критичні стріли від представників старої колгоспно- радгоспної системи. Але реформатори нових економічних відносин на селі, незважаючи на терни і шипи, впевнено рухалися вперед. Сьогодні фермерський колектив «Вікторія-92» обробляє понад дві тисячі орендованих земель у селах Вікторівка та Плотича. Створено два виробничих підрозділи в їх розпорядженні три зернозбиральні комбайни імпортного виробництва, одинадцять потужних високопродуктивних вітчизняних і закордонних тракторів, десять вантажних автомобілів, декілька одиниць службового транспорту, посівна й оприску вальна техніка, належний сільгоспреманент. З уведення у дію сховищ більш, ніж на 12 тисяч тонн відпала потреба користуватися послугами партнерів по агробізнесу. Крім цього ввели у експлуатацію зерносушильний комплекс у складі якого сушарка американського виробництва.

Читайте також

Завдяки співпраці шляховиків та сільради жителі Острова їздитимуть ідеальними дорогами (Відео)
Аграрна Тернопільщина: На часі – сівба
Проект GO highway реалізовується на Тернопільщині

Знаю добре, що ФГ «Вікторія-92» відоме не лише в області, а й в Україні. Господарство з гарною репутацією і міцними зв’язками, яке вже 23 роки поспіль бере активну участь в утверджені фермерського руху. Його керівник Петро Пеляк першим серед фермерів краю став заслуженим працівником сільського господарства України.

Петро Іванович усміхнений, щирий, добродушний. Це — якості вольової та сильної людини, справжнього управлінця і знавця своєї справи. Багато рис характеру передалося від батька першого рекордсмена бригадира у зерновиробниці, згодом — голови колгоспу в Плотичі в післявоєнний час в Козівському районі. Спілкуватися з паном Петром справжнє задоволення та гарантований заряд позитивної енергії. А йому натхнення дарує півторагектарний чудо-сад, де в у цю пору осіннього поріддя пахне стиглими яблуками, грушами, сливами. Ще не скинули свої зелене листя черешні й вишні. Як писав Максим Рильський, «Троянди і виноград — красиве і корисне».

Компактний, загороджений, з чистими міжряддями, побіленими стовбурами фруктових дерев, професійно сформованими кронами сад вабить будь-якої пори року.

Поважає Петро Іванович спорт і допомагає селу долучитися до нього. Так, у Вікторівці побудував міні-стадіон із штучним покриттям, з тренажерами, ігровим майданчиком для дітей. Поруч упорядкував волейбольне й баскетбольне поля. На спорудження саме такого спортивного комплексу із сценою для виступів професійних митців і аматорів художньої самодіяльності фермерське господарство виділило селу Вікторівці 1 млн 100 тис. грн. Аналогічний комплекс, як сказав Петро Іванович, незабаром буде відкрито в Плотичі біля адміністративного будинку сільради. Спорудження ведеться будівельною бригадою братів Володимира та Ігоря Осників.

Мало таких керівників в області, а особливо з числа фермерів, як Петро Пеляк, що так дбають про розвиток фізичної культури і спорту на селі. Спортсмени з Вікторівки й Плотичі переможці обласних і районних спортивних ігор, призери всеукраїнських змагань з різних видів спорту. Вікторівка в 2015 році стала найкращим спортивним селом Тернопільщини.

— Вкладання грошей у спорт це інвестиція довготермінова в здоров’я і силу духу, характеру, — каже відомий фермер. — Це —молодість і активна старість.

На орендованих фермерос полях посіяли озимий ріпак. Майже 70 відсотків фермерського колективу — люди віком до 40 років. Серед них механізатори Андрій Топоровський, Володимир Бацула, Богдан Козакевич, Віталій Кривокульський, два Михайли Пеляки, комбайнери Юрій Корчук, Руслан Схиб, Валерій Паєзднік, водії Ярослав Лішнянський, Богдан Шиманський, будівельники Сергій Гамак та Іван Барна. Серед головних спеціалістів колективу заступник з рослинництва Олег Дмитришен, головний бухгалтер Володимир Штогун, заступник директора ФГ «Вікторія-92» Олександр Пеляк. Росте гідна й достойна зміна хліборобського роду Пеляків — продовжує справу його син Олександр, дочка Людмила, яка працює головним економістом.

Озимий ріпак видав тут по 45 цнт з гектара, озима пшениця та ячмінь до 8 тонн, горох до 50 цнт з гектара. Обнадійливі види на врожайність соняшнику, кукурудзи, сої, гречки та інших пізніх культур.

Стояло надвечіря, коли прощався з Петром Пеляком і його чарівною дружиною, берегинею роду Наталією Петрівною. Незабаром вони відзначать 40-річчя спільного сімейного життя. На затишному подвір’ї — різнобарвні троянди, тягнуть свої унікальні блюдечка до сонечка декоративні соняхи, звисають ще не достиглі кетяги винограду й калини. Рівно тридцять років тому вони справили новосілля у цій затишній оселі. Осінь — пора ювілеїв із осіннього життєвого саду Петра і Наталії Пеляків та їх дружної працьовитої молодої фермерської родини. Хай щастить і здоровиться усім вам!

Козівський район.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі