Ярослав Бачинський

Ярослав Бачинський

кореспондент, журналіст, член Національної спілки журналістів України

Моє село – мій оберіг

31.08.2017 10:43   Джерело: TeNews
Автор : Ярослав Бачинський

Серпень відвіншовував трудівників полів  щедрими урожаями ранніх зернових і технічних культур, засипав садки червонобокими яблуками, грушами спасівками, гілками ягід малини, смородини, вишні, черешні, абрикосів та персиків. Трудову естафету передав ще більш плодовитішому на дари ланів та садів вересню.

У Прошовій.яка відома своєю багатою сивиною минувшиною, високою національною свідомістю і гідністю її понад 500 мешканців, випробувана  буремним часом минулого ХХ століття та першим розкриллям української державності без помпезності відзначили День державного прапора України,26 – річницю незалежності  українського суспільства,День села та свят о обжинків. Ініціаторами усіх цих святкових заходів  виступили депутатськи й корпус,громадськість села, депутат Тернопільської районної ради, директор ПП «Агрофірма «Медобори», заслужений працівник сільського господарства України Володимир Крупніцький, депутати Великогаївської сільської об’єднаної територіальної громади Ігор Олійник та Богдан Франків, староста сіл  Скоморохи, Смолянка, Прошова, Теофілівка Ігор Прус.

Читайте також

Відомого фермера з Тернопільщини Президент нагородив орденом
У Києві під колесами авто загинув громадський активіст з Тернопільщини Андрій Левицький

Дійства подячним молебнем розпочав місцевий священик УГКЦ отець Михайло, керівник місцевої агрофірми ПП «Медобори» Володимир Крупніцький від усієї душі подякував усім учасникам жнивного завершального комплексу за велике хліборобське сумління, професійність і високу відповідальність, Нині  агрофірма з дорідним урожаєм. вже посіяли ріпак та підготували усі наявні площі під посів не менш важливих озимих культур .Понад 750 осіб, за словами її керівника пана Володимира одержали оплату в натуральному та грошову виразі і цей процес триває. Господарство вкладає чималі кошти для всебічного функціонального розвитку закладів соціально- культурного призначення, церквами, монастирям, незахищеним категоріям населення. Не забувають допомогти продуктами харчування, коштами  українським військовим, що захищають територіальну цілісність держави на Сході України.До початку навчального року тільки Про А перед тимшівській школі І-ІІ ступенів, де сьогодні навчається 70 учнів, і з них сьогоріч семеро юних прошівчан підуть у перший клас ПП «Агрофірма «Медобори» закупила три комп’ютери, принтер, електроплиту, кип’ятильник. За слова директора сільської скарбниці знань Світлани Фортуни. Навчальний заклад повністю готовий прийняти хлопців та дівчат  Країну знань. За допомогою Великогаївської сільської ОТГ, агрофірми, батьківського комітету, який очолює Ольга Буртак повністю відремонтовано класи, навчальні лабораторії т а інші приміщення,спортивні і дитячі майданчики,встановлено тренажери. Гордиться школа легкоатлеткою Наталією Якимець, лауреатом Шевченківського конкурсу Лілією Стебельською. Не один десяток літ викладає історію та право педагог з великим досвідом, заслужений вчитель України Леонія Володимирівна Кузишин, вчитель-методист.

Читайте також

Досягнення Великогаївської громади: дитячий садок, який більше потрібний дорослим

Начальник відділу культури молоді та спорту Великогаївської сільської об’єднаної територіальної громади Степан Гуля від імені та за дорученням голови Олега Кохмана ручив грамоти колишнім воїнам АТО села Прошови.

Різножанровою програмою порадували земляків її вдало скомпонував завідуючий сільським клубом та ведучий Леонід Ванжула. На сільському стадіоні лунали чисті і щирі українські народні та сучасні пісні солістів Маріі Качуровської, Ольги Датку,Світлани Фортуни, Владислава Глеха, іскрометні жарти і книпи ведучого програми Леоніда Ванжули. Відбулися козацькі забави, перетягування линви між командами вулиць і сусідніх сіл, дитячі ігри та вікторини. Призи та солодощі переможцям закупили новний спонсор і меценат свята ПП « Агрофірма « Медобори».На добрий знак хліборобської долі у зв’язку із завершенням жнив її директору Володимиру Крупніцькому вручили величавий оберіг в села та невтомних працьовитих і щирих людей. Якими віддавна славиться мальовниче село Прошова- колиска місцевої батьківщини. Палала ватра, смакували Кулішем, який вміють приготувати  кухарі- самородки Марія Галабурда, Марія Чорна і пасічник від Бога, козак за натурою корінний прошівчанин Ігор Олійник. У зв’язку із військовими діями на Сході декілька років таких свят, що характерні для українських обрядів та звичаїв не проводилося. Невтомні трударі села, які своєю звитяжною повсякденною працею дбають  про продовольчу безпеку країни сп раведливо заслужили і на добре подячне слово та повагу і шану. Уклін Вам одвічні ратаї землі!

null

 

null

  


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі