Тернопільські лікарі: що робити, якщо голова болить через зміну погоди?

Опубліковано:
30 Серпня, 2017

Останнім часом чимало людей відчувають головний біль під час зміни погодних умов, магнітних бур, тобто люди стали метеозалежні. Фахівці Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України дають рекомендації, як у таких випадках рятуватися від головного болю:

Масаж 

Науково доведено, що якщо людина часто страждає від головних болів і при цьому хоча б 2-3 рази на тиждень виділяє трохи свого часу для масажу, то напади у неї будуть як мінімум в два рази рідші і набагато слабкіші. Масаж відновлює кровопостачання і дозволяє організму розслабитися – а це знімає спазми – головну причину болю. До того ж масаж голови – це дуже приємно. Робіть його плавними круговими рухами – просуваючись від потилиці до чола. А біо-точка, що відповідає за нормалізацію тиску, знаходиться під потиличних бугром. 

Розтяжка 

Болі напруги виникають через застій крові в області комірцевої зони і тому що м’язи затікають і «кам’яніють». Все просто! Розминаємо шию, піднімаючи голову вгору, потім опускаємо вниз, потім вправо-вліво і наостанок робимо головою кругові рухи. Причому в кінцевій точці кожного руху робимо шиєю підтягуючий рух і фіксуємо шию і голову в такому положенні секунд на 10. Потім п’ять секунд відпочинку і приступаємо до наступного руху. 

Читайте також

У селах Тернопільщини ще можна дихати

Тепле – холодне 

Якщо біль пульсуючий, то можна прикласти лід або мокрий рушник до скронь – тут проходять важливі артерії, які постачають кров у кору головного мозку. Невелике зниження температури дозволяє швидко заглушити головний біль, радить експерт CNN Health. Навпаки, якщо біль є давлячої – то слід покласти щось тепле на задню поверхню шиї – це створить відтік крові і знизить тиск.

Контролюйте вживання продуктів з кофеїном 

Кофеїн може звужувати кров’яні судини навколо мозку, що викликає мігрень. Більш, ніж 3 чашки меленої або 5 розчинної кави можуть спричиняти проблеми. Спробуйте зменшити кількість, або перейти на напої без кофеїну. Пам’ятайте, що гіркий шоколад, звичайно, корисний для серця, але також містить в собі кофеїн і є одним з продуктів – провокаторів головного болю.

Не їжте всухом’ятку 

Тканини, що оточують мозок, складаються на 90% з води, тому їх зневоднення призводить до подразнення нервів і болю. При нестачі рідини в організмі густішає кров, що ще більше посилює реакцію на погоду. Пийте 1,5-2 літра води щодня. Якщо їсте на ходу, тверду їжу обов’язково запивайте водою. 

Увага – на горіхи, боби і імбир 

Мікроелемент магній регулює приплив крові до мозку і рівень цукру в крові. Він міститься в свіжих зелених овочах, помідорах, горіхах, бобах, вівсянці. Разом з вітаміном В6 упорядковує вегетативну нервову систему і знижує метеочутливість (можна купити вітамінний комплекс з цими речовинами). 
Також тим, кого часто мучать головні болі, добре частіше їсти імбир. Його активна речовина – капсаїцин блокує ефект деяких речовин, що викликають запалення кровоносних судин і мігрень. Також капсаїцін міститься в зернах гірчиці і перці чилі. 

Створюйте належний мікроклімат 

Впоратися з тим, що за вікном, ми не можемо. Але створити вдома корисний для вашої голівоньки мікроклімат під силу кожному. Дуже часто ми не можемо впоратися з головним болем без ліків просто тому, що не вміємо розслаблятися. Звідси і постійне перенапруження. Виділіть «розвантажувальні» хвилини – хоча б 20 хвилин після робочого дня слухайте приємну фонову музику (краще без слів, щоб не концентруватися на змісті пісні і не починати наспівувати), вчіться за йогівським принципом контролювати дихання (дихати животом, «збивати» ритм дихання – це допомагає зняти стрес). І найголовніше – треба привчити себе на короткий час очищати голову від всіх сторонніх думок! На думку вчених, за день ми засвоюємо всього 5-7% потрібної інформації, всі інші думки – порожні турботи»,  зазначає заступник директора ТОЛЦ МОЗ України Ю. Дементьєв.

 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #голова. біль, #зміна погоди, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #СЕС, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: