Після літніх «політичних канікул» міська рада Тернополя повернулася до серйозної роботи

21.08.2017 12:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Новини Тернопілля

На відміну від попередньої сесії міської ради Тернополя 28 липня, коли депутати розглянули близько 350 питань за 13 годин роботи, На XVII сесії 18 серпня депутати розглянули 96 питань і розійшлися по обіді. Але частина з них – це життєвоважливі рішення для розвитку Тернополя.

Депутати остаточно вийшли з «політичних канікул»

За звичкою зранку біля міської ради були купки людей та поліціянти у формі та у цивільному. Однак, цього разу жодних конфліктів, бійок, сльозогінного газу чи пошкодженого майна. Декілька прихильників вигнаних зі «Свободи» депутатів Сороколіта, Турського та Навроцького, проти яких триває процедура позбавлення депутатського мандату, погиркалися з активістами «Свободи» і розійшлися. Час політичних протистоянь під радою поступово відходить у минуле. Всі депутати вільно і без проблем зайшли у приміщення міської ради і міська рада почала працювати.

Як депутати доводили людей до сліз

На сесії булу найбільш цікаво спостерігати, як розглядалися прості побутові питання тернополян. Тернополяни зі страхом виходили до основного мікрофона сесійної зали і намагалися переконати депутатів, що їм треба узаконити декілька квадратних метра городу або пів-гаража, яким вони вже володіють десятки років. Депутати то чули людей, то не чули. Одну жіночку депутати навіть довели до сліз. Незважаючи на прохання міського голови затвердити це рішення, її питання депутати провалили. Жіночка зі сльозами прорвалася до мікрофону і пояснила, що цими мізерними метрами вже 50 років користується її батько-інвалід і депутати не мають морального права їх відбирати. Після «сльотного душу» депутати погодили її питання, як і більшість інших побутових питань простих тернополян. Далі депутати в’ялилися за глобальне.

Як депутати давали звання «почесних громадян»

Найперше депутати згадали, що незабаром День міста і вирішили нагороди заслужених тернополян званням «Почесний громадянин міста Тернополя». Двоє з них отримали це звання посмертно.

Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, звання «Почесний громадянин міста Тернополя» присвоєно тернополянам за вагомий внесок у становленні української державності. Також ще дванадцять осіб отримають відзнаку Тернопільської міської ради за активну благодійну та громадську діяльність, вагомий внесок в розвиток науки, економіки, виробництва, культури та мистецтва, досягнення і перемоги у спорті, за впровадження передових технологій у сферах людської життєдіяльності, активну благодійну та громадську діяльність.

Нагородження відбудеться під час урочистих заходів з нагоди святкування Дня міста.

Список осіб, яким присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернополя»:

ПІДЛУЖНИЙ Андрій Борисович – український композитор, вокаліст, музикант, поет, телеведучий та актор;

МЕЛЬНИЧУК Богдан Іванович – письменник, драматург, журналіст, краєзнавець, Заслужений діяч мистецтв України;

КОЛІНЕЦЬ Володимир Володимирович – громадський діяч, член міської організації «Народний Рух України»

Посмертно:

МИСЛА Мирослав Іванович – молодший лейтенант, командир взводу окремої зведеної штурмової роти «Карпатська Січ» 93-ї ОМБр.

КУДРЯКОВ Валерій Андрійович – Предстоятель Української Автокефальної Православної Церкви Блаженніший Мефодій Митрополит Київський і всієї України;

Список осіб, яких нагороджено Відзнакою Тернопільської міської ради можна побачити за цим посиланням.

Як депутати давали школярам іменні стипендії

Другий рік поспіль тернопільські школярі отримуватимуть іменні стипендії. Зі слів очільника Тернополя Сергія Надала, протягом навчального року 2017/2018 стипендії буде отримувати 51 школяр у 17-ти номінаціях.

«Загалом для школярів було призначено 17-ть стипендіальних номінацій, які носять імена відомих тернопільських діячів. Наприклад, у сфері фізики стипендія імені Івана Пулюя, у сфері вокалу – Соломії Крушельницької, у історії та краєзнавства – Ігоря Герети, у сфері учнівського самоврядування – Володимира Лучаківського. У кожній номінації стипендію отримуватимуть по троє школярів, – розповідає міський голова. – Також конкурсна комісія визначала 33-ох обдарованих та талановитих «Кращих учнів школи», яким теж будуть призначені стипендії на цей навчальний рік».

Очільник Тернополя переконаний, що стипендії стануть добрим стимулом тернопільським школярам поглиблювати своє навчання.

Як депутати дали зелене світло для індустріального парку

Депутати проголосували за створення індустріального парку по вул. Микулинецькій. Депутати проголосували після презентації проекту організовану за участі виконкому.

Згідно проекту на території загальною площею 15 га планується створити майданчик з усіма необхідними комунікаціями необхідними для започаткування підприємницької діяльності пов’язаної із запровадженням інноваційних проектів, виконуваних із широким залученням наукомістких галузей у сфері глибокої переробки продукції сільського господарства.

Міський голова Тернополя Сергій Надала переконаний, що місто має необхідні передумови для того перетворити у технологічний центр, а міська рада повинна докласти максимум зусиль для того, щоб інноваційний бізнес прийшов до Тернополя.

«Поступово покращує транспортно-логістичне сполучення з Тернополем. Ми маємо достатньо серйозну науково-освітню базу, яка може давати кваліфікованих фахівців у сфері інженерії, переробки та медицини. Було б нерозумно, щоб ці люди після навчання залишали Тернопіль. Тому ми зацікавлені у тому, щоб тут розвивалося високотехнологічне виробництво. Саме на це спрямований проект із створення умов для розвитку індустріального парку у Тернополі», – зазначив міський голова у своєму коментарі з приводу планованого проекту.

Як депутати «перевиконаний» бюджет ділили

Одним з найважливіших було внесення змін до бюджету Тернополя.

Як пояснив міський голова Сергій Надал, за рахунок перевиконання міського бюджету у першому півріччя та розподілу невикористаних коштів у 2017 році на фінансування галузей додатково направлено майже 34 млн. грн.

«Майже 12 млн. з цієї сум направлено на заробітну плату працівникам охорони здоров’я та професійно-технічних училищ. Понад 500 тис. спрямовано для надання грошової допомоги тернополянам за програмою «Турбота» та ще майже 95 тис. – на доплату до пенсій ветеранам ОУН-УПА, – розповідає міський голова. – Ще 3 млн. грн. буде відшкодовано перевезення у громадському транспорті міста пільговиків, на придбання тролейбусів та виготовлення картки тернополянина для пільговиків».

Сергій Надал заяявив, що кошти також отримає сфера освіти. Зокрема, понад 800 тис. грн. передбачено школам у розрахунку по 100 грн. на учня, щоб із батьків не збирали батьківські внески. Ще понад 5 млн. виділено на капітальний ремонт закладів освіти, на виплату стипендії кращих учням міста.

«Сфера культури отримає кошти на капремонт бібліотек та підпірної стіни на о.Чайка у парку Шевченка, сфера охорони здоров’я – для ремонту амбулаторії у м-ні Кутківці та придбання меблів для дитячої лікарні, сфера спорту – на ремонт приміщення басейну ДЮСШ №2 та встановлення модульних боксів для обслуговування стадіону біля парку «Топільче». Додатково спрямовані понад 3 млн. 773 тис. грн. на капремонт дворів та ремонт об’єктів комунальної власності», – пояснює міський голова.

Як депутати реформували «громадський бюджет»

На черговій сесії депутати внесли зміни у положення «Про громадський бюджет Тернопільської міської ради». Як пояснює очільник Тернополя Сергій Надал, практика впровадження громадського бюджету у нашому місті розпочалася ще у 2016-ому році і за цей час було виявлено ряд недоліків.

«Це рішення прийняте, щоб усунути недоліки та з метою посилення відповідальності виконавчих органів ради за контролем з реалізації проектів, які були підтримані громадою. В оновленому положенні враховані всі пропозиції Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень, працівники якого безкоштовно проводять навчання та супровід Громадського бюджету, – розповідає міський голова. – Також дане рішення передбачає загальнодоступність та некомерційний характер проектів і виключає можливість проходження проектів, які не відповідають законодавству та не належать до компетенції місцевих органів влади».

До слова, з 1 вересня розпочнеться подача заяв на участь у Громадському бюджету Тернополя 2018 року.

Ось так завершилася XVII сесія міської ради Тернополя. З одного боку нецікава – без бійок та скандалів. З іншого боку продуктивна – у Тернополі відновила повноцінну роботу законодавча гілка міської влади.

Віра Сотник


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі