На Тернопільщині знаходиться унікальний єдиний в Україні підземний арт-музей (Фото)

Опубліковано:
20 Серпня, 2017

У селі Королівка Борщівського району знаходиться найдовша гіпсова печера світу Оптимістична. Щороку протяжність її ходів збільшується. Відома своїми гіпсовими красотами, гелектитами, найбільшими підземними озерами, а також великою кількістю глини, з якою постійно працюють спелеодослідники, розкопуючи нові коридори. Печера, до-речі, передує у Європі також по кілометражу штучних підземних доріг для експедицій та екскурсій.

Читайте також

Найбільше підземне озеро печери Оптимістичної досліджують спелеодайвери
Містична Маяка Оптимістичної печери охороняє скарби та нові підземні скульптури (Фото)

Спелеоекспедиції спуски спелеологів у печеру можуть тривати і до трьох тижнів без виходу на поверхню. Але одна випадкова зустріч у Львові дала початок незвичайним подіям – скульптурним експедиціям. У дитячому центрі творчості ЦТДЮГ “Погулянка” зустрілись дві талановитих людини президент львівського спеліоклубу “Циклоп” Наталія Юдіна та викладач і методист центру Олена Шептицька. Саме ці дві жінки намріяли майбутній підземний арт-музей глиняних скульптур. Згадує Олена, сьогодні вона президент та співзасновник міжнародної арт платформи “Дивина”: “В першій же експедиції зрозуміла, що печері не вистачає образів, так і хочеться, щоб з темряви на тебе щось визирало. Тоді мною було придумано формат “скульптурна експедиція”, в якій одночасно розкопується печера, а матеріал використовується для створення скульптур.” В першій же експедиції прийняли участь 20 українських скульпторів. Перші арт-об’єкти для печерного музею створювали студенти, випускники художніх ВУЗів, художники аматори із Тернополя, Львова, Донецька. Усього відбулось шість мистецьких походів в Оптимістичну печеру, остання експедиція з міжнародною участю разом з польськими скульпторами. Результат – це тони глини, яка прийняла різні образи від перших чудернацьких риб на стінах печери до витончених русалок та химерних циклопів. Кожна експедиція залишала по собі спадок – вічну експозицію, яка нараховує кілька десятків різноманітних скульптур. Через унікальний мікроклімат печери, всі творіння залишаться в першостворенному вигляді назавжди. Кожен гість печери зможе побачити на власні очі результат поєднання праці, волі, майстерності, бажання створювати і творчості. Для Олени Шептицької найбільш близька по духу скульптура господині печери Маяки. Це справжня нова міфічна героїня, разом з мавками, русалками українського етносу вона може стати героїнею багатьох художніх творів, фільмів та мультфільмів, а ще ця скульптура втілення жіночої креативності та символ творчої сміливості.

Микола Кравець, продюсер платформи «Дивина»:”Олена саме та людина, яка змогла реалізувати цей непростий проект. Уявіть, як це працювати під землею, коли навколо тільки світло спелеоліхтарів. Температура плюс одинадцять. Вологість така, що глина ніколи не висихає. Олена художниця за освітою. Останні два роки ще і президент, співзасновник міжнародної арт платформи “Дивина”. Влаштовує виставки, перформанси і фестивалі в Україні, Білорусі, Азербайджані. Має понад 16 років організаторського досвіду мистецьких подій. Від усіх скульпторів та спелеологів можемо сміливо подякувати Олені Шептицькій, цій неймовірній людині зі сталевою волею, яка не дивлячись на труднощі і перешкоди, змогла створити цю підземну експозицію – справжнє Диво, яким може пишатись Україна і дивуватися Світ”.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

фото з архіву Олени Шептицької, сайту http://optymistychna.com/, Олени Мудрої, Олександра Захарченка

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #галерея, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #оптимістична, #печера, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: