Тернопілля фестивальне: коза ходить – поле родить

Опубліковано:
16 Серпня, 2017

Тихою заводдю річки Коропець, що розділяє навпіл містечко, медовим Спасом і добрими усмішками зустрічали учасників і гостей ІІ-го аграрно-мистецького фестивалю «Коза-фест». Новизною святкового дійства, після подячного молебню місцевих священників різних конфесій, стало відкриття кованої фігури – кози. Пам’ятник кували із металу за стародавніми традиціями. Автор ідеї відомий тернопільський скульптор Дмитро Пилипяк, а її практичне втілення здійснив коваль із Козлова Віталій Команько. Маленьку, але благородну молочницю, уковінчено у бронзі за кошти аграріїв та фермерів Козівського району. Координатор проекту Володимир Ярема, керівник обласного мистецько-літературного об’єднання Олег Макогін, історик Сергій Ткачов подякували спонсорам, меценатам, а особливо тим, хто прийшов не сам, а привів винуватицю довгоочікуваного свята – козу.

Читайте також

За підтримки УГП на Козівщині для дітей бійців АТО влаштували виїзний табір
На Тернопільщині на Коза-фесті файно гуляли і люди, і кози
Козу водитимуть Козовою

Приміром, Ганна Романчак пенсіонерка з райцентру. Майже сорок років пропрацювала технологом на Козівському цукровому заводі. Після виходу на заслужений відпочинок займається вирощуванням і доглядом кіз. Свою улюбленицю Козинку і коричневої масті цапка Маленького пов’язала у стрічки. Поважну чотириногу красуню, високоудійну козу Маню привела на парад і смотрини  пенсіонерка з Козови Мирослава Блавіцька. Свою домашню свійську тварину, що дає по 3-4 кілограми поживного молока в день утримує господиня п’ять років. Коза пані Мирослави під бурхливі загальні оплески чималої юрби стала першою  «леді» ІІ-го фестивалю «Коза-фест» і отримала грошову премію на сіно та інший поживний і смачний корм. З нею фотографувалися, особливо дітвора, робили селфі юнаки та юнки, запитували у господині секрети утримання та раціон годівлі тварини.

Петро Садомир із с. Козівки Тернопільського району ціле літо у своєму селі випасає 30 і більше кіз. Добре вивчив звички і повадки рогатої раті. На свято за п’ять кілометрів привів вгодовану і статечну чотириногу молочницю Бояну. Петро розповів як з козячого молока робити м’який і твердий дуже висококалорійний сир, масло, ряжанку тощо. «Там, де коза ходить, там земля родить»,- по філософськи зауважив парубок. Саме цей крилатий афоризм став головним брендом свята, яке вітали міський голова Козови Ярослав Адамів, один із головних спонсорів, директор ПП «Агроінвест» Юрій Пудлик, скульптор Віталій Комонько та інші. На другому фестивалі «Коза–фест» можна було скоштувувати все – сирів за рецептами з початку минулого століття; смаколиків, відвідати смачну кухню і асортимент продуктів, ковбас, копченостей, оновленого Тернопільського м’ясокомбінату, з’їсти смачного шашлику; шинки, випити чарку настоянки на травах, медовухи, скуштувати гречаного свіжого як бурштин меду, і випити кухоль пива.

На фестивалі також виступили мистецькі колективи, фольклорні гурти, вокальні ансамблі та солісти художньої самодіяльності Козівського району.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

На фото автора: миттєвості фестивалю «Коза–фест».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #володимир ярема, #коза, #коза-фест, #Козова, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фестиваль
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: