В Збаразькому районі знаходиться містечко Вишнівець з давньою історією та палацовим і парковим комплексом XVIII ст. князів Вишневецьких. До 1939 року населений пункт носив назву Вишневець. Перша писемна згадка про Вишнівець зустрічається в історичних джерелах з 1395 р. В цей час на правому березі р. Горинь там, де нині розташоване село Старий Вишнівець, Дмитрій Корибут збудував перший укріпний замок для захисту від татаро-турецьких набігів.

В XV ст. Вишнівець стає родовим гніздом роду князів Вишневецьких. Саме тут народився легендарний засновник козацької дружини на Малій Хортиці Дмитро Вишневецький (Байда).

Читайте також

Мешканці «міжвоєння» в селі Куряни (Фото)
Язлівець на міжвоєнних фото
Ексклюзив: Копичинці на відео 1916 року (Фото, відео)

Серед цікавих фактів про місцевість, це те, що у Вишнівецькому замку до кінця липня 1651р. татари утримували у полоні Богдана Хмельницького, якого зрадив кримський хан.

Чорною сторінкою для Вишнівця є напад турецько-татарської армії у 1672 р., коли майже все населення було вирізане, а сама фортеця знищена.

На початку XVIII ст. останній з князів Вишневецьких, Міхал Сервацій перебудовує Вишнівецький замок у пишний палац у класичному стилі. Навколо  палацу створено було розкішний парк. Інтер’єри палацу вражали своєю розкішністю.

Після смерті Міхала Сервація у 1744 р. маєток переходить у власність найближчих родичів князів Вишневецьких – графів Мнєшенків (Мнішеків).

Крім того князі Вишневецькі та їх спадкоємці зібрали велику бібліотеку, що нараховувала близько п’ятнадцяти тисяч томів, серед яких було чимало стародруків, рідкісних видань, а також оригінали листів королів, царів, магнатів.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: http://cyfrowe.mnw.art.pl, http://www.skyscrapercity.com

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вишнівець, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #палац, #ретро, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: