Мистецькою візиткою Тернопільщини став у спекотному жнивному серпні ХУІІІ-й Всеукраїнський фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини» Він приурочений Року Любові до Ближнього.

Най відгомін того дзвону

Буде чути на весь світ,

Най же знают усі люде,

То нині лемків зліт!

Переживши депортацію у другій половині 40-х років минулого століття внаслідок сумнозвісної сталінської операції «Вісла», переселенці з Надсяння, Холмщини, Підляшшя та інших регіонів карпатської Польщі влилися, як брати і сестри в сім’ю однокровних галичан. Їх було розселено примусово в різні області України — Донецьку, Луганську, Херсонську, а найбільше — в Тернопільську, Львівську, Івано- Франківську.

Цьогорічний фестиваль за надто спекотливої погоди зібрав до семи тисяч осіб. Делегації приїхали з трьох держав — Польщі, Словаччини, Хорватії, з генерального консульства Польщі в Україні.

Фестиваль «Дзвони Лемківщини» традиційно розпочався ходою учасників і гостей центральною вулицею міста. Очільники області, району, міста, керівництво Всеукраїнського товариства лемків поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку, Пам’ятного знака депортації та фігури Покрови Пресвятої Богородиці. Всі основні дійства проходили в музейному комплексі «Лемківське село» в урочищі Бичова.  

Під час урочистого відкриття вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих під час депортації в 1944 — 1946 рр. та в зоні АТО. Від імені Президента України голова облдержадміністрації Степан Барна вручив урядові відзнаки, посвідчення про присвоєння звання заслуженого працівника культури України директору Бережанського краєзнавчого музею Надії Голод, медалями «За службу Україні» нагороджено священика Ярослава Гопко та Василя Ковальова, грамотами ОДА та облради групу воїнів АТО, вихідців з лемківських родин Тернопільщини.

На сцені перед присутніми виступили також народні депутати України Олег Барна, Микола Люшняк, очільники Монастириського району та міста Монастириська. Звучала молитва і благословення владики Дмитрія (Григорака) з участю багатьох священиків. Наступного дня, у неділю, відбулася служба Божа біля каплички на Ватряному полі.

Протягом двох днів лемківську пісню представили понад 70 професійних та аматорських хорових, вокальних, гуртів, ансамблів, солістів–вокалістів. На святі виступили ансамбль народної музики обласної філармонії «Візерунок», народний артист України Богдан Іваноньків, бандуристка, заслужений працівник культури Надія Кулик, тріо сестер Простаків, вокальний гурт «Пшеничне перевесло», народно-аматорський лемківський хор «Яворина», народно-аматорський лемківський фольклорний ансамбль «Гречні фраїрки», співачки Ольга Козицька із Хмельниччини, Софія Федина зі Львова.

Родзинкою фестивалю став виступ національного заслуженого академічного народного хору України ім. Г. Верьовки (керівник — народний артист України Зеновій Корінець), лірника, бандуриста, заслуженого артиста України з Києва Тараса Компаніченка, співачок Світлани Третяк і Катерини Шимків. Удруге на Ватряне поле приїхала і виступила співачка, волонтерка Юлія Дошна — лемкиня з Польші, заслужена артистка України, гості з Польщі — фольклорний ансамбль «Малі Рожновяки» (с. Рожнов, повіт Новий Санч, воєводство Малопольське, керівник Беата Гжегожек), жіноча фольклорна група «Ублянка» із Словаччини.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Діяло містечко народних ремесел. Свої вироби представляли понад 60 майстрів народної творчості. Ковалі, різьбярі, вишивальниці, гончарі, художники. Відбулася презентація книжок на лемківську тематику і страв лемківської кухні, а також тематичні конкурси, фотовиставка давніх лемківських церков, спортивні ігри та змагання.

Вогонь фестивальної ватри спалахнув у вечірніх сутінках. В нічній розважальній програмі юне покоління забавляли відомі гурти.

А ту ся сходят би спомнути

З життя в Бескидах всі атрибути.

Їм ту і сонце світит ясніше

Їм в оіднім краю легше ся дише. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #дзвони лемківщини, #лемківська ватра, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #фестиваль
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: