Гештальт-терапевт з Тернополя Ольга Томченко про стосунки жартома і всерйоз

Опубліковано:
2 Серпня, 2017

Якщо ви по-справжньому цікавитеся чимось одним, це неодмінно призведе вас до чогось іншого. Так вийшло і в мене, коли вирішила «надколупнути» тему стосунків як особистих, так і суспільних. Хто як не психолог, людина професійна знатиме відповіді на запитання, які турбують, цікавлять, спонукають. Тому я звернулася  до гештальт терапевта, Ольги Томченко, яка не лише любить спілкування з людьми, спостерігати за розвитком особистостей. «Моє бажання працювати в якості терапевта, – переконана вона, –  пов’язане з особливим ставленням до людини, моє основне кредо —  кожна людина не тільки має право бути щасливою, а ще й повинна бути нею — у всіх сферах життя. Я вважаю, що лише досвід є правильним знанням, все інше лише інформація, тому я вірю, що зможу допомогти  кожній людині, яка хоче і бажає змін на краще».

Свою практику вона вміло переплітає з добрим жартом, тому інтерв’ю вийшло двояким: тему стосунків ми обговорювали з гумором і всерйоз, не «напускаючи водички». «Будемо висловлюватися стисло, щоб закінчити фразу в тій же епосі», підкреслював вартісність думки   Станіслав Єжи Лєц.

Отже:

Ut ameris ama – Щоб бути коханим, люби (Франц.)

– Змальований вголос портрет бажаного чоловіка найчастіше в корені не збігається з фактично зробленим шлюбним вибором навіть при наявності кандидатур, більш близьких до висловленого ідеалу. Чому?

З гумором: Ділишся вголос, знай – ця ідея вже належить світу. Але не сумуйте сильно – ідей в повітрі як запахів – тисячі, а втілити їх – оце непросто.

Серйозно: Наша модель чоловіка формується у сім’ї та оточенні і часто на неї має вплив як біологія з фізіологією, так і звичні стереотипи, відомі з дитинства. А ще тиск соціуму. В кого що переможе – спираємо на долю. Як не крути – працювати над стосунками завжди потрібно. Але все ж бувають випадки, коли не варто цього робити.

Моя думка: як немає простору  для саморозвитку – тікайте від такого обранця, все інше можна надолужити.

 

Nullus amor est sanabĭlis herbis – Жодне кохання не можна вилікувати травами(франц).

– Якщо довго дихати на лід – він почне танути. Кажуть, так і в стосунках: якщо наповнювати людину у важкий для неї час турботою, теплом – вона розквітне і відповість взаємністю. Чи це працює?

З гумором: Вода має різні стани і речовина, якщо розтане, змішається і стане одним цілим, втративши свої початкові характеристики… Яка буде формула? Ніхто цього не знає. Чи буде вона згубною або токсичною? Це залежить від багатьох факторів, які не зміниш…

Серйозно: В кризу безглуздо повністю опиратися на партнера. Варто кожній з половинок окремо проконсультуватись у спеціалістів, бо своєю токсичною рідиною, якою наповнюємось у важкі моменти, можна «забруднити» партнера. А погляд збоку допоможе пізнати нові смисли існування стосунків, підлікувати свої рани і ділитися з партнером не «дефіцитом», а надлишком того, що є (любові).

null

In mediam viam tutissĭmus ibis – Посеред шляху їхати – найбезпечніше.

– Проблема «емоційних гойдалок» : людина може бути самодостатньою, впевненою в собі, з бажаннями, енергією. Разом з тим, почуття самотності, непотрібності, відсутності сенсу життя не відпускає. Чому?

З гумором:  -Ми полярні – не пізнавши болю, не пізнаєш радості, припливи-відливи, самотність .. Все має сенс – хіба  без емоційних гойдалок існувало б мистецтво чи філософія?

Серйозно: -Якщо самотність не відпускає – це тривожний дзвіночок: давно час попіклуватися про себе, свої потреби, переосмислення життя… Часто так і є – в густині подій і оточенні можна ловити саме таке відчуття.

 

Etiam post malam segĕtem serendum est – Навіть після поганого врожаю потрібно сіяти.

– Страх – сильне почуття, яке може як паралізувати, так і мотивувати на дії. Які страхи людина може подолати сама, а стосовно яких варто звертатись до фахівців?

З гумором: -Не дай Боже, залишитися Вам без  страху – як тоді перебігати дорогу в неналежному місці? Ой, а дехто в спеку буде ходити голим чи ковтати великі порції морозива без загрози застудитися? А як же баталії в громадському транспорті – відкрий-закрий вікно? Це наші дорожні знаки.

Серйозно: -Панічні атаки чи травми-кризи чи «флеші» тих, що повернулися з війни – надто серйозна річ. А ще страх має здатність ховатися за психосоматику, язви шлунків та інше. І мало хто знає, що більшість хвороб є саме психосоматичні. З одного боку здається: легше традиційне лікування, а психотерапія – дорого. Але разом з тим ми ж пам’ятаємо, що фармакологія та аптеки – це надприбутковий бізнес, правда?

 

Ducunt volentem fata, nolentem trahunt – Охочого йти доля веде, небажаючого – тягне.

– Щоб заспокоїтися хтось п’є, хтось приймає таблетки, а хтось просто робить кілька глибоких вдихів і уявляє себе на березі річки. Що варто робити, аби перед чи після стресової ситуації взяти себе в руки?

З гумором: НЕ потрібно себе обмежувати – користуйтеся всіма методами, і не зупиняйтеся в пошуку нових інструментів 😉 Тут не було нічого про секс-наркотики і рок-н-ролл, а також про адреналінові залежності…

Серйозно: Методів не так багато, але! Для кожного вони унікальні – комусь написати листа і порвати, а комусь дихати.. В ідеалі є три види можливостей справлятися з зайвими гормонами у крові – біохімічний (їжа, пігулки, алкоголь – все що змінює біохімію), відволікаючий (кіно, релігія, театр, література) та розслабляючий спорт, секс, праця…) Поєднати їх можна токсично («перекос» в якийсь один бік – переїдати, наприклад, або пити, потрапити в секту чи стати трудоголіком), а можна екологічно (з’їсти смачну вечерю в компанії чи обіймах коханої людини, подивитися кіно…)  Щастя – це розумне балансування між цими трьома можливостями.

null

Credo, quia absurdum – Вірю, тому що безглуздо.

– Прочитала, що перший крок до твого інтелектуального просвітління – відмова від участі в безглуздих он-лайн тестах. Чому соцмережі буквально заполонили найбезглуздіші тести і майже всі на них ведуться? Людям бракує самопізнання чи розваги?

З гумором: От не знаю, чому, але вони кумедні. Може все ж таки дід Мороз і Добра фея існує?

Серйозно: Розслабтесь і відчуйте цю дурню на пару секунд , пограйтеся, не забувайте про власне маленьке «дитя» в нашому серці. Без нього ми не здатні на творчість та креатив. Ну от як без цього прочитати і перетравити якусь рутину?

 

Errare humanum est sed stultum est in errore perseverare – Людині властиво помилятись, але нерозумно наполягати на своїй помилці.

– Деякі беруть на себе відповідальність за життя інших людей, жертвуючи собою. У той же час відмовляються від відповідальності за себе. Чи є шанс у стосунках з навколишніми не стати співзалежними, уникнути маніпуляцій?

З гумором: Повторюю тисячу разів піраміда Маслоу – не працює… щось пояснює, але направду, тільки забиває цілим поколінням голову.

Серйозно: Наші цінності – наше суспільство – ми мурахи великого задуму.. Якби все було однозначно, чи існували б такі люди як Віктор Франкл або ж Нік Вуйчич???

Направду є такий феномен, як дзеркальні нейрони – якщо ти довго спілкуєшся з кимось, «набираєшся» – «перебираєш» міміку та жести, фрази… Отож, думайте про своє оточення…

 

Nec possum tecum vivěre, nec sine te – Не можу жити ні з тобою, ні без тебе.

– Кажуть: якщо ти повністю, беззастережно довіряєш людині, то в результаті отримаєш одне з двох: чи близьку людину на все життя, чи урок на все життя… Психологи багато наголошують на базовій довірі – собі і людям. Але ж світ такий різний…

З гумором: Хочеш бути побитим і пораненим на поверхні – не довіряй нікому, хочеш бути побитим і зраненим всередині – довіряй всім і всьому…

Серйозно: –  Ми полярні у всьому – трішки собі, трішки людям … Довіряй своєму серцю і душі (цим провідникам наших емоцій). Але є секрети, як навчитися себе правильно розуміти…

 

Jai perdu tout le temps que jai passe sans aimer. (Le Tasse) – Я втратив весь той час, який я провів без любові.

– Що хотілося б розповісти зі свого досвіду, щоб застерегти чи навчити інших?

З гумором: Ніколи-ніколи не йдіть ні на яке серйозне психологічне навчання, втратите свої «рожеві окуляри»…

Серйозно: Найсильніший інсайт для мене: внутрішня гармонія – це супер! Це їжа смачніша, вода просякнута Любов’ю Всесвіту. Ну і розуміння, що я не долар, щоб усім подобатися – але ж і мені не всі подобаються … Я серйозно зараз. Наплюйте на стандарти – хочеться, звичайно, вірити що у нас купа життів, але ж все ж… (фантазую, всі сумніваються…)

 

Aut amat aut odit mulier, nil est tertium – Жінка або любить, або ненавидить, третього не дано!

– Мистецтво бути, жити, шукати точки дотику у стосунках з іншим найчастіше котяться звивистою дорогою. Існує твердження: розлучитись, щоб жити. Зустрічі-розлуки – це природній процес людських стосунків? 

– Ніякого гумору! Однозначно – це питання не вартує відповіді однієї людини! Це і є саме життя – ми завжди у власних матрицях і проекціях. Це найвищий дар (мабуть все ж справжнє кохання є цьому стимулятором)  відчути що ти не сам! 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #Гештальт-терапевт, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #ольга томченко, #психолог, #стосунки, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: