Аграрна Тернопільщина: На Кременеччині насіяли гарбузів

30.07.2017 19:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ростислав Ленчук

У Кременецькому районі понад п’ять років у структурі посівів не було озимого ячменю та гороху. Цьогоріч згаданих сільгоспкультур є на 599 та 170 гектарах.

Уже й відколосилися злакові й дали перші врожаї. Зокрема, під час збирання озимого ячменю із 310 гектарів кожен гектар видав по 59,4(!) центнера. Приміром, у ПП „Агро-Експрес-Сервіс” та ФГ „Б.Н.М.”

Ранніх зернових і зернобобових культур аграрії нашого краю мають на 6886 га, і на найбільших площах дозріває озима пшениця – на 3446 га. Вперше сільгоспвиробники ввели у структуру посівів гарбузи на 40 гектарах.

– У Кременецькому районі цього року дещо пізніше розпочалася жнивна кампанія, у зв’язку із частими дощовими днями й ночами… Через підвищену вологість ґрунтів до збирання інших культур, окрім озимого ячменю та озимого ріпаку (ПФГ „Віра” та ФГ „Едельвейс”), селяни ще й не приступили. Хоча рясні дощі приносять і свій позитив, адже завдяки їм зерно гарно наливається, набирає необхідну вагу, а відтак щедрі ужинки сільгоспкультур зростають, – наголосив у своєму коментарі «Діалогові» в. о. начальника відділу агропромислового розвитку РДА Василь Скоропляс.

На збирання врожаю задіяна практично вся підготовлена техніка, в тому числі – 34 зернозбиральні комбайни. На них трудитимуться досвідчені механізатори, які вже багато років віддали головному покликанню в своєму житті – праці на землі. Й, одначе, тих комбайнів, які на 30-ох гектарах здатні за день збирати урожай, на жаль, нині не вистачає. Тому ті господарства, в котрих посіви є об’ємними (наприклад, ПП „Агро-Експрес-Сервіс”, ТзОВ „Біо Лан” і ПФГ „Віра”), винайматимуть на збиральну кампанію необхідну агротехніку. Адже наразі зарубіжна техніка є дуже дорогокоштовною, і через це господарствам вигідніше винаймати зернозбиральні комбайни, аніж купувати власні, як мовиться, втридорога…

null

Борис  Федишин.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі