Чому вбивство дівчинки з Тернопільщини перетворюють на розважальне шоу

29.07.2017 23:43   Джерело: ПроТЕ
Опубліковано : Новини Тернопілля

Вбивству 17-річної Ірини Мукоїди з Вишнівця онлайн-журнал Про Те присвятив лише одну публікацію: «Деякі тернопільські ЗМІ вже винесли вирок підозрюваному у вбивстві». У ній мова йшла про те, що затриманого за підозрою у скоєнні цього злочину підлітка із сусіднього села усі надто рано почали називати вбивцею. Адже зробити це може лише суд, - пише ПРО те.

І сьогодні хочеться поговорити не про жертву, її вбивцю чи вбивць, а про ще одного фігуранта цієї трагедії. Фігуранта доволі несподіваного і, як на мене, зайвого. Мова про представників програми каналу СТБ «Слідство ведуть екстрасенси».

Саме експерт-криміналіст цієї програми Наталія Костилєва і робить усе можливе, щоб градус напруги навколо цієї трагедії не спадав. А для цього жінка з певною періодичністю викидає в «ефір» усе нові і нові факти. І робитиме це до того часу, поки на екран не вийде програма, у якій екстрасенси і спробують назвати «справжнього» вбивцю Іринки.

Ось тут і виникає найголовніше запитання – якщо ці екстрасенси і справді такі екстрасенси, чому вони не назвали злочинця до цього часу? Чому вони не зібралися навколо могили дівчинки і, взявши у руки її фотографії, не сказали, хто саме завдав фатального удару? Можливо тому, що насправді вони на це не здатні? Можливо тому, що мова йде не про розслідування, а про звичайне шоу? Нехай і добре відрежисоване, але всього лиш шоу. Бо якщо ці екстрасенси такі всемогутні і можуть з допомогою колоди карт чи кришталевої кулі встановити особу вбивці, то для чого сюди приїхала якась експерт і збирає, ні, не факти, а чутки? І якщо для цих екстрасенсів нема ніяких таємниць, то може варто розігнати усіх слідчих, прокурорів, експертів, а взяти на службу кілька ясновидців і тоді не буде жодного не розкритого злочину і жодна невинна людина не опиниться за гратами?

Читайте також

Поліцейського-криміналіста з Тернопільщини звільнять за «нетверезий стан» (Фото, відео)
Мешканці Вишнівця знову заблокували дорогу: вимагають відпустити Василя Гнатюка і шукати справжніх вбивць Ірини Мукоїди
Тернопільська прокуратура прозвітувала про свою роботу за півріччя

На каналі СТБ про саму програму кажуть так: «У програмі ясновидці розкривають злочини, розслідуючи які, міліція виявилася безсила. Це остання можливість людям, які роками сидять у СІЗО, довести свою невинність».

Не знаю як хто, а я чомусь не чув, щоб бодай когось випустили з в’язниці після виходу цієї програми. Як і не чув, щоб когось заарештували на сонові свідчень екстрасенсів, здобутих з допомогою сотні спалених свічок, трьох зарізаних чорних півнів і видоєного цапа.

То чому ж і у цьому випадку екстрасенси відтягують озвучення імені вбивці? А чи не тому, що їм потрібна не справедливість і встановлення істини, а дещо інше? І це інше звуть рейтинг. Саме так – глядацька цікавість, ось що головне для будь-якої телевізійної програми. Саме тому Наталія Костильова робить усе можливе, щоб її підігріти.

Візьмімо один з останніх фактів, які вона оприлюднила. Виявляється, є свідок вбивства. Але його зараз утримують у Почаївській психлікарні. А сам медичний заклад охороняє ледь не половина особового складу тернопільської поліції.

Я побував у Вишнівці, поспілкувався з місцевими жителями. Справді, забрали до лікарні одного чоловіка. Він давно стоїть на обліку у психоневрологічному диспансері. Зловживає алкоголем і час від часу починає бачити пухнастих тваринок. Ось його вкотре і забрали на примусове лікування. Просто співпало, так би мовити.

А тепер найцікавіше. Насправді я не був у Вишнівці, ні з ким не розмовляв і поняття не маю, чи живе там такий персонаж. Я все це придумав. Але ж ви повірили? Ось на це і роблять розрахунок екстрасенси і експерти-криміналісти. Люди не перевіряють факти, люди їм просто вірять. Тому можна казати, що завгодно і завжди знайдуться ті, хто захоче у це повірити.

І тому у цій трагічній історії крапку поставлять ще не скоро. Тому що для когось це трагедія, а для когось – можливість підняти рейтинг своєї передачі. І цих останніх мало хвилює, що відчувають люди, яких це горе торкнулося безпосередньо. Вони робитимуть усе. щоб потенційні глядачі не забували про цю історію.

Не вірите? Наберіть у пошуку, ні, не Ірина Мукоїда, наберіть – Наталія Костилєва. Ви не знайдете практично нічого, щоб стосувалося безпосередньо цієї людини. Зате отримаєте кілька сотень посилань на вишнівецьке вбивство. І не лише з тернопільських засобів масової інформації. З усієї України. А це означає, що подивитися випуск «Слідство ведуть екстрасенси» захоче дуже багато людей. Саме цього і добиваються ці люди.

А ось чого хочуть люди, які стали заручниками цієї ситуації? Справедливого розслідування? Чи їх влаштовує стати учасниками шоу і вірити всьому, що будуть розповідати заради збільшення рейтингу люди, яких насправді зовсім не цікавить справедливість.

Марко КЛЕВЕЦЬ


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: ПроТЕ  

Коментарі