На зарплату медикам та освітянам Тернопільщини не вистачає 300 мільйонів гривень

Опубліковано:
28 Липня, 2017

Піврічний план надходжень до місцевих бюджетів перевиконаний вже майже на 200 мільйонів гривень. Річний план власних доходів у бюджети становить 2,5 мільярди гривень. Утім, в обласній адміністрації прогнозують, що його теж перевиконають і до кінця року у місцеві бюджети надійде майже 3 мільярди гривень. Про це йшлося на засіданні колегії обласної адміністрації 26 липня, – пише За Збручем.

Попри позитивні прогнози щодо наповнення бюджетів є й незабезпеченість коштами по зарплаті до кінця року для працівників галузей освіти та охорони здоров’я.

Читайте також

Чиновники хочуть знищити тернопільський післядипломний інститут (ВІДЕО)
Учні соціально незахищених категорій будуть забезпечені безкоштовними підручниками
Поступати у ВУЗи всі учні повинні виключно по знаннях, – Олег Барна (ВІДЕО)

– Щороку у нас виникають одні і ті ж проблеми, – зазначає Степан Скибиляк, директор департаменту фінансів ТОДА. – І виникають через те, що у нас дуже розгалужена мережа, як освітянських, так і медичних закладів. Субвенційні кошти, які розраховуються по формулі, на жаль, не перекривають потреби у цих коштах, а кошти місцевих бюджетів теж не завжди спрямовуються на першочергові видатки: зарплату, енергоносії, медикаменти, харчування. Заборгованості по зарплатах та енергоносіях зараз немає, є незабезпеченість коштами. Незабезпеченість виникла і через те, що з першого вересня цього року педагогічним і непедагогічним працівникам піднімається на два тарифні розряди зарплата. І це лягає на плечі місцевих бюджетів. За попередніми розрахунками профільних управлінь незабезпеченість по освіті складає близько 200 мільйонів гривень, по медицині – близько 300. Це цифри трохи завищені, оскільки в них включені і видатки необов’язкового характеру. Якщо брати дві галузі, то ми орієнтуємось на 300 мільйонів гривень незабезпеченості коштам до кінця року. Це майже місячний фонд по зарплаті. Є території, яким не вистачає на півмісяця зарплати, іншим – на два місяці, це залежить від бюджету території, як були сплановані видатки. Ресурс для покриття цієї незабезпеченості є: перевиконання до кінця року надходжень у місцеві бюджети близько 400 мільйонів гривень, перерозподіл вільних залишків коштів у бюджетах та надходження із держбюджету. Надіємось, що найближчим часом на рівні Уряду будуть прийняті розпорядчі документи про розподіл стабілізаційної дотації, яка на рівні держави складає 2 мільярди гривень і розраховується по формулі. Останні два роки ми отримували 93 мільйони цієї дотації.

Ольга Трач

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #борг, #зарплата, #медицина, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #освіта, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: