Червоногородський замок на старих фотографіях

22.07.2017 12:13   Джерело: TeNews
Опубліковано : Тетяна Яцечко-Блаженко

Біля села Ниркова Заліщицького району Тернопільської області знаходиться Червоногородський замок. Вперше Червоногород згадується в хроніках як Castrum rubrum (Червоний замок) в IX столітті. До XIII століття в Червонограді існував замок (швидше за все дерев'яний), згадуваний як предмет суперечок між князями Київської Русі.

На початку XVII ст. за сприяння старости Червоногорода, а саме львівського каштеляна Миколи Даниловича було зведено мурований чотирикутний замок з вежами на кутах. Замок  (був оточений оборонним муром із в'їзною брамою.

У 1672-1699 роках Червоноград разом з навколишніми землями перебував під владою Османської імперії.

Читайте також

Які були Заліщики у 30-х роках (Відео)
Ягільниця на Тернопіллі: екскурс в минуле
Місто Бережани та його мешканці в 1930-х роках (Фото)

До першого поділу Польщі в 1772 році Червоноградський замок був центром Червоногородського повіту - одного з трьох повітів Подільського воєводства. Після поділу Польщі місто відійшло до Австрії, втратив своє значення і став відноситься до Заліщицького повіту Тернопільського воєводства.

Із 1778 р. замок перейшов у власність Кароля Понінського, який 1820 р. звелів розібрати дві вежі й частину будівлі, а дві інші вежі та частину стін використав для спорудження палацу на замковому фундаменті. Його син, Калікст, вважаючи вежі надто низькими, розібрав їх і збудував на цих самих місцях вищі та об'ємніші, у псевдоренесансному стилі.

Під час Першої світової війни палац зазнав значних руйнувань, і його більше не відбудовували. Сьогодні збереглися лише дві, значно пошкоджені вежі.

На даний момент з будівель на території Червонограда збереглися залишки Червоноградського замку XVII століття і католицького костьолу XVIII століття. На пагорбі поблизу замку розташовано занедбане кладовище з каплицею, в якій були поховані останки сім'ї Понінських.

Поблизу замку знаходиться прекрасний водоспад,  який розташований на річці Джурин, в урочищі «Червоне», між селами Нирків і Устечко Заліщицького району Тернопільської області.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

Джерело фото: https://polona.pl


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі