Село у центрі Заліщицького району святкує 500-річчя

Опубліковано:
17 Липня, 2017

Великий французький філософ Вольтер писав: «Не буває великих справ, без великих труднощів». Село на берегах Дзвінки, а це 375 дворів, які населяють 1051 осіб, пережили за п’ять сотень літ чимало військового, підневільного, голодного, морозного лихоліття, тяжкого і нестерпного гніту з боку Австро-Угорської імперії, панської Польші, совєтских більшовиків у віколомному вересні 1939 року, що обійшовся трагедією багатьох селянських родин. Перший похід визволителів від старшого брата коштував мешканцям села Дзвиняч, сусідніх Бедриківців, Дуплиска, Торське, Іване-Золоте , Добровляни, Касперівці, Городок, Блищанка віддачею сільгоспреманенту, худоби, коней, насильною відправкою непокірних туди «де Макар телят не пас».

На початку ХХ століття й до середини 30-х років малоземельні селяни емігрували до Канади, Бразилії, Аргентини. США, не лише у пошуках кращої долі й ситнішого кусеня хліба, а заробити трохи долярів й прикупити у рідній стороні з десяток моргів поля, коней, збудувати каменицю з оцинковою покрівлею, відкрити власну справу. Тому саме у селі Дзвиняч, що розташоване за 7 км від райцентру Заліщики і за 120 км від обласного Тернополя мало своїх ковалів, столярів, шевців, ткачів, мулярів.

Читайте також

«Вітри історії розбивалися об мури Теребовлянського замку», – Микола Люшняк у день 920 річниці міста
11 липня – Всесвітній день шоколаду
Які були Заліщики у 30-х роках (Відео)

У далекому 1914 році з нагоди – сторічного ювілею Тараса Шевченка за кошти церковної громади та за ініціативи письменника Осипа Маковея, який довгий час учителював у Заліщиках відкрили бюст Великому Кобзарю. Й головні вулиці назвали іменами Тараса Шевченка, Лесі Українки. Діяла тут осередок «Просвіти», народний дім, хата-читальня, церква, крамниця та ремісничі майстерні.

Після віроломного ззненацбкого нападу фашистської Німеччини вевезли на примусові роботи до рейху 38 юнаків та дівчат. У Червоній Армії загинуло 35 жителів села,№0 пропали безвісти.За участь у національно- визвольній боротьбі за незалежність й соборність української держави було ув’язнено 23 жителі, з них 15 вивизено на каторжні роботи у Сибір, загинуло17 борців ОУН-УПА. На фронтах другої світової війни воювали 197 жителів Дзвиняча.з них 61 чоловік загинув у горнилі війни, а 153 нагороджено за ратний подвиг орденами і медалями. Памятник воїнам- односельцям відкрито у 1967 році,пам’ятний знак на честь скасування панщини відновлено у 1989 році.

Недавно з ініціативи сільського голови Дзвиняча Йосипа Бачинського, директора Дзвиняцької ЗОШ і_ ІІІ ступенів Марії Гагалюк, вчительського колективу й громадкості села відкрито пам’ятний комплекс Небесній сотні – один із перших у сільській місцевості на Тернопільщини. Його спорудженя профінансовано за кошти громади. Новий війт Йосип Бачинський разом з депутатським корпусом багато роблять у соціально- культурному розвитку села, капітально відремонтували й перекрили Народний дім, адмінбудинок, чималі кошти виділяють школі, дитячому садку. Закладам медицини, культури, молодіжним і спортивним проектам На поточний ремонт сільських вулиць, належний санітарний та протипожежний стан території.

 Гордяться дзвинянчани своїми уславленими землякками серед них канадська співачка українського походження, акторка Марія Угринюк.

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

null

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: