Пісенно-музичне різнобарв’я 40-го, ювілейного фестивалю «Тернопільські обереги-2017»

20.06.2017 11:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ростислав Ленчук

Регіональний фестиваль народних ремесел, фольклору та хореографії під такою назвою цьогоріч став ювілейним – сороковим! 18 червня брали в ньому участь фольклорні гурти чи не з усіх районів Тернопільської області та сусідніх регіонів, тобто творчі гості-побратими, ну, і звичайно ж, артисти-аматори з нашого Файного міста Тернополя та району.

Фестиваль відбувся вже всорокове (!), а метою такого чудового народознавчого заходу є відновлення, збереження прадавніх українських традицій і звичаїв, збереження надбань національної культури.

У рамках фольклорно-обрядового фестивалю відбулися два великі концерти виконавців народної та популярної пісні (перший – на набережній Тернопільського ставу). А завершилося феєричне, гучне, мелодійне, барвисте свято на літній естраді в Тернопільському парку культури й відпочинку імені Т. Г. Шевченка пізно ввечері, майже опівночі, 40-хвилинним виступом спеціальних гостей із міста Києва – знаного гурту «Рвані міхи»... 

Саме митці Тернопільщини й сусідніх областей, шануючи батьківські традиції та мистецькі надбання своїх краян, рік у  рік відтворюють, примножують, розкривають скарбницю національної духовності України.

Основним завданням фесту є розвиток і пошук різноманітних форм фольклору, звичаїв, традицій та обрядів краю, популяризація оригінальних автентичних творів, фольклорних колективів із різних регіонів України, пізнання етнографічно-культурного багатоманіття нашої Батьківщини, виявлення самобутніх творчих колективів, окремих виконавців та майстрів декоративно-ужиткового мистецтва.

Народі колективи Тернопілля й сусідніх та дружніх Львівщини, Рівненщини, Волині, Хмельницької, Чернівецької й Івано-Франківської областей постійно працюють над пошуком автентичного репертуару, стилізують його та виносять на сцену, пропагуючи таким чином величне народне мистецтво пісні, танцю та акторської майстерності в Україні й навіть за кордоном.

Зачарували українська народна пісня, різножанрові народні та сучасні пісні, яскраві обрядові танці, фольклорні музично-хореографічні композиції, серед яких - мистецтво Тернопілля, Буковини, Волині, Полісся, Поділля й Прикарпаття.

Учасники фесту – майстровиті «Настасівські музики» із Тернопільського району - на відкритій сцені набережної Тернопільського ставу представили блискуче, віртуозне виконання не лише троїстими музиками в’язанки гуцульських мелодій. У своєму репертуарі колектив вдало поєднує виконавську майстерність та образну виразність. Артисти дарують слухачам пісенні скарби рідної землі. У репертуарі -- твори ліричного та жартівливого характеру, адже репертуар - різнобарвний і колоритний: від українських народних пісень - до сучасних. У виконанні гурту звучать твори, в котрих лунають українська традиційна народна та сучасна музика і пісні в авторських версіях та аранжуваннях: народні пісні, авторські, які стали народними, інструментальні авторські композиції, фантазії, жартівливі, танцювальні мелодії. Для відображення широкого спектру українського національного мистецтва музиканти ансамблю використовують чимало  старовинних і сучасних інструментів... 

Репертуар же чудового Народного вокального аматорського чоловічого колективу Бучацького РБК «Бучачани» (керівник - Заслужений працівник культури України Василь Дем’янчук) охоплює козацьку, стрілецьку, повстанську тематику, класичні твори, оброблення українських народних пісень. 

Ансамбль є одним із найкращих колективів Галицького краю.         

Зацікавлення артистів-аматорів вокально-інструментального ансамблю, учасників фестивалю зі Зборівського РБК українським фольклором, нашою етнікою, їх сучасними обробленнями зумовлене добре збереженими в селах і містах Західної України фольклорними та обрядовими традиціями. Тут і нині на весіллях та інших святах залюбки грають народні музики з гуслями або скрипкою, бубном і баяном чи гармошкою. Переповідають дорослі музики, що й діти на селі змалечку грають на гітарах, цимбалах та сопілках.

На приємних нотних хвилях сучасної, популярної, естрадної музики й пісні гарно «поколихали» слухачів запальними та романтичними ритмами творів на набережній учасники знаного Кременецького гурту РБК «Королівський міст». Захоплена публіка не відпускала їх зі сцени, після виконання, на жаль, лише чотирьох номерів, високо оцінивши вокальні дані двох чарівних, голосистих солісток та злагоджений спів усіх класнючих музикантів (гітаристів і клавішників) колективу з міста над Іквою, яких уже полюбили не лише в нашій області, але й далеко за її межами...

...У репертуарі колективів - учасників «Тернопільських оберегів-2017» - українські фольклорні пісні, записані на різних теренах Галичини, Волині, Полісся, Поділля й Буковини. Вирізняють тамтешні колективи автентичне виконання та колоритне, вишиване вбрання. 

Чудовими мелодійними, запальними українськими народними піснями, танцями, артистизмом і гумором здивували та задали гарний настрій яскраві творчі особистості - учасники Народного обрядового фольклорного ансамблю Кременецького РБК під орудою Інни Алкозай.

Приємно вразив етнічним, українським, подільським колоритом Народний фольклорний ансамбль «Родовід» із селища Антоніни Красилівського району Хмельницької області... 

...Тож одразу за два чудові концерти артистам численні глядачі віддячилися щедрими оплесками, а організатори – подяками та дипломами фестивалю.

Уже прохолодної вечірньої пори «порвали» публіку й наснажили своєю виконавською майстерністю та неперевершеним інструментальним вогником, непередаваним словами драйвом, підкупили артистизмом присутніх маститих музикантів учасники відомого гурту «Непомящий і друзі» з міста Кременця, виконавши «на ура!» запальну «Канадійську імігрантську польку» та декілька своїх хітів... 

За масштабну роботу, щирість душі та позитивну енергетику протягом майже дев’ятьох (!) годин дякували учасникам та організаторам невтомні ведучі свята – відомі кременецькі конферанс’є Юлія Чух та Ігор Ленчук (головний режисер Кременецького РБК), а також вклонилися виразним словом і натхненною дикцією, відшліфованою інтонаційністю та невимушеністю естрадного розмовного жанру всім, хто активно працює задля розвитку культурно-мистецького потенціалу українського краю, допомагає зберігати та примножувати безцінну спадщину наших предків зі сцени. 

Одне слово, славляться щедрі на творчість Тернопілля й сусідні краї своїми народними ремеслами та виробами майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, яким підтвердили, що наш народ зберігає, відновлює й примножує свої звичаї, традиції та обряди.

Українське слово й духовна тематика становили основу цікавої та різнопланової програми вельми масштабного заходу. Вона включала виступи хорових колективів, вокалістів, дуетів, тріо, чоловічих та жіночих вокальних, інструментальних ансамблів, танцювальних колективів, елементи драматургії. Фольклорні номери, обрядові, хореографічні композиції, сценічні постановки знакових історично-культурних подій були приправлені запальним танцем, українською народною піснею і в обробленнях композиторів, а також сучасною естрадною піснею, інструментальною музикою, багатством розкішних костюмів, цікавими постановками. Все це в комплексі створило направду неповторну атмосферу, за котру глядачі щиро дякували своїми оплесками. І в тому, що дійство відбулося «на одному подиху», велика заслуга його організаторів – директора Тернопільського обласного методичного центру народної творчості Володимира Сушка та його заступника -- Світлани Гачевської, режисерсько-постановочної групи і всіх, хто вніс свою лепту в проведення масштабного національно-презентаційного заходу.

Фото: Ростислав Ленчук

 

Фото: Ростислав Ленчук

 

Фото: Ростислав Ленчук

 

Фото: Ростислав Ленчук

 

Фото: Ростислав Ленчук

 

Фото: Ростислав Ленчук

 

Фото: Ростислав Ленчук

 

Фото: Ростислав Ленчук

 

Фото: Ростислав Ленчук

 

Фото: Ростислав Ленчук

 

Фото: Ростислав Ленчук

 

Фото: Ростислав Ленчук

 

Фото: Ростислав Ленчук

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: TeNews  

Коментарі