Тернопільський гурт «Новимний Кудень»: «У нас свій творчий фронт, і свого роду – наша боротьба, яку ми виявляємо у музиці»

Опубліковано:
17 Травня, 2017

Глибокі до неймовірного, добрі, щирі та талановиті – і це ще далеко не весь перелік епітетів, які можна підібрати, щоб охарактеризувати музикантів із відомого тернопільського гурту «Новимний Кудень», – пише Галас.

«П’ять творчих моторчиків», як вони самі себе називають, які роблять проникливу музику з глибоким змістом. Жоден із них не є професійним музикантом, але для кожного з них музика – це «всесвіту сльози», або ж іншими словами, їхнє внутрішнє віддзеркалення, їхня історія, душа і сутність. Утім, щоб не бути голослівною, переконатися у цьому можна буде вже цієї неділі, 14 травня, на їхньому концерті, що відбудеться о 20.00 у Тернополі в «Koza Bar». А зараз про історію створення гурту, дебютний альбом, творчий процес та про настрій напередодні концерту говоримо з самими музикантами.

 

– Як виникла ідея створення гурту?

– Першочергово ідея виникнення гурту була пов’язана з благодійними концертами на підтримку добровольців. У грудні 2014-го ми вирішили зробити на Театральному майдані акустичний благодійний концерт на підтримку добровольців. Організувалися з хлопцями. Зробили три теми: дві Русланових (Руслан Гірчак, соліст гурту, – авт.) та одну спільну. Відіграли концерт, який відбувався в атмосфері чаїв, вогню і людей під снігом. Після того зрозуміли, що можна працювати й розвивати цю ідею надалі. Грали на благодійних концертах, таких як: «Сталевий промінь волі», «Під прицілом», й допомагали збирати гроші для бійців добробатів.

– Назва гурту досить незвична. Що означає «Новимний Кудень»?

– «Новимний Кудень» з лебійської мови звучить як «новий день». І виникла ця назва досить спонтанно. Якось перед концертом «Сталевий промінь волі» у «Хмільному щасті» нам повідомили, що терміново потрібна назва нашого гурту, аби вписати нас в афішу. Руслан знайшов лебійську мову сліпих народних виконавців – лірників, кобзарів, яка була їхньою професійною таємною мовою. Вона використовувалася у спілкуванні між собою та з поводирями і слугувала збереженню кобзарських таємниць усередині «старцівського братерства». Позаяк народні виконавці були сліпцями, то ця мова була їхнім основним засобом ідентифікації. Тому якось так.

– Де черпаєте натхнення для створення нових композицій?

Руслан: – Прожите, прочитане, прослухане – все докупи – і в синтезі виникають якісь думки, образи й народжуються тексти. Завжди образу хочеться надати змістовного значення, щоб викликати у слухачів співпережиття, щоб вони могли собі чітко уявити картину. А часом мені здається, що пісня взагалі пишеться в космосі, а вже тоді проходить через мене…

– Чи довго пишуться тексти?

Руслан: – Як коли. Буває, що за одну репетицію, а часом придумаєш якусь фразу чи куплет і вони лежать півроку чекають свого часу.

– Хто у вашому гурті ідейний натхненник?

– У нас тут повний «новимний кудень» (усміхаються, – авт.). Насправді всі. У гурті ідеальний симбіоз людей, які мають свої ідейні переконання і розуміють яку музику несуть світу, для кого і з яким посиланням. Ми всі беремо участь у творчому процесі. Нема такого, щоб хтось творив, а хтось лише підігрував. Ми – це п’ять творчих моторчиків.

– Розкажіть про альбом. Чому «Руїна»?

Руслан: – Колись пісня «Новий день», яка увійшла до альбому, називалася «Руїна мати-Україна». Пісня була написана ще у 2007 році. Тоді ситуація в Україні мені здавалася не дуже сприятливою. Я проводив паралелі з історичним періодом часів Богдана Хмельницького. На той час я не бачив і не відчував якогось вектору розвитку, тому й назвав так пісню. А тепер ця назва дуже добре лягає на обкладинку і взагалі характеризує весь альбом. В принципі ситуація і нині не змінилася, а у піснях, які ми відібрали до «Руїни», переплелося минуле й сьогодення і вони прошиті єдиним змістом.

– Які емоції вкладали в тексти цих пісень?

Руслан: – Співпережиття за співгромадян, злість за ситуацію в країні і за те, хто у тому всьому винен. У мене було бажання донести до слухача емоцію – встати, закачати рукави і почати щось робити, щоб кожен був на своєму місці й робив те, що повинен робити. Це свого роду наша боротьба, яку ми виявляємо у музиці. Напевно й сенс «Новимного Кудня» у тому, що це не комерція, а творіння нового дня і нової музики. Так би мовити, творчий фронт.

– Що для вас означає музика?

– У нас є пісня «Музико моя всесвіту сльози», то напевно справді – всесвіту сльози, те, що висловлює всесвіт для людей.

– Які були труднощі із записом альбому?

– Нас доля випробовує, бо щодня виникають якісь нові перешкоди. Утім, тепер у нас буде достатньо досвіду, щоб при записі другого альбому, оминати ті всі підводні камені. «Руїну» записати ми задумали більше року тому. На півроку цю справу довелося відкласти і напевно це було добре, бо коли ми альбом записали, виникло питання, де його видати. Вдячні, що знайшлася добра людина, яка на добровільних засадах погодилася нам допомогти у цьому. Це напевно і є найвищою оцінкою нашої творчості і нашої роботи.

– Чого очікуєте від презентації альбому?

– Людей та віддачі. Саме вони будуть індикатором нашої роботи, бо коли на твій концерт приходять люди, які цінують твою музику, то це багато означає.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: