Кременець просувають в Європу через гранти

Опубліковано:
27 Квітня, 2017

Голова ГО “Кременецька екологічна ліга” Оксана Тимошенко із НПП «Кременецькі гори» висловила своє креативне, перспективне, далекосяжне бачення, поділилася власними набутками щодо розвитку та напрямків поширення краєзнавчого й зеленого туризму.  За її словами, регіони на шляху створення нових, перспективних туристичних маршрутів визначними, старовинними місцинами древнього Кременця, впорядкування території Козацького (П’ятницького) та єврейського цвинтарів у рамках виконання умов грантової програми. 

Точніше кажучи, минулого року, якраз завдяки зусиллям членів ради Громадської організації, очолюваної пані Оксаною, а саме: Олесі Підгурської, Миколи Матвіюка та Ольги Дух, спільно з НПП “Кременецькі гори” (директор – Микола Штогрин), розпочали роботи з реалізації грантової програми “Перлини минулого – намисто майбутнього” на загальну суму 10 тис. євро. В тому числі 10-відсоткове дофінансування проекту в розмірі 30 тис. грн. надала Кременецька міськрада. 

А журнал “Край” нещодавно був виданий у рамках реалізації грантової програми, оскільки висвітлює проблеми збереження об’єктів історико-культурної спадщини на територіях природно-заповідного фонду. 

Наразі згадані вище члени ради ГО “Кременецька екологічна ліга” готують усі необхідні матеріали для участі в майбутньому конкурсі на одержання чергового гранту “Фортеці прикордоння” – на суму 96 тисяч євро. Транскордонний грантовий проект, зі слів Оксани Тимошенко, об’єднує шість громадських організацій та чотири фортеці: з українського боку – Кременецький замок, Жовквівську фортецю (Львівська обл.), а з польського – фортецю Перемишля та фортецю в Замості. 

В рамках реалізації цієї програми львів’яни планують організувати велопробіг зі стартом у Кременці, а далі згаданий маршрут проляже через Перемишль і Замостя, Львів та Жовкву. А також основним грантонаписувачем виступає Краківський університет (Республіка Польща), роль котрого в майбутньому та омріяному для кременецьких екологів гранті полягає в науковому дослідженні підземель старовинних міст, містечок, сіл і селищ, зокрема Жовквівської фортеці, на предмет їх частих підтоплень. 

Загальна ж вартість гранту для всіх його пошуковців разом – понад 700 тисяч євро. Саме це дало неабиякий поштовх активній діяльності шістьох громадських організацій і кременецької еколіги – в тому числі – в напрямку написання та розроблення грантових програм. Приміром, Нацпарк «Кременецькі гори» створив дві грантові програми: одну – з орнітології (науки про пташиний світ), на суму 20 тисяч доларів (заявку вже надіслано в посольство Фінляндії в Україні), й другий транскордонний проект, спільно з Люблінським університетом імені Марії Складовської-Кюрі, – щодо будівництва візит-центру на Замковій горі в Кременці. 

А Кременецька міська рада, в свою чергу, ініціювала грантовий проект зі збереження культурної спадщини, до складу котрого, нарешті, ввійшли реконструкція та добудова міських очисних споруд КП «Міськводгосп». 

Також в останньому проекті бере участь громадська організація, котра займається створенням і запусканням в експлуатацію спільного польсько-українського реабілітаційного центру для неповносправних, дітей-інвалідів та дітей із особливими потребами під керівництвом Алли Андрущук. Отож, погодьтеся, така згадана вище фінансова, грантова підойма для нашого Кременця (96 тис. євро) аж ніяк не виявиться зайвою для вкрай необхідного розвитку краєзнавчого й зеленого туризму, просвітницького та екологічного руху на теренах нашого мальовничого, багатого на культурно-історичну, мистецьку, освітню спадщину південно-волинського краю. 

Тобто на хвилі успіху перших, виграних кременчанами грантів, мов від каталізатора, пожвавилася грантова діяльність місцевих громадських організацій, державних та комунальних структур, організацій, установ, органів місцевої влади й самоврядування. 

«Нещодавно проведений «круглий стіл» ми реалізували в рамках грантового проекту-програми «Перлини минулого – намисто майбутнього», програми СОІСЕ «Культурна спадщина і сучасність». Найперше долучена до цього ГО «Кременецька екологічна ліга» за підтримки Європейського Союзу, «Підтримка в Україні – Центр культурного менеджменту» (м. Львів). Під егідою згаданого грантового проекту зафрахтовано, крім виконання безпосередньо умов грантової програми, кошти на розвиток нашої громадської екоорганізації.

В рамках розвитку останньої й було запропоновано, щоб головним ініціатором звітного «круглого столу» став викладач історії Кременецької КОГПА імені Т. Шевченка, кандидат історичних наук, доцент Олександр Соловей. На його переконання, саме музеї й кімнати-музеї, музейні експозиції можуть стати оцими осередками збереження й популяризації культурної спадщини в нашому регіоні. Із присутніх тоді на “круглому столі” 27-ох осіб понад дві третини – це керівники-представники музейних кімнат. Ми прагнули на власні очі побачити роботу один одного, а також визначити кожен для себе пріоритети своєї діяльності на найближче майбутнє, розгледіти власні прийдешні перспективи, визначити свої плюси й мінуси. Нам украй необхідно спільно розробити концепцію розвитку та підвищення культурного рівня й освіченості наших краян, школярів, студентів, гостей міста та району, туристів… У ході «круглого столу» та по його завершенні всіх музейників було вмотивовано зацікавлено надавати короткі інформаційні відомості про свої установи, окрім традиційних форм пошуку інформації, сайтів державних та комунальних органів місцевої влади, котрі мало висвітлюють краєзнавчу роботу музеїв… 

Із особистого 20-річного досвіду праці в сфері освіти знаю, що чимало навчальних закладів мають чудові музейні кімнати й цінні напрацювання, володіють експонатами, котрі вартують солідних музеїв, хоча, на жаль, наразі залишаються невідомими навіть науково-краєзнавчій громадськості й тим паче – широкому загалові… Впевнена, що із 27-ох присутніх фахівців-музейників половина скаже, що у 50-ох відсотках музеїв краю вони не бували… Шкода лише, що в «круглому столі» не брали участі запрошені представники Кременецьких районного та міського відділів освіти… Хоча ми повинні спільно напрацювати, розробити на майбутнє такі незглибимі напрямки туристично-екскурсійної діяльності, тематичні маршрути, як, наприклад, «Кременець літературний», «Кременець історичний», «Кременець пригодницький», «Кременець освітній», «Кременець природно-заповідний». Ці маршрути, вважаю, не обов’язково повинні мати статуси міжнародного чи загальнодержавного рівнів, але вельми шкода, що серед декількох тисяч школярів переважна більшість не побували в музеях краю й не побачили їх духовних скарбів, не доторкнулися душею до минулого Кременеччини. 

Тобто як вінець усіх цих організаційних зусиль ми прагнемо створити певний координаційний центр, видати альманах-путівник, котрий дасть змогу якнайповніше вмістити всі адреси сайтів, емейли, телефони, адреси і т. д. », – підсумувала в своєму коментарі голова Громадської організації «Кременецька екологічна ліга» Оксана Тимошенко. 

І ось днями в приміщенні Кременецької міської ради відбулося врочисте підбиття підсумків згадуваного вище грантового проекту «Перлини минулого – намисто майбутнього» в рамках програми «CHOICE – Культурна Спадщина: Можливості Підвищення Громадської Активності» від Асоціації Агентств Місцевої Демократії (АЛДА). Цей проект реалізовувала в м. Кременець громадська організація «Кременецька екологічна ліга», спільно із Кременецькою міською радою, Національним природним парком «Кременецькі гори» та волонтерами міста. 

За підсумками колективної діяльності, вдалося включити в туристичний маршрут крем’яним містом чотири нових об’єкти: єврейський цвинтар, П’ятницьке кладовище (Козацьке), гідрологічну пам’ятку природи «Джерело «Корито» та підземні лабіринти «Кременецькі каменоломні». Кожен із цих об’єктів був розчищений, облаштований інформаційними щитами, лавочками й вказівниками. Спільними зусиллями провели конкурс соціальної реклами «Відродження історії та культури мого міста!», молодіжну конференцію «Спадщина Кременецьких гір», «круглий стіл» на тему «Музеї та музейні експозиції як засіб збереження й популяризації історичної та культурної спадщини краю». Також видали буклети й мапи (карти) пішохідного туристичного маршруту «Стежками древнього Кременця», еколого-просвітницький краєзнавчий журнал «Край», збірник матеріалів Молодіжної науково-практичної конференції «Спадщина Кременецьких гір», фотобуклети «Зберегти або втратити назавжди…». Особливої уваги заслуговують відеофільм та відеоролик «Стежками древнього Кременця», котрі роблять хорошу промоцію туристичним об’єктам старовинного міста над Іквою. 
На підсумковому засіданні в міськраді голова ГО «Кременецька екологічна ліга», спільно із Кременецьким міським головою Олексієм Ковальчуком, висловили вдячність за волонтерську допомогу в справі збереження природної та культурної спадщини міста Кременця й реалізації міжнародного проекту «Перлини минулого − намисто майбутнього». 

Подяки отримали місцеві підприємці Олег Левчунь, Роман Тимощук, Петро Грам’як та інші, які надали благодійну допомогу на реалізацію проекту, а також були відзначені найактивніші волонтери й волонтерські організації – Віталій Чумакевич, Микола Данилюк, Ганна Пурдик, Віктор Якубовський, Віктор Кисіль, Володимир Василевський, Тетяна Мишаківська, Ольга Дух, Юрій Русняк. Не залишилися без заохочення колектив кафедри біології, екології та методики їх викладання КОГПА, студентські колективи Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка й Кременецького медичного училища імені А. Річинського та колектив Національного природного парку «Кременецькі гори». 

Екологи й волонтери плекають надії на те, що після успішної реалізації грантового проекту неодмінно зросте рівень активності громади, і це позитивно позначиться на розвитку туристичного та рекреаційного потенціалу міста.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: