Наймальовничіші міста та містечка Тернопільщини (ФОТО)

28.01.2017 15:43   Джерело: Файне місто
Опубліковано : Новини Тернопілля

Тернопіль розташований на берегах р. Серет. Як і кожне місто України, воно має багату архітектурну спадщину – кількість замків, фортець, культових споруд не злічити на пальцях. Історичне серце Тернополя (центр міста) досі береже аромат старовинного шарму і європейської розкоші. Тернопіль – одне з двох міст Європи, яке має озеро прямо в центрі міста. Його будівництво почалося ще в 1951 році. Нині його площа сягає майже 400 га.

Бережани. Кіровоградці не так давно побратались із бережанцями. Познайомимось тепер із пам’ятками цього міста. Бережани славляться цілим рядом культових споруд, серед яких місцева ратуша. Це серце центрального майдану міста – Площі Ринок. Ратуша, побудована в стилі раннього класицизму, зараз частково реставрується. Але відновлювальні роботи аж ніяк не заважають туристам милуватися її красою.

Зборів – місто на берегах р. Стрипа, де в 1649 році відбулась Зборівська битва (між військами Богдана Хмельницького і хана Гірея з польською королівською армією). У місті працює багатий на експонати музей присвячений битві та встановлено пам’ятник гетьману Хмельницькому.

Кременець – місто в обіймах Кременецьких гір. Кожен відчайдух, який не боїться висоти, просто зобов’язаний піднятися на вершину Замкової гори, адже звідти відкривається вражаюча  панорама оточеного горами.

Село Кривче славиться Кришталевою (Крівченською) печерою, загальна досліджена довжина лабіринтів якої складає понад 22 км. Тут стіни більшості галерей і залів покриті білосніжними і різнобарвними іскристими кристалами гіпсу.

Микулинці – селище на р. Серет. Там збереглися залишки середньовічного замку-фортеці (палацовий комплекс XVIII ст.), де знаходиться обласна бальнеологічна лікарня. Родзинкою здравниці є прекрасний старовинний парк, який є улюбленим місцем для прогулянок як місцевих мешканців, так і приїжджих.

Монастирок. Перша писемна згадка про це селище датована 1600 роком, коли магнати Потоцькі заснували на цих землях монастир. Монастир, нажаль, не дожив до наших днів. Але після нього залишилися прекрасні, сповнені духом історії, руїни, де нещодавно почалися відновлюючи роботи.

Село Нирків – все, що лишилося від колись могутнього Червонограда. Назва міста-пращура пов’язана з  природнім явищем: коли гірські породи з величезним вмістом заліза вимиваються річкою Джурин і забарвлюють крутий схил її долини в червоний колір. У XVIII ст. на річці був штучно створений 16-метровий каскадний водоспад, який є перлиною села Нирків.

Почаїв – легендарне місто, в якому знаходиться православний чоловічий монастир Почаївська лавра – улюблене місце паломників та туристів. Це найбільша православна святиня Волині, яка на теренах всієї України  поступається за масштабами тільки Києво-Печерській лаврі.

Мало хто знає, але на Тернопільщині є власний Рай – село Бережанського району на березі р. Золота Липа. Тут росте найстаріше дерево Тернопільської області – 600-річний дуб висотою понад 25 м і обхватом стовбура 7 м.

У селі Рукомиш на р. Стрипа туристів приваблюють місця, де колись розташовувалися величезні протоміста стародавньої трипільської культури.  У місцевому музеї можна побачити чимало предметів побуту трипільців, знайдених під час розкопок і аматорських пошуків. Також подорожуючих приваблюють 20-метрові травертинові скелі, з яких витонченими потічками спадають мініатюрні водоспади.

Село Русилів славиться своїм каскадом з 20 водоспадів і порогів під покровом густого листяного лісу. У місцях, де вода долає уступи залозистого піщанику, в напівтемряву річкового каньйону вриваються сонячні промені, заливаючи все навколо червоними барвами.

Серцем селища Скала-Подільська  на березі р. Збруч є замок з однойменною назвою, який раніше слугував оборонною спорудою. У наш час замку Скала-Подільська було присвоєно звання пам’ятки архітектури національного значення. Туристи приїжджають сюди, аби торкнутися сторінок історії і помилуватися руїнами порохової вежі, оборонних мурів і палацу.

Юля Сиротюк


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Файне місто  

Коментарі