На базі санаторію «Медобори» с. Конопківка Теребовлянського району відбувся регіональний туристичний форум «Громада. Розвиток. Туризм» Його організатори Тернопільська ОДА, Тернопільська обласна рада, громадське об’єднання «Туристична Асоціація Тернопілля». Зараз на теренах української держави  кожний 11 чоловік працює саме  у цій сфері активного відпочинку і дозвілля співвітчизників та туристів із ближнього та далекого зарубіжжя. Ось думки його учасників.

 

Юрій Юрик, заступник голови Тернопільської ОДА

– Такий форум – добра площадка для реалізації перспективних туристичних проектів. Сюди залучаються найкращі спеціалісти з України.  Ми плануємо у 2017 році закласти кошти в обласному бюджеті, щоб реалізувати 2 проекти – Кременецькі гори і Дністер. Форум дасть можливість нашим територіальним громадам навчитися залучати кошти у сфері туризму…

 

Іван Ліптуга, директор департаменту туризму і курортів Міністерства економічного розвитку і торгівлі:

– Якщо брати географічний принцип, то для нас більш пріоритетним є в’їзний туризм, ніж виїзний. Якщо говорити про види, то для нас важливий екологічний туризм, сільський, міський, культурно-пізнавальний.  В нас має бути системна і комплексна робота згідно стратегій і програм. Повинне бути фінансування консолідоване на рівні держави, регіонів, міст, громад, а такою бізнесу і всі повинні працювати в унісон. Туризм, особливо для країн, що розвиваються, це – бюджетоутворюючий сектор економіки, який  складає близько 10 відсотків ВВП, в ньому працює кожна одинадцята людина, 30 відсотків усього експорту в деяких країнах. Якщо всі заклади розміщення, харчування, транспортні компанії, організатори подій будуть розглядати туризм як пріоритетний в кожному місті, і все буде працювати як одна система, то сюди будуть їхати і українці і іноземці. А це – і культура, і інвестиційний клімат, з’являються нові робочі місця, за рахунок конкуренції буде підвищуватися якість послуг. Це – системна робота, яку повинна проводити як держава, так і кожен регіон.

 

Сергій Підмогильний, голова правління Української асоціації активного та екологічного туризму:

– «Зелені шляхи» мають шанси розвинутися навколо двох Національних парків – Кременецькі гори і Дністровський каньйон. Недавно на Тернопільщині затверджена Стратегія розвитку туризму, де визначені ключові території для розвитку туризму. Вони теж мають перспективи, бо Тернопільщина не є промисловим краєм. І шанси для розвитку зелених туристичних маршрутів у неї є по всій області.

Читайте також

Недільна веломандрівка Медоборами
Найкращий туристичний маршрут області – горами Медоборами

Логіка цих шляхів, як і туризм, виходить за межі області. Туризм не має кордонів. Насправді створення таких „зелених шляхів” залежить насамперед від організаційних можливостей і питань, пов’язаних з фінансуванням. Бо коли виходять за межі областей, то це – питання комунікацій, домовленостей, обов’язків і фінансування між різними областями. Це трохи складна процедура. Вже питання за місцевими громадами, людьми, владою.

Люди готові створювати такий шлях і в Кременецькому, і в Шумському районі. Але логіка така, що до Кременецьких гір можна підтягнути територію парку Дермано-Острозького, і поєднати ці території. Це була б територія від Кременця на заході до міста Острог Рівненської області на сході. Але якщо це не вдасться, то думаю, що хоча б в Кременецькому і Шумському районі такий шлях має бути. На півдні області такий шлях може охопити чотири райони Національного природного парку „Дністровський каньйон”. Але такі шляхи мають розвиватися не тільки на території парку, але й на лісництвах і просто мальовничих ландшафтах. Але парк є магнітною територією, на яку приїжджають туристи.

«Зелений шлях» дає можливість комплексно використовувати  потенціал території – з одного боку, згенерувати туристичних потік, якість території, а з іншого – можливість для туриста отримати цілий набір послуг для різних цільових аудиторій. Бо, наприклад, у Кременецькі гори захоче поїхати просто сімейний турист, який захоче відпочити серед неторканої краси природи, а може бути той, хто хоче покататися на велосипеді. Такі шляхи дають можливість створити для різних груп користувачів різні сервіси, послуги. Місцевим мешканцям від цього лише вигода, бо коли люди приїжджають з туристичною метою, то  вони везуть з собою гроші. Якщо сервісу немає, то люди трохи побула і поїхала далі. А чим більше послуг, тим більше шансів, що людина скористається ними і буде гроші залишати тут.Такі проекти відносно невитратні. Вони не руйнують екологію, сприяють її покращенню, благоустрій. Не вимагають великих грошей ні приватних, ні міжнародної технічної допомоги, якщо створювати якість мікробізнеси на цих територіях. Вони відносно швидко створюються, об саме проектування такого шляху і території займає всього-на всього кілька місяців. А років через два можна вийти на непоганий рівень надання послуг. Це – швидкі і легкі для запуску гроші, але їхня специфіка – в бажанні людей об’єднуватися, співпрацювати.

 

Назар Яворський, начальник відділу туризму Тернопільської ОДА:

В рамках реалізації Стратегії туризму в області будемо пропонувати районам, містам розробляти свої стратегії.  У 2017 році плануємо передбачити кошти для реалізації двох „зелених шляхів”. А ще завдання номер один – відродити західноукраїнську туристичну виставку , де б райони, міста, а особливо новостворені громади показали свій потенціал. Щоб ми черговий раз сказали Україні і всьому світові, наскільки багате Тернопілля і ми готові приймати все більше і більше туристів.  2016 рік був успішним на промоцію області. Ми стали конкурентом Закарпаттю. Цей рік дозволив відійти від того мосту – Київ-Львів-Одеса. У плані промоції лідерами виходять Закарпаття, Херсонщина і Тернопілля. Досягненням вважаємо маркування туристичних маршрутів на території НПП „Кременецькі гори”, близько 200 веломаршрутів.

 

Наталія Волощук, голова громадської організації „Туристична Асоціація Тернопілля”:

Добре, що ми за підтримки керівництва туристичної галузі країни залучили до розвитку туризму місцеві громади. Бо важливо, щоб їх керівники зрозуміли, що туризм – це просто подорожі, емоції, але важливо сфера економіки, яка має працювати на ці громади.

 

Оксана Ленчук, екскурсовод:

Цей новий всеукраїнський проект ми назвали „Україна – дивний край”. Звісно, нам потрібна підтримка місцевих громад. Вже є перший претендент, який хоче цим займатися. Це буде хата баби Зіньки. У старі час були повитухи, знахарки, які були найкращими психологами, лікарями душі і тіла. Це – стара  хата, подвір’я з усіма господарськими спорудами. А якщо це розбавити найкращою кулінарією, нашими звичаями і традиціями!. Все це починається з річки Нічлава, це – історія Мавки. Сюди, я переконана буде приїжджати багато туристів.

 

Ігор Парій, голова Ліги підприємців Тернопільщини:

На першому гастрономічному фестивалі ми зробили майстер-клас приготування м’яса закопаного. Оксана Пекун це зняла, І Костя Грубич приїхав… Ми їм показали, як колись у давнину,  три тисячі років готували м’ясо. У багатьох місцях Галичини видобували сіль, були солеварні,  у Галичі з 1250 року працює донині. Багато копали солі у Польщі і Словаччині, де жили українці. Ми показали, як у солі можна було зберігати м’ясо. Деревне вугілля викурювалося, застосовувалося в ковальстві, металургії. Це описує навіть Геродот.Він розповідав, як скіфи готували їжу на каменях, як бавилися і милися, вирощували два сорти пшениці, ячмінь, просо, їли з черепків, кували мечі, підковували коней. Нам вдалося з’єднати цю історію, навіть встановити один рекорд  України із зеленого борщу. Цього року на фестивалі теж покажемо, як колись готували деякі страви – буде піч, приготування м’яса на каменях, об’єднаємо „Цвіт вишиванки”, бо це одна із наших найдавніших традицій. Бо в єдності наша сила. Ми розуміємо, що  наша мова, наша пісня, наші традиції – це наша культура, з якою ідентифікують нас у світі.

 

На фото автора: під час проведення регіонального форуму;  поджружжя тернополян Матковських; на сільському подвірї у селі Романівка Тернопільського району.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: