Володимир Крупніцький – аграрій з Тернопілля, що заслужив авторитет своєю працею

Опубліковано:
25 Листопада, 2016

Навіть в останні дні пізньої листопадовгої осені застати в робочому кабінеті директора ПП «Агрофірма «Медобори». заслуженого працівника сільського господарства України Володимира Крупніцького практично неможливо. Поле, ферма, цехи, виробничі майстерні –це звичні маршрути. Все треба перевірити. Накреслити план роботи на день нинішний й завтрашній. Цьогорічний рік був спекотним і не прогнозованим на зернові культури, але через затяжну і незвичну для галицьких земель  серпневу спеку значно втратили  й недобрали урожаю цукрових буряків, кукурудзи,. сої, гречки, соняшника. Навіть за таких екстремальних погодніх умов в зоні Лісостепу в агрофірмі спромоглися уникнути небезпечних зон у рослинництві. яке давно уже прибуткове і рентабельне. Все це результат великої і щоденної праці як керівника так й усієї хліборобської родини Скоморохівської господарки. де постійно працює понад 70 місцевих жителів. Відрадний й той факт, що останнім часом колектив значно омолодився , оновився,. триває зміна поколінь. Стали на нелегку хліборобську стезю молоді водії, електрозварники, механізатори. робітники круп’яних цехів. У Смолянці. Де знаходиться увесь машинно- тракторний парк. Який щорічно значно оновлюється, зокрема не так давно. Придбали американську надсучасну сівалку. Нею вже восени посіяли понад 300 гектарів озимого ріпаку. Тут відкрили навчальний клас ,де у зимову пору будуть навчати новітніми технологіями та їх застосуванням у землеробстві трактористів , комбайнерів та усіх  тих, хто причетний до закладання, збирання й транспортування урожаю. Обладнано у невеличкий готель для приїджих спеціалістів ,науковців. селекціонерів.

ПП «Агрофірма «Медобори» – насіннєве господарство. Тому з осені заклали в грунт насіння лише елітних сортів, першої репродукції вітчизняних та імпортних сортів і гібридів. Чимало яких давно вже районовані. Дають високі врожаї у зоні ризикованого землеробства лісостепу.

Читайте також

«МРІЯ Агрохолдинг» поповнив робочий капітал на 5 мільйонів доларів
Мальовнича альтернатива Карпатам є на Тернопільщині (Фото)
Тернопільщина вже не аграрна область?

Вчасно посіяли 920 гектарів озимої пшениці. Все виорали під ярі й кормові й технічні культури.

Рік тому ми ввели у сівозміну соняшник, – каже директор агрофірми Володимир Крупніцький. Не лише з того розрахунку, що ця олійна культура має стабільну ціну на агроринках України й Європи. Плануємо відкрити свій олійний цех. Уже місцеві будівельники проводять капітальну реконструкцію приміщень, Отже, своя сировина значно здешевить собівартість соняшникової олії. До речі , з її виробництва Україна посідає перше місце у світі. Друге – це додаткові робочі місця, які у сільській місцевості на вагу золота. ПО – третє макуха цінна кормова висококалорійна кормова добавка для дійних корів. Крім того її використовують для випічки житнього і пшеничного хліба , батоні у власній пекарні. Збільшили також орендну плату за земельний пай.

 На час міжсезоння в агрофірмі провели регламентний ремонт усіх агрегатів та механізмів у цеха , де виробляють пшеничні, горохові, кукурудзяні. Вівсяні. Просяні і гречані крупи. Сировину вирощують на власних полях. Крупи з маркою ПП « Агрофірма «Медобори» добре відомі й мають значний попит у Києві, Броварах, Одесі, Житомирі, Ковелі. Замовлень зараз стільки багато , що робітники працюють у дві зміни. Серед них спеціалісти високого класу Володимир Дерлиця, оператори Ярослав Кліщ, Олег Янковський.

У Скоморохах мають чималу пасіку. Там господарює бджоляр з діда-прадіда Ігор Олійник. У свій час його батько Мирон плекав божі комахи, а тепер його справу продовжує син. На пасіці обладнали вагончик здоров’я. Тепер там планують висадити фруктові дерева і плодоягідні кущі. Поруч власними коштами споруджують адміністративне приміщення,

Не можна обминути ще однієї головної галузі багатофункціональної господарки агрофірми. Нині на тваринницьких фермах у Скоморохах і Прошовій доглядають 320 голів  великої рогатої худоби. Серед них 150 високоудійних корів чорно- рябої породи, понад 700 свиней. У Прошовій після капітальної , реконструкції , монтажних і впоряджувальних робіт ввели у дію свиноматочник на 600 голів. Тут сучасна система контролю. вентиляція. обігрів маленьких поросят. У раціон годівлі крім звичних концкормів додають компоненти з сої та соняшнику. Що значно зменшить собівартість м’яса та молока. Планують створити прорив у скороспілій галузі і довести свинопоголів’я до 2 тисячі тварин. І все це на 2,5 тисячі гектарів землі.

Авторитет керівника агрофірми Володимира Крупніцького у ближніх селах безперечний,  Свідченням цього стали останні  вибори до місцевих рад, Із 8 кандидатів в депутати до Тернопільської районної ради впевнену перемогу здобув представник «Солідарності» Блоку Петра Порошенка Володимир Григорович Крупніцький. Це його п’ята каденція у представницькому органі Тернопільського району. Довіра земляків й окрилює і зобов’язує.

Звісно у щоденній роботі керівник покладається на людей. своїх спеціалістів. Серед них ветеран праці. головний бухгалтер Любов Климович, завідуючі фермами у Прошовій та Скоморохах Марію Пелешок і Марію Губіцьку, механізаторів Івана Вадзюка, Богдана Вітрового, Володимира Олійника, водія Володимира Якимовича, будівельника Ярослава Головатого.

У нинішньому році в агрофірмі «Медобори» лише на соціальні програми й проекти перерахували понад 200 тисяч гривень. Це матеріальна допомога українській армії , воїнам  в зоні АТО, продуктові вантажі для наших солдатів. Коштами , транспортними послугами допомагають монастирям  і церквам. закладам медицини й культури. спорту й освіти, деяким категоріям малозабезпечених людей.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: