18 листопада традиційно відзначаємо День працівників сільського господарства – Свято хлібороба, його натруджених мозолястих рук, що не знають втоми круглорічно, недоспані світанки, радісні .а де коли й не зовсім днини, досить скромні зарплати, мізерні пенсії, яких вистачає лише на хліб та життєвий дріб’язок. Прожиті роки й спогади молодості…

Напередодні професійного свята та фініші аграрного року відбулося широке спільне засідання ради об’єднання сільськогосподарських підприємств та колегії департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА. Розмова за участю народних депутатів України Олега Барни та члена комітету Верховної Ради з питань агрополітики та земельних відносин Миколи Люшняка вийшла предметною, діловою з перспективою на день завтрашній. Треба подякувати трудівникам землі назбручанської, низько вклонитися пояс бо вони того варті. 2.1 млн. тонн зерна зібрали всі категорії господарств області це на 159 тис тонн більше, ніж торік при середній урожайності 51 ант. з га. Найбільший валовий збір зерна намолотили у Теребовлянському 204 тис. тонн, Підволочиському-134.4. тис. тонн, Густинському-129 тис. тонн,Чортківському 123,6 тис. тонн.

Читайте також

«МРІЯ Агрохолдинг» поповнив робочий капітал на 5 мільйонів доларів
Взимку тернополяни можуть опинитися під загрозою планових відключень електрики

В цілому за 10 місяців поточного року господарства Тернопільщині забезпечило виробництво валової продукції сільського господарства на суму понад 7,3 млрд. грн, що на 2,7 відсотка більше показника минулого року. Дві цифри з доповіді заступника директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Василя Кічака,що вже посіяли 192тис. га озимих, більше третини від засіяно склав озимий ріпак 63,9 тис га або 133 відсотка до прогнозованого 48 тис. га,. більше на7,8 тис. га, ніж торік. І лише засіяно одну тисячу гектарів озимого жита? Його посіви з початку 90-х років минулого століття зменшилися у 20 разів. А в тім попит на житнє борошно, висівки та інші компоненти зростає. Лише в обласному центрі та навколишніх районах й приміських селах нараховується до 80 хлібопекарень, цехів з виробництва хлібобулочних виробів, печуть його нині в медичних та великих навчальних закладах, ресторанах й кафе, військових частинах. Подано в щоденному раціоні непересічного споживача житньо-пшеничний, житній з добавками ми сала, ізюму,соняшника,кміну. Батони та булочки з житніх висівок, тощо. Підприємці мотаються за житнім борошном у сусідні та й далекі області України. передплачують. Працюють собі в збиток.

У країнах Європи, де майже не сіють ріпак, але житу зелене світло. Одна найпоширеніших культур, його вирощують на значних площах і широко застосовують у харчовій, фармацевтичній, технічній та інших галузях економіки. Жито має відвойовувати свої позиції. Світове виробництво жита зосереджене в країнах Євросоюзу, Росії, Білорусії, України, США, Канади, Туреччини. У 2013 році в Україні посіви жита сягнули 277,4 тис. га, а Тернопільщині 2352 гектари. А у наступ ньому 2017р. на Тернопільщині в агроформуваннях буде аж 1 тис. га. Як кажуть, коментарі зайві.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: