Саме таке враження викликає опублікований “витяг з протоколу Архієрейського собору УАПЦ” щодо діяльності архієп. Мстислава Гука: «Архиєрейський собор виніс рішення по духовенству Тернопільської єпархії (витяг із Протоколу)

Слухали: Блаженнішого Макарія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля УАПЦ, про сюжет на телеканалі «1+1» в програмі «ТСН-тиждень», в якому показано епізод за участю Високопреосвященнішого Мстислава, архієпископа Тернопільського і Подільського, та кліриків Тернопільської єпархії УАПЦ.
Ухвалили:
1. Для вивчення оприлюдненого в програмі «ТСН-тиждень» епізоду створити комісію в складі:
– Високопреосвященніший Андрій, митрополит Галицький, керуючий Івано-Франківською єпархією – голова комісії;
– Преосвященніший Віктор, єпископ Мукачівський і Карпатський;
– Митрофорний протоієрей Микола Кавчак, член Патріаршого суду;
– Митрофорний протоієрей Роман Козак, член Патріаршого суду.
2. Священнослужителів, дії яких стали спокусою для віруючих, відсторонити від виконання пастирських обов’язків; Високопреосвященнішому Мстиславу, архієпископу Тернопільському і Подільському, для молитовного покаяння визначити один з чоловічих монастирів УАПЦ.
3. Доручити Високопреосвященнішому Андрію, митрополиту Галицькому, керуючому Івано-Франківською єпархією, духовно опікуватися Тернопільською і Хмельницькою єпархіями.»

Безграмотність цього документу зашкалює.

1. Автори запрошують всіх, хто читатиме, до перегляду сюжету на 1+1, бо ті, хто його не дивився – так і не зрозуміють ані справи, ані прийнятих рішень.

2. Створено комісію – це добре. Але судячи з формулювання мета комісії – переглядати сюжет “Плюсів”: «Для вивчення оприлюдненого в програмі «ТСН-тиждень» епізоду …» Насправді ж комісія не епізод має вивчати, а порушення у поведінці архієп. Мстислава Гука та кліриків Тернопільської єпархії УАПЦ.

3. Яких конкретно священнослужителів “відсторонити”? Може б ще написали “тих, яких по телевізору показували”? В нормальному документі мали би вказувати імена, прізвища, сан, посаду служителів та термін відсторонення, а також умови, коли воно завершиться.

4. “Відсторонити від виконання пастирських обов’язків” – це що? Звільнити із займаних посад, заборонити у священнослужінні, позбавити сану? У канонічній практиці є конкретні покарання, які би і мали бути зазначені.

5. “…для молитовного покаяння визначити один з чоловічих монастирів УАПЦ” – це взагалі феєрія апофеозу 🙂

Що має зробити покараний архієпископ? Піти до монастиря пішим паломництвом? Переселитися в нього? Поіхати там посповідатися? Замовити сорокоуст за своє здоров’я?

Якщо він там житиме – в якості кого? Архієпископа Тернопільського? Він має право богослужінь у монастирі чи ні? На який термін все це призначається?

І чому не написати конкретно, про який монастир йдеться? (Щодо самих монастирів УАПЦ – то окрема тема, але нехай).

6. “Доручити … духовно опікуватися … єпархіями” – це як? Молитися про них? А хто буде опікуватися адміністративно – призначати та звільняти кліриків, підписувати юридичні документи, приймати відвідувачів, тощо? В нормальній практиці у таких випадках пишеться “тимчасово керуючим єпархіями такими-то призначити такого-то”.

“На майдані коло церкви
Революція іде.
“Хай чабан – усі гукнули, –
За отамана буде…”

P.S. До речі, серед членів “Архієрейського Собору УАПЦ” щонайменше двоє представляють себе докторами наук.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Алкоголь, дівчата й бійка: одного із ієрархів УАПЦ помітили у нічному клубі Тернополя (Відео)

Архієпископа УАПЦ Мстислава Гука за гульки з дівчатами та бійку в барі Собор відправив у монастир покаятися

Предстоятель УАПЦ вибачився за тернопільських священиків, які билися і розгулювали у барі

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: