Жителі Плотичі не хочуть ділити місцевий парк з пацієнтами майбутнього хоспісу

Опубліковано:
20 Квітня, 2016

У центрі села Плотича в величезному парку, поряд з яким школа, садочок і приватні будинки майже півстоліття діяла протитуберкульозна лікарня. Тут надавали допомогу пацієнтам з захворюваннями кісток. У травні цього року, за рішенням обласної ради, лікувальний заклад реорганізують. На базі лікарні вже незабаром доживатимуть віку невиліковні хворі. Більшість з них в термінальній стадії онкозахворювань, проте не виключена присутність хворих з активними формами туберкульозу та СНІДу.

 

Жителі Плотичі проти такого сусідства. Парк і медичний заклад, який знаходиться в приміщенні старовинного палацу польського пана Коритовського, є пам’ятками культури. Ця територія, площею майже у 8 га знаходиться в центрі населеного пункту і є чи не єдиним місцем для прогулянок місцевих жителів та їхніх дітей. Згідно з законодавством, лікувальний заклад такого типу має бути за межами населеного пункт не ближче ніж кілометр до житлових забудов. Відстань від найближчого будинку до майбутнього хоспісу 30 метрів, за 200 метрів від споруди лікарні є стадіон, церква, школа і дитячий садок. Люди хвилюються, що таке сусідство вплине на психіку їхніх дітей. І ще побоюються контакту з важкохворими, тим паче, що за статутом нового паліативного закладу, немає протипоказів для відмови у прийомі ВІЛ-інфікованих.

 

Та все ж якщо стежки жителів та хворих можуть розійтися, уникнути похоронних процесів селу не вдасся, пекеронаня жителі села. Згідно з вимогами чинного законодавства, померлих пацієнтів хоспісу, у яких немає родичів хоронитимуть на місцевому цвинтарі за рахунок місцевого бюджету. А отже незабаром у парк до останньої домівки пацієнтів привозитимуть труни, вивозитимуть звідти покійників і все це на очах школярів і вихованців дитсадка. Жителі Плотичі зібрали майже півтисячі підписів з проханням до влади відмінити своє рішення про реорганізацію лікарні в хоспіс, проте комісія обларади перед тим, як поставити це питання на розгляд сесії, яка відбудеться 12 травня, мусить місяць вивчати це звернення, а паліативний заклад на 30 ліжко-місць відкриють вже за два тижні.

 

Якщо у владних кабінетах до вимог жителів Плотичі все ж не дослухаються, доведені до відчаю люди обіцяють перекривати дорогу.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: