Жінка – восьме чудо світу, тому святкувати 8-ме Березня таки є нагода!

Опубліковано:
6 Березня, 2015

Ох і бурлить інтернет у ці передсвяткові березневі дні! Користувачі розвели дискусію на «дуже важливу» на їх погляд тему: варто чи ні святкувати 8 – ме Березня? І якщо уважніше придивитися хто найбільше дискутує з цього приводу, то дуже просто помітити: так, це вони, чоловіки. Ну, я розумію що криза, грошей немає, але щоб уже вимагати від влади позбавити їх єдиного в році дня як приводу подарувати жінці букет квітів, то це вже занадто. Ми, взагалі то, можемо і без нього обійтись, але тоді будьте готові любити нас щодня, так як про це і пишете. Це, звичайно, жарти. А якщо серйозно, то історію запровадження цього свята трактуюють дуже двояко, особливо незаслуженно ображаючи, на мій погляд, безневинну Клару Цеткін, яка домагалася всього- навсього рівності жінок і чоловіків і більших прав для них. І відома резолюція пані Клари була написана під впливом поглядів емансипованих американок, які ще на початку ХХ століття виходили на страйки, відстоюючи свої права.

 

Передусім Клара Цеткін підкреслювала, що запрорвадження святкування Жіночого дня ( а саме так він тоді називався), в першу чергу слугуватиме агітації за надання жінкам виборчого права. Ця вимога висувалась як складова частина усього жіночого питання вцілому і цьому дню рекомендувалося надати міжнародний характер. Так, Клара Цеткін була соціалісткою, так, це свято має пролетарські корені, але ж головне – мотивація. А полягала вона у тому, щоб чоловіки всього світу, урядовці, керівники держав звернули увагу на проблеми жіноцтва, якому у ті роки жилося ой як нелегко!

 

Після страйків американок і жінок з європейських країн  чоловіки таки почали по-іншому дивитись на жінок і зрештою, вони перемогли у своїх вимогах!До речі, дату святкування на коференції, яку провела Клара Цеткін у 1910 році учасниці так і не визначили. Відомо лише,  що вперше Міжнародний жіночий день святкували 19 березня 1911 року в Німеччині, Австрії, Данії і деяких інших європейських країнах. Цю дату вибрали жінки Німеччини, тому що цього дня в 1848 році король Пруссії пообіцяв провести реформи, які давали б жінкам право голосу. Ще кілька років потому це свято відзначали у різні дні березня. А вже з 1914 року остаточно визначили, що вшановувати жінок потрібно 8 Березня.

 

Стільки часу представниці прекрасної статі домагалися рівності, стільки боролися! Чи не їм ми маємо сьогодні задячувати суцільною емансипацією, можливістю керувати колективами чоловіків, водити автомобілі, літати в космос і навіть висувати свою кандидатуру у президенти країни? Про це наші пра-пра-пра бабусі, які були на повному утриманні чоловіків,  могли тільки мріяти!

 

Різні дослідники дискутують: а чому саме 8-ме березня обрала  німкеня з єврейськими коренями Клара Цеткін? Чи не тому, що саме у 1914 році єврейське свято Пурим, або Гамана ( пригадуєте: «будеш битий, як Гаман!»?-вислів прийшов звідти) припадало на початок березня? Однак це свято, на відміну від Песаху, не є релігійним.

 

У Старому завіті є місце — «Книга Естер», де жінка-єврейка сягає найвищих вершин слави і шанування. Цією жінкою стала Естер, яка більше відома під іменем Есфір. Заслуги цієї жінки перед єврейським народом дуже великі. Один день в році — переважно в березні — юдеї-чоловіки на мить забувають про те, що жінка є слугою сатани (змія) і святкують свято юдейської жінки-патріотки. Це національне свято є другим національним святом єврейського народу після релігійного свята Песах (Пасха). А тепер – увага! «Книга Естер» була улюбленою книгою Клари Цеткін, а її героїня Есфір – прикладом ідеалу жінки. І пані Клара, вражена долею своєї героїні вирішила боротись за права жінок, щоб і вони, як і Есфір, могли домогтися чогось в житті для себе. А весна, особливо її початок – це оновлення, зміни, та ще й  національне свято. От і вирішено було обрати саме ту дату, яка із цим святом припадала. Не бачу у запровадженні цього свята жодного крамольного підтексту, навпаки – історія про жінку зі Старого завіту ,хоча й жорстокою за своїми методами керівництва, є дуже карасивою і яскравою навіть для нас, жінок сучасних. Тому виникло воно не на голому місці, а з красивої легенди! А може то і не легенда зовсім? Хто його зна!

 

І геть усі сумніви, дискусії, перепалки науковців і істориків і навіть невігласів, які стверджують, що це свято запровадили повії з Чікаго. Якщо вже єврейські чоловіки, котрі вважають жінку слугою сатани, знаходять раз у році можливість аби її вшанувати, то наші милі-добрі, які так не вважають, мають носити нас на руках щодня! Тому, чоловіки, не скупіться, а таки прибережіть декілька гривень на букетих для нас, красивих!

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #8 березня, #ірина мадзій, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #свято, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: