Андрій Шкула

Андрій Шкула

журналіст, журналіст, Газета "RІА плюс"

Земля для учасників АТО дістанеться, в основному, правоохоронцям

24.12.2014 19:34   Джерело: http://te.20minut.ua/
Автор : Андрій Шкула

По шість сотих під будівництво у межах міста отримають бійці, які перебували чи перебувають у зоні АТО. Ми спробували з'ясувати, з яких формувань за ділянками звертаються найчастіше.


 

Тернопільські представники СБУ, міліції, ЗСУ виконують завдання у зоні АТО та можуть претендувати на комунальні пільги, а основне - на земельні ділянки. Їх у місті вистачить для 486 бійців. Саме стільки ділянок затвердили до роздачі міські депутати.

 

Ми звернулися з запитами на інформацію в згадані органи й поцікавилися: скільки працівників брали участь в АТО, скільки ротацій було, скільки поранених чи вбитих, які завдання виконували. Та майже на усі запитання не отримали відповіді, натомість нам повідомили, що інформація таємна, службова чи з обмеженим доступом.

 

Цікавились цим, аби знати, хто що у зоні АТО робив та скільки часу перебував. Приміром, працівники міліції здебільшого забезпечували громадський порядок на звільнених територіях, охороняли стратегічні об'єкти та блокпости. Згідно з офіційними повідомленнями обласної міліції, від початку АТО відбулося сім ротацій їхніх працівників. Тобто кожна зміна перебувала на Сході місяць-півтора. Проте окремі правоохоронці їздили по декілька разів. Несли службу у зоні АТО й наші автоінспектори. Забезпечували безпеку руху в містах на Сході, допомагали тамтешнім колегам, охороняли блокпости. Загиблих, на щастя, з числа правоохоронців немає.

 

Інша ситуація - з тернопільськими солдатами Збройних сил. Більшість офіцерів від початку війни отримали відпустки лише на 10 днів. Те ж стосується й простих бійців. Вони перебувають в авангарді з усіма наслідками: перестрілки, артобстріли, операції зі звільнення територій та утримання зайнятих позицій. Від початку АТО загинуло троє тернополян.

 

Що роблять на Сході тернопільські працівники СБУ – взагалі важко сказати. Надто вже вони секретні...

 

У міської влади ми запитали, з яких саме структур і яка кількість претендентів на землю звернулась до неї. У відповідь нам повідомили, що окремі списки у різних організаціях не ведуть... Разом з тим, рядові працівники міської ради неофіційно розповідають – майже 80% звернень надходить від правоохоронців, які побували в АТО. Приблизно такі ж цифри називають і нотаріуси, до яких звертаються бійці для завірення копій довідок про перебування на Сході.

 

- Бійців Збройних сил насправді одиниці, - констатують фахівці. - Правоохоронці ж приходять часто, одні іншим передають інформацію.

 

Тобто у ситуації з виділенням землі є певний перекос. Підсилює його і той факт, що за ділянкою боєць може звернутися особисто або ж уповноважена ним особа. Такі повноваження мають бути підкріплені нотаріальною довіреністю, яку укладають у присутності воїна та його вповноваженої особи. Як ми уже писали, відпустки в бійців ЗСУ – рідкість. Від початку прийому документів на землю минуло менше двох місяців. За цей час побувати у відпустці встигли лише одиниці наших військових, а ділянок на всіх не вистачить. Вже зараз, згідно з офіційними повідомленнями мерії, на виготовлення графічних матеріалів (цей етап передує зверненню до міського голови з проханням про надання ділянки – прим. авт.) надійшло більше 300 звернень. Майже дві сотні осіб уже отримали графічні матеріали та подали прохання про виділення землі на ім’я міського голови.

 

Ми не применшуємо заслуг наших правоохоронців, але армійців, які в АТО перебувають набагато довше і їхня служба небезпечніша, – просто кинули.

 

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: http://te.20minut.ua/  

Коментарі