Збірна Португалії вперше в історії здобула титул кращої футбольної команди Європи

Опубліковано:
13 Липня, 2016

O esplendor de Portugal! Португалія чи  не вперше після знаменитого рейду навколо світу її легендарного сина Фернана Магеллана знову на вустах усього світу! Неділя, 10 липня, стала історичним днем для цієї невеликої південної країни, яка подарувала світу двох володарів “Золотого м’яча” — Ейсебіо та Роналду. І ось нове досягнення — гравці збірної Португалії приміряють золоті нагороди чемпіонату Європи.

Це мало статися у 2004-ому, коли Євро відбувався саме у Португалії. Тоді португальці дісталися фіналу, де мінімально програли Греції. Багатьом тоді видалося, що програли несправедливо. Тепер футбольна доля віддала борг сповна.

 

Перед початком чемпіонату Європи’2016 португальців вважали якщо не фаворитами першості, то бодай “темними конячками”, здатними на сюрприз, точно. Але перші матчі змушували викреслити їх з цього списку — три безбарвні нічиї в групі проти аж ніяк не найсильніших суперників, диво-порятунок з угорцями і 15-та, передостання сходинка на шляху до плей-офф.

 

Травма Роналду.

 

А далі почалася казка, яку ми так часто бачимо саме на Євро. Абсолютно не показуючи чемпіонської гри, Португалія зуміла пройти і грізних хорватів (завдяки голу в додатковий час), і патріотичних поляків (у серії пенальті), і сенсаційних валлійців (впевнена перемога 2:0), а у фіналі на горизонті вималювалася перспектива зустрічі з господарями-французами.

 

На двох попередніх домашніх футбольних форумах французи незмінно перемагали — у 1984-ому вони виграли Євро, а в 1998-ому стали чемпіонами світу. Перед фіналом багато хто знову передбачав їх перемогу. Очевидно, так розмірковував і їхній тренер Дешам, давши гравцям наказ вивести з ладу головну зірку португальців Роналду: мовляв, без нього Португалія перестане бути командою. Принаймні така інформація з’явилася ще до початку гри, і вже на 8-ій хвилині Роналду корчився на траві від болю. Як любить казати “москаль-чарівник” Кісєльов: “Совпадєніє? Нє думаю!”

 

Вони “вирубали” Роналду! Того Роналду, який прискореними темпами відновився від серйозної травми, щоб набрати форму до Євро. Того Роналду, який, навіть перебуваючи у напівтравмованому стані, зумів протягнути свою команду до фіналу — три голи і три голеві передачі (при всього восьми забитих португальцями на шляху до фіналу) говорять самі за себе. Того Роналду, який буквально марив фіналом. Ніколи не помічав за собою сентиментальних почуттів до Кріштіану і його сліз, але в той момент його стало відверто шкода.

 

Едер забиває вирішальний гол.
Едер забиває вирішальний гол.

 

Чи добився свого Дешам? Лише де-юре — Роналду забрали з поля. А де-факто Португалія стала ще сильнішою — гравці грали за себе і за того хлопця. А сам Роналду став справжнім 12-им гравцем: накульгуючи на “бровці” і підбадьорюючи партнерів, можливо, в психологічному плані він зробив більше, ніж будучи на полі.

 

А ще неодноразово переконувався, футбольна Фортуна не любить нечесної гри, і на 110-ій хвилині вона це ще раз довела. Едер, “гидке каченя”, як назвав його після гри тренер португальців Сантуш, одним ударом перетворився на “прекрасного лебедя”. А далі був лише португальський карнавал!

 

Отож, чемпіонат завершено і нехай живе новий король!

 

P.S. Разом з чемпіонатом завершився і черговий футбольний конкурс від “НОВОЇ…”. В останньому турі стояло непросте завдання — відгадати фіналістів і рахунок фінального матчу, тож, звісно, з ним ніхто не впорався. Однак найближчим до успіху був Михайло Довгань із с. Старий Нижбірок Гусятинського району. Пан Михайло відгадав обох фіналістів. Щоправда, він у фіналі прогнозував рахунок 2:1 на користь господарів, але все одно став переможцем четвертого туру. Отож, наступної п’ятниці, 15 липня, ми чекаємо Михайла Довганя у редакції “НОВОЇ…”, щоб вручити йому один з призів, що залишилися.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: