Заступник головного податківця Тернопільщини розповів про основне

Опубліковано:
6 Березня, 2015

Зміни в Податковому кодексі ні для кого не стали сюрпризом, адже про їх необхідність в рамках податкової реформи говорилось давно. Зараз, надзвичайно доречним є їх фахове вивчення, роз’яснення податківцями багатьох норм, опрацювання їх на практиці.

На нещодавньому брифінгу, який провів заступник начальника Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Тернопільській області Євген Воробець, йшла мова саме про ці важливі зміни.


Подаємо найактуальніші аспекти брифінгу:

 

Щодо зміни системи загальнодержавних та місцевих податків і зборів та очікуваних надходжень до місцевих бюджетів

Починаючи з нового року, в Україні запроваджено сім загальнодержавних податків та зборів: податок на прибуток, на доходи фізичних осіб, на додану вартість, акцизний, екологічний, а також рентна плата та мито. Місцевих податків та зборів по два – на майно та єдиний, збір за паркування транспортних засобів та туристичний. Із системи місцевих “випав” збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, тобто, з початку року придбавати торгові патенти – не потрібно.

Податок на майно складається з податку на нерухоме майно, транспортного податку, плати за землю. Транспортний податок у нинішньому вигляді – є новим для окремих платників, але його запровадження це – поповнення місцевих бюджетів за рахунок власників дорогих автівок.

Його платниками є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні  власні легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. Ставка податку встановлена з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен такий легковий автомобіль.

За попередніми даними Тернопільської ОДПІ, у 2015 році власники таких транспортних засобів поповнять місцеві бюджети міста та сільських (селищних) рад на 3 мільйони гривень. Близько 2,5 млн. грн. з них отримає бюджет обласного центру.

Ще 6,4 мільйони гривень надходжень очікують “зібрати” впродовж 2015 року до бюджету міста та 1 млн. гривень – до бюджетів сільських (селищних) рад Тернопільського району за рахунок сплати податку на нерухоме майно.

Змінами, внесеними до Податкового Кодексу, визначено, що об’єктом оподаткування для податку на нерухоме майно, є об’єкт як житлової та нежитлової нерухомості, який перебуває у власності. У минулому році такий податок сплачували лише за об’єкти житлової нерухомості і його поступило трохи більше 176 тисяч гривень. Майже неповний мільйон гривень, також, отримає бюджет міста від поступлень збору за паркування транспортних засобів.

 

Щодо ліцензування виробництва та продажу пива

З 1 липня 2015 року пиво буде вважатись алкогольним напоєм. Це передбачено розділом ІІ Закону про податкову реформу. Таким чином, з другого півріччя цього року виробництво і реалізація пива будуть можливі тільки за наявності відповідної ліцензії.

А з 1 січня 2015року усі торгівці, які реалізують громадянам чи іншим кінцевим споживачам для їх особистого та некомерційного використання пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, бензин, дизельне пальне, скраплений газ, є платниками акцизного податку. Податок за ставкою 5 відсотків включається до ціни товару і його сума обов’язково повинна відображатись у фіскальних чеках, які видаються покупцям.

 

Високі пенсії будуть оподатковуватись

Якщо раніше пенсії оподатковувались, коли їх сума перевищувала 10 тис. грн., то з початку цього року податком на доходи обкладатимуть суми пенсій чи щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх величина перевищує три розміри мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць), установленої на 1 січня звітного податкового року. У 2015 році ця межа складає 3654 грн. (1218 грн. х 3). Податок за ставкою 15% (20%) утримуватиметься із частини такого перевищення.

 

Щодо кампанії декларування доходів

Свого полудня досягла деклараційна кампанія, адже два місяці, впродовж яких громадяни декларували свої неоподатковані доходи уже збігли, залишилось ще майже стільки ж, щоб легалізувати свої статки. Це стосується, насамперед тих громадян, які у 2014 році отримували: доходи від осіб, які не є податковими агентами; доходи від надання в оренду рухомого чи нерухомого майна; інвестиційні прибутки; будь-які іноземні доходи; нецільову благодійну допомогу, якщо її загальна сума протягом 2014 року не перевищувала 1710 грн.; доходи у вигляді спадщини та подарунків; доходи, які нараховувалися платнику податку двома або більше податковими агентами лише у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у зв’язку з трудовими відносинами та цивільно-правовими договорами, і при цьому загальна річна сума таких оподаткованих доходів перевищує 120 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня (у 2014 році – 146 160 грн.).

З початку року до Тернопільської ОДПІ тернополяни та жителі Тернопільського району подали 858 декларацій про майновий стан і доходи. Загальна сума задекларованих статків – майже 27 мільйонів гривень, сума податку до сплати складає 1, 1 млн. грн. Разом з тим, для отримання податкової знижки громадянами вже подано 656 декларацій. Сума до повернення складає 802 тисячі гривень раніше сплаченого податку.

 

Окремі нюанси податкової реформи ПДВ

Запроваджено електронну систему адміністрування ПДВ, яка “запрацює на повну” з 1 липня (однак, цю дату можуть і наблизити, якщо буде відповідне рішення Верховної Ради). Відповідно, з цього періоду документальні позапланові виїзні перевірки достовірності сум бюджетного відшкодування, заявлених платниками, проводитись не будуть. З 1 лютого реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних підлягають всі податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній чи розрахунку. У 2015 році звітність із ПДВ усім платникам ПДВ необхідно подавати тільки в електронній формі, а вести реєстр виданих та отриманих податкових накладних та подавати його до податкової інспекції – не потрібно. З 1 січня збільшилася до 1 млн. грн. межа обов’язкової реєстрації платником ПДВ (раніше вона становила 300 тис. грн.).

 

Застосування РРО

Усі платники єдиного податку 3 групи, починаючи з 1 липня, повинні застосовувати РРО. Для платників “спрощенців” другої групи така обов’язковість наступає з 1 січня 2016 року. Проте, ті платники – фізичні особи “єдинники” другої та третьої груп, які ведуть діяльність (торгівля, послуги) на території ринків або продають товари в дрібно – роздрібній торговельній мережі з використанням засобів пересувної мережі, можуть РРО не використовувати, як і платники першої групи.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ДФС, #євген воробець, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #податки, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: