Замість трави й дерев — багатоповерхівка…

Опубліковано:
29 Грудня, 2014

Скандальні забудови в Тернополі, на жаль, звичне явище. Нові об’єкти під вікнами, у парках чи на зелених зонах, схоже, «хороша» традиція теперішньої мерії. Ну і, звісно, що процес освоєння землі знову відбувається через інвестпроект і знову з “Тернопільбудінвестзамовником”

 

 

Десять сотих міської землі, що поряд із гуртожитком на Текстильній, 2 скоро перетвориться на будмайданчик.

 

Ділянка – зелена зона, де росте з десяток дерев. Однак новий будинок там, вирішили міські депутати, дасть більше користі.

 

Будинок – до 27 метрів

У квітні (зі змінами в червні – прим. авт.) 2013 року міські депутати затвердили проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,1050 га під будівництво багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення за адресою на вул. Текстильній для КП “Тернопільбудінвестзамовник”. Цим же рішенням зарахували земельну ділянку до земель житлової та громадської забудови. Таким чином, зелена зона перестала бути “клумбою”, а стала місцем для будови.

 

У липні того ж року ділянку, разом з кількома іншими, внесли до переліку інвестиційно привабливих об’єктів. Ріішення з додатком є на сайті міської ради, проте там вказана лиш назва вулиці. А Текстильна – чимала, та й ділянок там чимало. Тож місцеві мешканці навіть не зрозуміли, що будуватимуть за декілька метрів від їхнього будинку на Текстильній, 2.

 

– Подивіться! Де тут будувати? Трава і дерева, – бідкається мешканка гуртожитку на вул. Текстильній, 2 Галина Цінкевич. – Біля будинку ще один будинок ліплять. Люди з гуртожитку тільки приватизували свої кімнати, хотіли міську раду просити ту ділянку зарахувати до прибудинкової території. Хотіли її облагородити, можливо, маленький майданчик для дітей зробити, а її вже віддали під будову. Ми не раз колективно зверталися до міської ради, просили того не робити… Але хто почує простих людей?

 

В іншому розділі сайту міської ради розмістили оголошення про пошук інвестора. Проте в оголошенні навіть вулиці з розташуванням ділянки не вказали. Просто написали “…Будівництва житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення”. Щоправда, вказали телефонний номер, за яким розповідають детальніше… Інвестор знайшовся. На засіданні комісії з вибору інвестора ТОВ “Ексклюзивбуд плюс” одноголосно проголосили переможцем конкурсу на будівництво, а 09.10.2013 р. переможця затвердили на виконкомі. Згадане ТОВ утворилось за декілька днів до того, як ділянка потрапила у перелік інвестиційних проектів. Статутний капітал підприємства, яке перемогло на конкурсі міськради й отримало право фінансувати зведення багатоповерхівки, – аж 30 тисяч гривень….

 

Будуватимуть, на переконання мешканців з Текстильної, житловий будинок на п’ять поверхів. Можливо, так і планували до 24 листопада цього року. Однак тоді “в зв’язку зі зміною намірів забудови” містобудівні умови та обмеження, надані 04.11.2014 року, у мерії скасували та надали нові. Згідно з ними новобуд може сягати 27 метрів (дев’ять поверхів – прим. авт.), займати 470 квадратів, містити приміщення громадського призначення до 600 метрів та 25 квартир. Мова про великий будинок, що постане біля гуртожитку на зеленій зоні.

 

– У гуртожитку сорок кімнат, у кожній – по декілька людей, – каже тернополянка. – Ми всі готові захищати той клаптик. Ми готові, якщо треба буде, і пікетувати, і стояти тут, щоб техніка не працювала. Невже у Тернопролі немає нікого, щоб це будівельне свавілля зупинити? То ж по всьому місту робиться.

 

Потрібний комусь інвестпроект

Коли стартують будівельні роботи – невідомо. Як з’ясували в управлінніДержавної архітектурно-будівельної інспекції, туди на реєстрацію документи ще не приносили.

 

Крім знищення зелених насаджень та будови під вікнами, ця медаль має ще один бік – місто від оборудки, як буває з інвестпроектами, отримає мізер або ж узагалі нічого. КП “Тернопільбудінвестзамовник” землю отримало безоплатно. Хоча продаж на аукціоні міг би принести міській казні сотні тисяч гривень. Які умови угоди – також невідомо. Ми просили у мерії копію інвестиційного договору, але його не дали. Аби було розуміння “вигод” від інвестпроектів, нагадаємо про інший – будівництво торгового об’єкта на шість поверхів біля “Орнави”. Тоді нам вдалося з’ясувати частину умов угоди, зокрема й щодо того, скільки отримує комунальне підприємство (якому депутати віддали землю) та інвестор, який будував. Так ось, КП має отримати 6% від площі. При тому, що ринкова вартість 12 сотих, на яких збудували, – майже 350 тисяч доларів. Оскільки землі не продавали, міський бюджет залишився “з носом”.

 

Звертаємось до міських депутатів та Сергія Надала: вас обрала громада міста заради відстоювання інтересів Тернополя і тернополян, а не для дерибану та пошуку особистих вигод. Закликаємо владу провести громадські слухання щодо доцільності забудови на Текстильній та до публічного обговорення умов інвестиційного проекту. Небайдужих городян та громадських активістів закликаємо підтримати мешканців вулиці Текстильної.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: