Заліщицькі помідорники цогоріч зажирують

20.04.2015 02:05   Джерело: Агропромислова Тернопільщина
Опубліковано : Тарас Савчук

У поточному році в Україні спостерігатиметься дефіцит томатної продукції. Як наслідок — висока ціна реалізації. Про це агенству agravery.com повідомив менеджер групи пасльонових культур компанії «Сингента» Андрій Ткач.


Незважаючи на складну політичну та економічну ситуацію в країні, сезон 2015 обіцяє бути хоча і складним, проте перспективним щодо цінової політики.

 

«Уже майже зі стовідсотковою точністю можна сказати, що в 2015 році скорочення виробництва томата відкритого ґрунту, порівняно з минулим роком, становитиме 22-25%. Водночас призначення основної маси продукції — це переробка і консервація. Та невелика частина продукції, яка постачатиметься на свіжий ринок, також використовуватиметься населенням для переробки», — зауважив експерт.

 

Крім того, за його оцінками, порівно з попереднім, у поточному році через анексію Криму та бойові дії у Донецькій та Луганській областях кількість тепличних комбінатів в Україні зменшилася на 40%.

«Це у свою чергу суттєво знизить пропозицію на ринку тепличних овочів. Також через значне підвищення вартості газу (з 4500 до 7500 грн/м²) подальша робота багатьох комбінатів під великою загрозою», — наголосив Андрій Ткач.

 

За очікуваннями експертів влітку на українському ринку буде повністю відсутня імпортна овочева продукція.

«Знецінення національної валюти вже призвело до майже цілковитого зникнення з прилавків імпортної продукції, а влітку, коли ціни на вітчизняну продукцію будуть значно нижчі, імпорт стане взагалі неконкурентоспроможним», — наголосив він.

 

Поряд із цим, попри діюче російське ембарго, багато російських торгівельних мереж уже цікавляться можливостями закупівлі української продукції.

 

«Введене РФ ембарго на постачання овочевої продукції з країн Європи, Молдови та України поки що ніяк не позначилося на розвитку місцевого виробництва. Через обвал курсу рубля, скорочення державного фінансування та проблеми з робочою силою в Росії відбулося зниження обсягів виробництва. Багато російських торгівельних мереж уже цікавляться можливостями закупівлі української продукції, яка завжди користувалася великою популярністю серед споживачів, а тепер ще й є досить вигідною у ціновому співвідношенні, навіть порівняно з турецькою та продукцією країн середньої Азії, що значно поступається смаковими якостями», — пояснив експерт.

 

За оцінками профільного експерта, усі перераховані чинники чітко вказують на те, що у поточному році ми матимемо дефіцит томатної продукції. Як наслідок ми матимо високу ціну реалізації, яка навіть за умови чималого подорожчання основних засобів виробництва дозволить не тільки компенсувати затрати, а й отримати гарний прибуток.

 

Нагадаємо, що у поточному році українські аграрії істотно скоротили закупівлю насіння овочів. І якщо по більшості регіонів мова іде про скорочення, то у воюючих регіонах  — Донецькій та Луганській областях з початку року взагалі зафіксовано поодинокі випадки купівлі насіння.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Агропромислова Тернопільщина  

Коментарі