Загадковий Пінзель - Маестро українського бароко

В середині 18 -го століття  в Бучачі творив  «Майстер Пінзель»  -  так підписував  свої шедеври геніальний скульптор і художник.  Появився Іоан Пінзель у Бучачі десь у 1740-х роках  при дворі графа Миколи Василя Потоцького  (1709-1782) - канівського старости, відомого магната і великого фундатора, про якого до нині на Галичині і Волині розповідають  легенди . Імя Миколи Потоцького повязане  з розбудовою Почаївського Василіанського монастира, два храми в Городешці, каплиця при домініканському костелі та скульптури собору св.Юра  у Львові.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший пам'ятник відомому у всьому світі геніальному Пінзелю відкрили у Бучачі (ФОТО)

Наймаштабніше творіння - Свято-Успенський собор Почаївської лаври ( 1764-1773). В Бучачі обєдналися фінансові можливості Миколи Потоцького, величні задуми архітектора Бернарда Меретина і унікальний талант «вівтарного» скульптора Іоана Пінзеля. Так було створено новий творчий осередок, що згодом буде названий школою львівської барокової скульптури ХVIII ст. Пінзель творив скульптури для міської ратуші (1751), парафіяльного костелу (1761-1763), монастира оо. Василіан та церкви Чесного Хреста (1751 – 1771), церкви св. Покрови (1761). Іоан Георг Пінзель прожив у Бучачі приблизно 15 років, мав майстерню, талановитих учнів, тут залишив значну частину свого спадку. Діяльність Миколи Потоцького, дала змогу митцю максимально реалізувати себе, Бучач тих часів — була резиденція однієї з найбагатших та найамбітніших родин Галичини.

 

 

Іоана Пінзеля порівнюють з видатним представником чеського бароко Матієм Брауном, римським скульптором Лоренцо Бернані і з відомим  Мікеланджело.  Хто хоч раз бачив творіння майстра Пінзеля, назавжди залишаються під враженням його таланту. Для його дерев’яних скульптур характерна динаміка, «велика одухотвореність образів».  Артестичність і легкість рухів  фігур, вирази бличчя, пластика рук  - повністю звільнений від матеріалу, в якому вони створені - камінь і дерево. В лютому 2013 року з тріумфом завершилася перша в історії виставка: «Скульптор бароко в Україні середини ХVІІІ століття: Іоанн Георг Пінзель», що походила в храмі світового мистецтва – парижському Луврі з листопада 2012 року. Безліч культурних заходів, зустрічі українських та французьких мистецтвознавців, діячів культури, представників українського Посольства, української діаспори  - так таємничий Пінзель відкривав Україну для світу високого мистецтва. В експозиції були представлені 27 робіт «галицького Мікеланжело» з музеїв Львова, Тернополя та Івано-Франківська, кілька робіт з Польщі та Німеччини. «Майстер Пінзель» —  геніальний митець, який 300 років тому в Бучачі та на  Галичині створював шедеври світового мистецтва.

 

Наталя Кіналь


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: «Фотоальбом Бучач», Видавець Кіналь Наталя  

Коментарі