З друкованих ЗМІ на Тернопільщині нарощує тираж лише "Домашня газета"

Опубліковано:
21 Лютого, 2015

Друковані видання на Тернопільщині впевнено втрачають читачів. Про це свідчать тиражі місцевих газет. За традицією, найтиражніше друковане видання області – газета «Вільне життя плюс» – робить дослідження тиражів місцевих друкованих ЗМІ, виходячи з результатів передплатної кампанії, а також неофіційних даних про реалізацію видань через роздрібні мережі. Не став вийнятком і 2015 рік.


Самі лишень показники передплатної кампанії цього року мало про що говорять. Симпатії прихильників друкованого слова за останні кілька років залишаються майже незмінними. Цікаві висновки напрошуються, якщо простежити, як змінюються тиражі газет з року в рік. А вони, як видно з таблиці, стрімко падають.

 

У таблиці наведені тиражі друкованих видань, які щороку публікує “Вільне життя”. Як бачимо, усі найпопулярніші газети втрачають своїх читачів. Так, тираж “ВЖ” впав майже на 20%. А середній наклад усіх видань – ще більше. Найбільше втратила “Нова Тернопільська газета” – понад половину читачів.

 

Причин тому, вочевидь, є кілька. По перше, друковане слово дорожчає. Щороку вартість передплати та ціна примірника у роздрібній торгівлі зростає. Пов’язано це, зрозуміло, із загальноекономічними чинниками – інфляція, здорожчання паперу, друкарських послуг, транспортування тощо. Відтак, все більше людей відмовляють собі у задоволенні погортати сторінки свіжонадрукованої газети. Це твердження опосередковано підтверджує й те, що серед наведених у таблиці видань тираж зріс лише в “Домашньої газети”, яка є найдешевшою.

 

Втім, на нашу думку, значно суттєвіше по ринку преси б’є інший чинник – Інтернет. Все більше громадян України отримують доступ до безкрайніх просторів всесвітньої павутини. Комп’ютер вже давно перестав бути розкішшю навіть для мешканців сіл, а тепер все доступнішими стають й послуги під’єднання до Інтернету. Мережа охоплює щораз більше населених пунктів, і процес цей відбувається в геометричній прогресії. А про переваги веб-сайтів як джерела новин та інформації загалом годі й говорити. Тому кількість відвідувачів інтернет-видань стрімко зростає “не по днях, а по годинах”. В тому числі й тернопільських.

 

Доречно зауважити, що розмови про швидке завершення ери друкованих видань ведуться вже не перше десятиріччя. І кожна передплатна кампанія лише підтверджує ці прогнози.

 

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #газети, #домашня газета, #ЗМІ, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #передплата, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: