Ювілей бойового судна, яке в російській окупації

Опубліковано:
28 Лютого, 2016

Тернопільщина завжди опікувалася бойовими суднами Військово-Морських сил України. З них чотири названо на честь міст краю. Це протипожежний катер «Борщів», рятувально-буксирне судно «Крем’янець», морське водолазне «Почаїв» і протичовновий корвет «Тернопіль». Про корвет область дбає вже 10 років. Доки призивали на військову службу, особовий склад судна активно поповнювали юнаки з Тернопільщини.

 

Екіпажу корвета вручили прапор Тернополя, організували й музей цього корабля. 2010 року тодішній командир «Тернополя» став почесним громадянином міста, представники якого не раз їздили в гості до моряків, відгукувалися на їхні потреби. 2009-го вийшла друком книжка «Протичовновий корвет «Тернопіль», через три роки її перевидали, ще й з англійським перекладом. Один з її авторів — військовий історик Ігор Крочак — не раз бував на судні. Там йому подарували тільник, який історик одягав торік у важкі хвилини на фронті під час волонтерських рейдів під Дебальцевим.

 

Два роки тому російський агресор окупував український Крим і загарбав усі судна з назвою міст Тернопілля. На початку квітня 2014-го область гостинно зустріла членів екіпажу корвета. Понад 40 моряків і четверо членів їхніх сімей прибули на оздоровлення до санаторію «Медобори». Із собою екіпаж привіз прапор ВМС України, який висів на щоглі корабля, і герб. Знамено моряки урочисто пронесли центральними вулицями Тернополя. Помічник командира корабля капітан-лейтенант Олексій Кирилов передав головні емблеми військового судна на тимчасове зберігання місту. До речі, Олексій — уродженець Донецька, але чверть століття проживав у Криму. Він не зрадив військовій присязі на вірність українському народу. «Образно кажу: для мене екіпаж і корабель — це ніби равлик та його хатка. Ось таку хатку в нас забрали», — ділився думками Олексій Ігорович.

 

2014 року Тернопільщина урочисто провела членів екіпажу, які пройшли курс реабілітації, на нове місце служби, до Одеси. Дехто з них обрав морську піхоту, дехто демобілізувався. Решта служать здебільшого на судні «Шостка».

 

Нині в корвета «Тернопіль» ювілей — 10 років тому над ним урочисто підняли військово-морський прапор України. «Для нас і для корабля це сумне свято, адже він відзначає його в окупації. З днем народження, друже! Я дуже сподіваюся, що ми ще зустрінемося!» — написав у соцмережі Олексій Кирилов. У гості до ювілярів приїхали тернополяни — заступник міського голови Леонід Бицюра і депутат міськради Тарас Білан. Серед подарунків — вишита картина із зображенням національних і державних символів України. Її вишили та передали морякам учні спеціалізованої школи для дітей з особливими потребами.

 

Нині корвет «Тернопіль» перебуває в окупованому Севастополі. Його не експлуатують, натомість розкрадають. Про повернення Україні поки що не йдеться. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: