Викопані у Центрі міста кістки належать радянському солдату

Опубліковано:
25 Березня, 2015

Кістки, знайдені на місці будівництва торгового комплексу на Привокзальному майдані 17 березня, належать до періоду Другої світової, а не Першої, кажуть фахівці. На користь такої думки, переконують вони, свідчать знайдені поряд із скелетом патрони.

   

Детальніше про вік та причину смерті стане відомо після результатів експертизи правоохоронців. Ті ще минулого тижня забрали їх для досліджень.  

Нагадаємо, 17 та 19 березня на місці будівництва торгового комплексу робітники натрапили на людські захоронення.   Фахівці припустили, що  перші знайдені кістки належали до періоду Першої світової.   Про другі, знайдені уже у труні, лишень зазначили –  орієнтовно ХІХ- початок ХХ століття.  Про це ми писали у статтях «На місці скандального будівництва у Центрі знайшли кістки»  та «У Тернополі біля залізничного вокзалу викопали труну»

 

– Знайдені поруч із першим скелетом патрони виявились доволі допоміжним ідентифікатором,  – каже співробітник  державного підприємства «Подільська археологія» Сергій Грабовий, що здійснював нагляд на будівництві.  – Патрони часів Першої світової не ржавіють,  виготовлені були, здається, з латуні.  На них тоді не економили. А патрони Другої світової   ржавіють. Саме такі, поржавілі, ми і знайшли поряд із скелетом. 

 

Відтак, як каже пан Грабовий, фахівці переконані – скелет належить  радянському солдату, захоронення датують 1944 роком. На користь того, що саме радянському, а не німецькому,  свідчить спосіб розміщення пороху у патронах.

 -У німецьких порох був пластинками – або круглими, або  багатокутниками, – додає пан Грабовий. –  А у знайдених нами – гранулами. 

Нової інформації щодо віку другого скелету, за словами фахівця, поки що нема. 
– Ми тоді припустили, зважаючи на набагато гірший стан кісток, що це може бути кінець ХІХ- початок ХХ століття, – додає пан Грабовий. – Але, зважаючи ще на знахідку поруч з тілом фрагменту наручного годинника – саме у зоні лівого зап’ястя, бо самого зап’ястя вже не залишилось, і частинку пряжки, така версія відпадає. Вік уже скажуть правоохоронці. 

Інших поховань, додає фахівець, на  Привокзальному майдані, не виявляли. На сьогодні земельні роботи  там майже закінчені. Залишилось 25-30%. 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #будывництво, #вокзал, #котлован, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #скелет, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: