Ветерани війни в Афганістані піснею і коштами підтримують сьогоднішніх захисників Батьківщини

Опубліковано:
25 Лютого, 2016

Про творчо-волонтерську роботу народного аматорського гурту «Долг» ми розповідали влітку 2014-го, коли воїни-«афганці» концертували населеними пунктами Тернопілля, збираючи кошти на допомогу бійцям АТО. З того часу, на жаль, ситуація на сході України не змінилася на краще. Тисячі жертв, кров, сльози й горе набатом лунають у душах тих, хто пройшов пекло Афганської війни.

 

З нагоди 27-ї річниці виведення військ з Афганістану «Долг» розпочав традиційне концертне турне Україною. Дев’ятого лютого повен зал зібрав їхній виступ у Чорткові. Десятого в тернопільському «Березолі» теж був аншлаг. Спогади про війну в далекій країні злилися з болем за сплюндровану нині російськими окупантами та їхніми поплічниками вкраїнську землю — і лунали відомі й нові пісні гурту, лейтмотивом кожної з яких звучала любов до Вітчизни й обов’язок захищати її. Якщо не зі зброєю в руках — то словом, піснею, коштами підтримувати тих, хто заради миру в Україні щодня ризикує життям.

 

— Знаючи ситуацію в країні, бачачи, як за Батьківщину гинуть найкращі наші хлопці, ми не могли залишатися осторонь, — каже керівник гурту «Долг» Віктор Маришев. — Упродовж двох років ми зібрали й передали на потреби спочатку Майдану, а потім української армії, а також інвалідів-«афганців», інших локальних війн близько 400 тисяч гривень. Закуповували й відсилали в зону АТО потрібні речі, допомагали волонтерам.

 

Ветеран Афганістану щиро радіє, що їхній почин підтримали сотні людей. «Долг» знають і радо зустрічають не тільки в нашій області, а й у багатьох куточках України. Щойно відігравши концерт у Тернополі, «афганці» вирушили на Полтавщину, де виступили двічі: в обласному центрі та Комсомольську. А вже в понеділок їхній великий концерт відбувся у Рівному та Кузнецовську.

 

— Сьогодні така категорія людей, як воїни-«афганці», наші бойові побратими, практично залишені напризволяще. Держава їм не виділяє коштів на лікування, а наймолодшому «афганцеві» вже 47 років, — провадить далі Віктор Маришев. — Багато з них стали інвалідами, бо з часом бойові рани, критичні ситуації, пов’язані з війною в Афганістані, даються взнаки. І ми просто зобов’язані їм допомагати.

 

І не тільки ветеранам підставляють плече ці мужні чоловіки. Нещодавно, наприклад, вони передали понад 20 тисяч гривень на лікування внука свого бойового побратима у клініці Козявкіна. Десять тисяч гривень передали інвалідові-візочнику першої групи із Заліщиків, ще з допомогою місцевих волонтерів придбали додатковий акумулятор до візка.

 

— Не буває так, що ми переказали гроші і не знаємо, де вони є, — запевняє керівник «Долгу». — Підтримуємо контакти з бойовими побратимами-«афганцями», які сьогодні воюють на сході України. Була потреба і в бронежилетах, і в касках — і ми допомагали.

 

Щойно потепліє, учасники гурту планують, і про це вже є домовленість із командуванням 44-ї бригади, вирушити в зону АТО з концертами. Бо, як ніхто інший, розуміють, наскільки нині там є важливою і потрібною допомога. З власного бойового досвіду знають, як артисти можуть надихнути на подвиг, підняти бойовий дух.

 

— Наше основне завдання робити все можливе, щоб якнайшвидше закінчилася ця клята війна, — каже Віктор Маришев. — І кожен мусить внести свою лепту в цю святу перемогу.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: