Вартість цьогорічної посівної для тернопільських аграріїв зросла на 70%

Опубліковано:
24 Квітня, 2015

Через коливання курсу валют і зростання ціни с/г матеріалів цього року посівна подорожчала на 70%. Через це аграрії змушені переформатовувати свою роботу: відмовлятися від закордонного насіння, добрив, техніки, змінювати культури. Виробники потрібних товарів для посівної компанії переходять на розрахунки в іноземній валюті, товарні кредити у той час надавати не поспішають. Якщо такі надають, то у більшості випадків на короткий термін – під урожай майбутнього року.

 

Через дорожнечу аграрії переформатовують виробництво


У I-му кварталі цього року в Тернопільській області спостерігаємо приріст виробництва на 5,7%. Однак це, швидше, щасливий збіг, ніж системна тенденція. Приріст маємо за рахунок  птахівництва і м’ясного скотарства, а також через те, що два цукрових заводи продовжили роботу з минулого року до 20 січня 2015-го.

 

Прогнози ж на цей рік тривожні. Основною проблемою є стрімке подорожчання товарів, які потрібні для проведення посівної кампанії. Це насіння, пальне, добрива, засоби захисту рослин, техніка інші супутні товари. По деяких категоріях, порівняно з минулим роком, ціна піднялась утричі. Тож цього року, за підрахунками департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА, попередня вартість посівних робіт буде на 70% більшою, ніж у минулому. Торік посівна обходилася в 1 млрд. 100 млн. гривень, цьогоріч цифра перевищить 1 млрд. 900 млн. грн.

 

Власними коштами аграрії забезпечені тільки на 68%. Особливо не по кишені стали імпортні продукти. Тож с/г підприємства частково переформатовують свою роботу. В першу чергу це стосується насіння: закуповувати елітне з-за кордону дорого, тож аграрії переходитимуть на українське.

 

– Використання насіння вітчизняної селекції – це плюс для розвитку насіннєвої галузі. Однак через те, що досі не закінчено реорганізації сільськогосподарської інспекції, не маємо гарантії, що це насіння відповідає заявленим показникам якості. Це може відбитися на кількості і якості врожаю вже у серпні-вересні, – коментує директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Олег Напора.

 

Поряд із цим багато підприємств заявляють про зміну культур, які вони висіватимуть. Упродовж останніх 5 років в області зміни в культурах спостерігалися на рівні менше 10%, то цього року очікується 25-30%. Фактори такі ж: відсутність коштів, потрібного насіння, можливостей обробітку. На зміну ярій пшениці приходять соя та кукурудза. Через це посівна  може затягнутися на кілька тижнів.

 

Економія на добривах може зменшити врожайність


На врожайність може негативно вплинути і висока вартість добрив. Нині область забезпечена мінеральними добривами на 93%. Однак ця цифра показує, скільки продукту є і у запасах с/г виробників, і на складах підприємств, які торгують  міндобривами, у сумі. Тож спостерігаємо певний дефіцит. З-за кордону добрива зараз поступають у невеликій кількості: аграрії не поспішають купувати їх за нинішніми цінами. Однак бажання зекономити на цій складовій посівної може зіграти злий жарт – знизити врожайність.

 

– Маємо приклад минулого року, коли була чудова сприятлива погода і ті, хто вніс у достатній кількості мінеральних добрив, отримали урожай зерна 2-3 класу. Господарства, які зекономили на добривах, на сусідніх територіях зібрали  зерно 4-6 класу, що є неефективним при використанні землі. Ми надаємо інформацію, де можна купити дешевші добрива, отримати товарний кредит, щоб люди не відмовлялися від потрібного удобрення землі, що призведе до негативних показників у майбутньому, – зауважує Олег Романович.

 

Забезпечення засобами захисту рослин складає 89% від потреби, по мірі необхідності показник збільшується, але знову ж таки підприємства не мають можливості використовувати ці матеріали у таких обсягах, як їм хотілося б.

 

Пальне треба купувати зараз, поки подешевшало


Пальним сільське господарство області, враховуючи запаси торговців нафтопродуктами, забезпечене на 90%. Тільки половина із загальної кількості с/г підприємств закупили пальне заздалегідь і мають достатній запас. Зараз на ринку спостерігається зниження цін на паливно-мастильні матеріали. Якщо в роздріб тонна пального коштувала 33 тисячі гривень, то тепер 19 тисяч, на оптових ринках – 17 тисяч. Така позитивна для аграріїв тенденція стала одним із поштовхів до початку весняно-польових робіт. Але довго процес здешевлення не триватиме. Аналізуючи динаміку минулих років і прогнози на цей, департамент агропромислового розвитку прогнозує, що невдовзі знову відбуватиметься ріст цін або принаймні  зупиниться їх падіння. Тому радять аграріям купувати паливно-мастильні матеріали зараз і робити запаси на всю посівну.

 

На державну підтримку аграрії поки що розраховувати не можуть.

 

– У держбюджеті передбачено 300 мільйонів на весняно-польові роботи – це програма по компенсації банківських відсотків. Але до цих пір ми не маємо ні порядку їх надання, ні чіткого розподілу їх по областях. Очікуємо, що даний порядок буде доведено до нас до кінця травня. Отже, після проведення всіх необхідних процедур аграрії зможуть отримати кошти не раніше серпня. Також область має один з найвищих показників кредиторської заборгованості державних коштів перед аграріями – 48,8 мільйона. Це заборгованість не по обласних програмах, які маленькі й виконуються вчасно, а держави по програмах розвитку сільського господарства, – зазначає Олег Напора.

 

Різко зменшуються посіви цукрового буряка


Компанії, які забезпечують аграріїв добривами, засобами захисту, протруйниками, насінням, фактично не надають товарних кредитів. Якщо такі і є, то вони короткотермінові. Кредити у банках теж у більшості випадків дають на короткий строк – під майбутній урожай.

 

Через брак коштів на підприємствах не відбулося планового оновлення основних засобів. До прикладу, в цьому році на всю область було куплено лише 10 одиниць нової с/г техніки. Такий показник вважають дуже низьким.

 

Зменшувати засіяні площі у цьому році не планують. Посівна площа під урожай 2015 року становитиме 803,2 тис. га, що на 0,6 тис. га більше, ніж у 2014 році. Однак під ризик потрапляють 15 тисяч гектарів. Якщо вони залишаться необробленими, область втратить 1,5 % валової продукції, на яку розраховували. Проблемними є площі групи компаній «Мрія», яка не повністю контролює свій земельний банк, а отже, не може гарантувати повного обробітку.

 

Сходи озимих культур отримано на всій площі посіву, 50,7% – у доброму стані, 43,2% – у задовільному, 6,1% – слабкі та зріджені.

 

Разюче зменшилися посіви цукрових буряків.

 

– Якщо в минулому році було засіяно близько 37 тис. га буряка, то в цьому році з упевненістю можемо говорити про 27 тис. га, під питанням залишаються 12 тисяч, які планувала в минулому році засіяти «Мрія». Терміни досить короткі: після 20 квітня сіяти цю культуру буде недоцільно. Отже, можемо отримати зменшення посівних площ порівняно з 2014 роком на 40-45%, – каже високопосадовець.

Найбільше цукристих вже посіяли Кременецький та Тернопільський райони.

 

Олена Бойчук

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #вартість, #долар, #курс, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #подорожання, #посівна, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: