В дитинстві відкриваєш материк, котрий назветься потім – Батьківщина

Опубліковано:
2 Вересня, 2016

Які правдиві ці слова української письменниці Ліни Костенко! Саме з рідного порогу, з рідної хати починається для нас Україна. Вільна, суверенна, єдина держава.

 

Цього року ми відсвяткували 25 річницю незалежності нашої країни. У часи кровопролиття тішить лиш те, що для нас цей день став не черговим державним вихідним, щоб копати картоплю чи займатися іншими домашніми клопотами, а справжнім воістину світлим празником, святом для душ і сердець, які розуміють уже, що таке воля і знають ціну миру.

 

Пречудовий парад у столиці, красиві концерти й інші заходи у містах… Про це багато пишуть та говорять, поширюють інформацію в соцмережах. Але День народження своєї неньки святкують не лише міста. У с. Снігурівка Лановецького району 24 серпня 2016 р. теж відбувся мистецький захід присвячений Дню незалежності України. У стінах сільського клубу (зав. Мєрзаєва О. М.) лунали щирі вітання, поетичні слова та пісні, вшановували героїв, які загинули за свободу Вкраїни та тих, хто зараз стоїть на варті нашого спокою.

 

Святкування, як і годиться у віруючій громаді, розпочалося із молитви. Три священики (із с. Ришківці та с. Снігурівка) відслужили молебень за Україну. Голова сільської ради Сеник А. М. привітав краян зі святом. Бібліотекар Бельма О. П. читала поезії. У виконанні дітей Снігурівської ЗОШ звучали вірші та пісні присвячені Батьківщині. Тішуся, що і пісня, слова якої написані мною, лунає на теренах нашої маленької Батьківщини – саме нею, співучою молитвою до Богородиці, просячи щастя для себе, батьків, України завершували діти свій виступ.

 

Справжньою окрасою святкування став виступ Ришковецького церковного хору (керівник Башук Н. І.). Ведучою була одна з учасниць хору – Волохата О. П., акомпанував – вчитель музики місцевої школи, житель с. Ришківці Волохатий П. А., учасники – о. Іван (Жигайло), Стьопа С. І., Васючка З. С., Яцюк Л. О., Незбрицька М. З., Яцюк В. М., Нікитюк О. А., Стьопа Є. І., Коваль Г. В., Кіш Н. В..

 

 

Нинішній Ришковецький церковний хор – неймовірно ініціативний і талановитий. Хотілося б відзначити, що для цього не мало зусиль прикладає і настоятель церкви о. Іван. Колектив не одноразово брав участь у різних заходах, співаючи як духовні, так і пісні інших тематик. Тож і не дивно, що до Дня незалежності була підготовлена чудова концертна програма із 10 пісень. Співали усе – і молитви, і співанки про Україну, і про наші наймогутніші обереги, зокрема про мамину молитву. А на завершення виступу хор виконав геніальний твір М. Лисенка «Боже Великий єдиний».

 

Українську пісню головне відчувати душею та серцем, співати з любов’ю, а ідеальний без фальші спів не раз відходить на другий план. Тому й не дивно, що зал аплодував співакам стоячи. Пісні у виконанні хору несуть неймовірно позитивну енергетику, дають змогу доторкнутися до отого вічного та сокровенного, рідного та дорогого. І саме це ми називаємо мистецтвом.

 

Я горда, що моє малесеньке село багате такими великими талантами! Що люди кожної неділі біжать до церкви, щоб піснеспівами величати Бога. Що, незважаючи на важке сільське життя, хористи не втомлюються доносити до люду наскільки важливі ось такі свята, як День незалежності України. Що, налічуючи трішки більше як 60 дворів, село не занепадає, а живе і квітне, відроджуючи традиції та звичаї. Тож любові, миру, добра і Господнього благословення тобі, моя маленька Батьківщино!

 

Слава Україні! Героям слава!

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»
20:16, 16 Квітня, 2024

Голова Борсуківської ТГ Роман Кухарський: «Живемо… Важко, але працюємо»

Блоги
Найбільше читають: