Традиційно напередодні новорічно-різдвяних свят на базі обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді проводять виставку-конкурс «Замість ялинки — зимовий букет», де юні екологи представляють незвичайні роботи зі звичайних матеріалів, які створили власноруч. Виробами з паперу, стрічок, дерева, вати, попкорну, тіста, сушених фруктів, тканини, ниток і лампочок цьогоріч дивували школярі зі всіх районів нашої області.

 

57

 

«Цей конкурс проводиться з метою формування національної свідомості, виховання екологічної культури й відродження традицій і звичаїв українського народу», — каже заступник директора з виховної роботи обласного екоцентру Надія Сворінь.

 

Конкурс відбувається в трьох номінаціях. Перша — «Новорічна композиція» у стилі флористики. Аби не рубати ялинок, виготовляли букети, використавши лише кілька гілок вічнозелених рослин. Тут учні представляли і ялинки, і колажі, і святкові віночки та інші різдвяні експонати.

 

Друга номінація — «Галицькі сувеніри та атрибутика». Особливою умовою є те, що цей сувенір повинен мати ужиткове значення. Дівчатка з гуртка «Рослини — символи України» власноруч декорували чашки.

 

«Роботу ми робили разом, оскільки розуміємо, що гурток — це як наша менша сім’я. А обрали чашки, тому що коли п’єш, наприклад, чай чи какао, то напій теплий. І це теж асоціюється зі святом, домашнім затишком», — пояснює одна із творців виробу Анастасія Мозиль.

 

І третя номінація — «Дідух — різдвяний дух». У ній були представлені дідухи й павуки.

 

«Виготовлення дідухів — дуже давня традиція. Їх виготовляли, залежно від районів, хто з першого снопа, хто — з другого, а хто й з останнього, — розповідає працівник екоцентру та автор рекордного восьмиметрового дідуха Ярослав Осадца. — Дідух ставили переважно на Новий рік, тобто на Василя. Були ці вироби теж різних форм — усе залежало від традицій певного села».

 

054

 

У кабінеті етноекології представлено понад шість десятків різноманітних дідухів. Працівники зі своїми вихованцями виготовляють їх із зернових культур, які вирощують на навчально-дослідній ділянці в екоцентрі. За словами методиста центру Уляни Дулеби, щороку намагаються створити щось особливе. Наприклад, торік і позаторік допомагали Ярославові Осадці виготовляти дідуха-велетня.

 

«Цьогорічним дідухам також додали родзинки, вплітаючи в них українську символіку та синьо-жовті стрічки», — доповнює розповідь пані Уляна.

 

Школярка з Теребовлі Тетяна Чеплюк працювати над своїм творінням почала ще влітку. «Це вишитий бісером образочок, — представляє виріб дівчина. — Тут зображено Пречисту Діву Марію та Ісуса з Йосипом. Вирішила виготовити саме таку роботу, тому що невдовзі Різдво».

 

Юні майстри розповідають, що до конкурсу готувалися наполегливо, добре продумували значення, яке несе їхня композиція.

 

«Ми виготовили скриньку «Скарбничка тепла і любові», де помістили торбинки з духмяними травами: липовим цвітом, м’ятою, шипшиною та ромашкою, також додали мед і калину. Скриньку зробили з гілок американського ясена», — знайомлять зі своїм витвором учні 4 класу ТЗОШ №21 Віта Сивульська та Антон Турчин. Рослини, що всередині скарбнички, зігрівають теплом і любов’ю, вважають автори.

 

За словами заступника директора екоцентру Надії Сворінь, найкращі роботи відзначать на обласному рівні. Вони будуть представлені на всеукраїнському конкурсі.

 

Виставка «Замість ялинки — зимовий букет» триватиме в обласному центрі еколого-натура-лістичної творчості протягом новорічно-різдвяних свят.

 

Мар’яна ФЕНИК

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: