У Тернополі – контроль води за стандартами ЄС

Опубліковано:
16 Травня, 2016

Тернопільводоканал розпочав перший етап великого проекту з модернізації та реконструкції своїх об’єктів. І все завдяки кредитові Світового банку. Комунальне підприємство здобуло право на отримання майже 37 мільйонів доларів США. Це найбільша інвестиція за кількадесят років у водогінно-каналізаційне господарство обласного центру.

 

Шукали і знайшли

 

Фінансові ресурси на модернізацію виробництва тернопільські водоканалівці шукали тривалий час, адже коштів, зрозуміло, не могли знайти ні в себе, ні у міській скарбниці. Комерційні банки пропонували гроші, але під 25% річних, під заставу, що було неприйнятно для комунального підприємства. Як же вдалося тернополянам завоювати довіру однієї з найбільших фінансових організацій світу? На це запитання відповів міський голова Сергій Надал: «Підприємство ефективно працювало над проектом, зуміло його економічно об∂рунтувати, показати окупність». До того ж і очільник Тернополя, і обласна влада активно сприяли, допомагали отримати цю позику.

 

Я поцікавився в директора Тернопільводоканалу Володимира Кузьми про відсотки за користування кредитом і термін погашення.

 

Міжнародний банк реконструкції та розвитку такий строк визначив у 18 років, а Фонд чистих технологій, який також  надає позику для втілення інвестиційного Проекту розвитку міської інфраструктури, — у 20 років. Пільговий період, коли сплачують лише відсотки за кредит, — відповідно 5 і 10 років. І головне: відсоткова ставка за позику становить майже один відсоток.

 

 

Спочатку оновили лабораторії

 

На що ж витратив Тернопільводоканал перші кредитні шість мільйонів доларів? На придбання найновішого обладнання та меблів для двох лабораторій — хіміко-бактеріологічного контролю питної води і водовідведення. Кілька років тому в нашій країні ухвалили нові державні санітарні правила й норми, що стосувалися зокрема й гігієнічних вимог до питної води. Отож щоб дотримуватися цього національного стандарту та вимог директив Євросоюзу з належного контролю за якістю питної води й стоків, водоканалівці визначили для себе першочерговим завданням оновити лабораторії.

 

Директор підприємства каже, що деякі прилади, які закупили, не мають аналогів в Україні. «Для наших потреб ці лабораторії оптимальні», — стверджує він. Якщо в лабораторії питної води досі контролювали 22 хімічні показники, то з упровадженням нового обладнання визначатимуть понад півсотні сполук, зокрема 20 металів, групу пестицидів, хлорорганічні похідні, нафтопродукти, феноли та хлорфеноли. Лабораторія водовідведення передовсім наголос робила на придбанні приладів, що швидко й точно визначають основні показники, які характеризують роботу каналізаційних та очисних споруд.

 

Усі пусконалагоджувальні роботи в лабораторіях і навчання персоналу на підприємстві планують здійснити впродовж місяця. А ось машиністові Андрієві Топольницькому під час урочистого заходу кортіло якнайшвидше сісти за кермо новенького екскаватора англійського виробництва JCB. За кошти кредиту Світового банку закупили на тендерній основі три зразки екскаваторної техніки. У другому кварталі тернопільські водоканалівці сподіваються отримати каналопромивний та асенізаційний автомобілі, змонтовані на шасі «Рено».  Така сучасна спеціалізована техніка добре і результативно слугуватиме виробничникам у ліквідації аварійних ситуацій на водогінно-каналізаційних мережах, а також під час поточних ремонтів.

 

Ефект від використання придбаного новітнього обладнання й техніки, на думку Тернопільського міського голови, буде відчутний уже найближчим часом.

 

Упродовж подальших 4—5 років Тернопільводоканал запланував кошти позики Світового банку використати серед інших заходів на будівництво станції знезалізнення води, реконструкцію каналізаційних очисних споруд, модернізацію двох водозаборів, водогінної та трьох каналізаційних насосних станцій. Комунальне підприємство спрямовуватиме кредитний ресурс і на оснащення засобами загальнобудинкового обліку багатоквартирних житлових будинків.

 

Звісно, гроші позичати легше, ніж віддавати. Володимир Кузьма каже, що погашатимуть кредит частково за рахунок тарифу та провадження енергоефективних заходів. 

 

ПРЯМА МОВА

Юрій ЖИРЛІЦИН, президент Української асоціації підприємств водопровідно-каналізаційного господарства  «Укрводоканалекологія»:

— Нині у фазі освоєння кредитів міжнародних фінансових організацій 17 наших підприємств із різних областей. Кожне з них має особливості. Тепер не так легко наважитися взяти кредити з огляду на курс гривні до долара США. Є певні ризики. Але їх треба передбачати, бо час вимагає йти в ногу з ним. Наполеглива й системна співпраця Тернопільводоканалу та місцевої влади виробила конструктивну модель. Важко навіть сказати, де нині  краща лабораторія: у Тернополі чи, скажімо, в польських містах Тарнув чи Грудзьонц, де нашим фахівцям доводилося бувати з навчальною метою та запозичувати досвід. Адже що в нас, що у наших західних сусідів вона відповідає вимогам сьогодення. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги

ТОП новини тернопільщини: