Творче подружжя тернополян – Олександра та Оксани Чмиленків (Фото)

Опубліковано:
7 Серпня, 2016

Сприятлива для творчості атмосфера у тернопільській родині Чмиленків запанувала відразу, як тільки знайшовся вільний час. Для Оксани приводом стала декретна відпустка, а для Олександра – відставка у званні полковника цивільного захисту, яка дала можливість повернутися до улюбленого з дитинства заняття – малювання.

 

– Декрет – це дуже творчий період, час, коли народжуються ідеї, з’являється натхнення, – розповідає Оксана. – Вовна, як матеріал для їх втілення, уже давно мені була відома з мережі, подумала, то коли, як не зараз, спробувати. Дуже приваблювала техніка «вовняна акварель», а бажання малювати не відпускало з часів закінчення художньої школи.

 

Чоловік тимчасом поринув у художній розпис. Родина якраз переїхала у більшу квартиру. Там його першими полотнами були стіни. Так у дитячій з’явився Барон Мюнхаузен, що летить на кулі, а стіна у прихожій стала «вікном» у Венецію. Кожна техніка, окрім бажання, і хисту повинна бути підкріплена знаннями. Багато часу родина приділяла навчанню і саморозвитку.

 

– Першим моїм вчителем з живопису ще у студентські роки був однокурсник Вітя Сабат у тоді ще Львівському пожежно-технічному училищі. Я допомагав йому розписувати стіни лісовими пейзажами (деякі з них збереглися донині), –пригадує Олександр. – Тоді я вперше спробував працювати з олійними фарбами, мене це дуже захопило.

 

Служба «викрадала» натхнення, утім іноді підштовхували до творчості дні народження друзів. «В мене до тепер висить твоя картина!» — не раз можна почути при зустрічах. Після звільнення на живописі Олександр не зупинявся. Приваблювала до болю рідна з дитинства графіка, спробував і автомобільну аерографію. Удосконалювався, спілкувався з майстрами, професіоналами. Безперестанку відшліфовував навички. Серед замовлень зараз найбільше портретів, переважно графічних. Це і простий або сепійний олівець, вуглик, пастель. Ціна за таку роботу часом не перевищує 200 гривень.

 

– Це хороша альтернатива пам’ятним подарункам, – підсумовує Олександр, – особливо зараз, коли людей обмежують фінансові спроможності.

 

Що ж до Оксаниного вовняного захоплення, то лише на «акварелях» вона не зупинилася. Після спроби збити валяночки для тоді ще очікуваного синочка енергетика матеріалу все більше притягувала. І дедалі важче було змиритися з думкою, що з появою другої дитини хобі доведеться відкласти. Довелося. Та не надовго. З роботою по дому допомагав чоловік. Хобі Оксана намагалася присвятити бодай один день на тиждень. Частенько можна було побачити маму, яка годує дитя грудьми за переглядом майстер-класів.

 

– Скільки ж ідей тоді визрівало, – ділиться майстриня, – більшість так і залишилася невтіленими. На заміну їм прийшли інші проекти, з часом появилися перші замовлення.   

 

Так упродовж чотирьох років овечу вовну Оксана перетворює на міцне зносостійке взуття, тонкий невагомий одяг, оригінальні головні убори, цікаві аксесуари. Щоправда, окремі вироби потребують чоловікових рук.

 

– Якісні валянки жінці самостійно виготовити надзвичайно важко, особливо коли сама легша за мішок цукру, – з усмішкою додає Оксана, – тому Сашко не міг залишитися байдужим, долучився до справи.

 

Свою родинну майстерню пара називає «Палітра тепла» – два слова, що об’єднують Олександрове образотворче мистецтво і Оксанине  валяння. Їх вироби успішно розповсюджуються не лише по Україні, а й за її межами.

 

У серпні в подружжя річниця їхнього спільного життя, а в останні роки ще й творчої діяльності. Тож, бажаємо успіхів і довгих років у любові. А ще під час одного зі святкувань в рамках Дня міста Оксана здивує тернополян приємним сюрпризом, про що ми додатково повідомимо.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: