Туристична асоціація Тернопілля започаткувала проект для популяризації краю

Опубліковано:
10 Серпня, 2016

Майже місяць тому стартував проект «Transimperia» («Мандрівка старим кордоном»), який був ініційований і підтриманий громадською організацією «Туристична асоціація Тернопілля». Члени громадського об’єднання поставили за мету за допомогою фахівців ґрунтовно дослідити мальовничі місця нашої області, її архітектурні та культурні пам’ятки і на основі цього створити якісний промоційний продукт для популяризації Тернопілля серед туристів. Зрештою, цей проект дасть можливість реально оцінити стан туристичної галузі в краї, наявність інфраструктури та багато чого іншого.

 

 

До команди креативних учасників увійшли Андрій Кулян (ідея, сценарій, організація, підготовка та контроль фотографування); Тарас Хлібович (фотографування, фільмування, монтаж); Роман Задорожний «Файні мандри» (туристичне спорядження).

 

Партнерами проекту стали члени і засновники громадської організації Туристичної асоціації Тернопілля, зокрема засновник та почесний власник мережі колоритних закладів «Самогонна ресторація», голова Гільдії рестораторів Тернопільської області Михайло Гросуляк, віце-президент з регіонального розвитку Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура, відомий ресторатор і власник ресторанної мережі Ігор Парій, головний лікар санаторію ЗАТ «Медобори» Василь Мартинюк, ресторатор Ігор Мамус, ресторатор Богдан Калушка, туроператор від ПП «Оксамит – КЛ» Лідія Королюк.

 

Головні цілі проекту полягають у створенні бази даних (відео, фото, теоретичні матеріали для просування і брендування територій Тернопільської області, Тернополя), розроблення на основі зібраної інформації стратегії розвитку регіону, налагодження співпраці з місцевими громадами.

 

«Головним результатом має бути створення потужного туристичного продукту, до якого увійдуть іміджевий проморолик «10 причин відвідати Тернопільщину», сторінка у соцмережі фейсбук, яка вже діє від першої подорожі, та багато іншого. Ми плануємо і надалі розвивати цей проект, адже є що досліджувати в нашому краї, є що вдосконалювати і що пропонувати туристам. Наша організація займається промоцією Тернопілля, розвитком рекреацій шляхом залучення інвестицій… Як на мене, проект надзвичайно цікавий не тільки для нас, а й для краєзнавців, поліграфістів, істориків та багатьох інших. Реалізовується він спільнокоштом засновників нашої організації. Водночас ми запрошуємо усіх зацікавлених осіб до співпраці і співфінансування цієї важливої справи, адже таким чином ми маємо можливість зберегти наше славне минуле для своїх нащадків, позиціонувати себе у світі як нація з чималими здобутками, примножувати зроблене пращурами», – зазначила голова асоціації Наталія Волощук.

 

Під час першого етапу реалізації проекту експерти здійснюють об’їзд території Тернопільської області з фільмуванням і фотографуванням. Вони виїжджають на об’єкти, збирають та аналізують інформацію, спілкуються з представниками місцевої громади, підприємцями, ведуть сторінку у фесйбуці.

 

Другий етап  передбачає аналіз отриманої інформації, монтування відео та оброблення фотоматеріалів. За потреби робоча група виїжджатиме на до зйомки.

 

Третій етап буде найцікавішим для всіх, адже всі бажаючі зможуть переглянути фотовиставки з мандрівок, побувати на презентації іміджевого проморолика «10 причин відвідати Тернопільщину» та більше дізнатися про свій рідний край.

 

Творча команда проекту «Transimperia» («Мандрівка старим кордоном») уже побувала в Заліщиках, Підгайцях, Бережанах, Теребовлі, Микулинцях, Касперівцях, Ниркові, Козовій.

 

 

«Перший день почався з дуже цікавих знайомств і суперової погоди курортних Заліщик. Директор Заліщицького аграрного коледжу Володимир Глова виявився керівником обласного масштабу мислення і креативу, навіть більшого масштабу. Людина – генератор ідей та їх реалізатор. Скористалися гостинністю коледжу – є спеціальні номери готельного типу з усіма зручностями. Реально на високому рівні. І це все доступно для туристів. Далі – знайомство з містом. Цвинтар з трьома стелами в пам’ять воїнам Першої світової війни. Як воювали солдати один проти одного, так і поховані на одному цвинтарі. Парк, вірніше, дух парку, в якому колись відпочивали курортники в епоху польської держави. Мало що нагадує про цей період. Але є в благодатному повітрі Заліщик щось таке, що постійно нагадує про цей період історії міста. Дуже не вистачає місту атракційного вечірнього освітлення. Зрештою, це біда більшості українських міст», – діляться враженнями експерти.

 

 

До 1939 року Заліщики були центром виноробства. Щороку тут проводили традиційне свято, «Винобрання» («Вінобранє»), на яке приїжджали з усієї тодішньої Польщі. До того ж, Заліщики славилися, як кліматичний курорт із чудовими пляжами на Дністрі. Зі Львова курсував прямий поїзд до Заліщиків.

 

 

«Унікальні кліматичні умови в Касперівцях. Наукові розкопки в пластах Трипільської культури в печері Вертеба з дуже цікавою екскурсією від Михайла Сохацького. Дорожні несподіванки. Нічні і вранішні фотоблудива в Червоногороді. Дискотека в доглянутому дитячому таборі, що місцями нагадує Кубу. Феєрверк вражень! Одне засмучує. Скоро відбудеться чергове свято замків в Червоногороді. Складається враження, що ті танці на кістках цих величних руїн можуть стати останніми – стан цих споруд просто катастрофічний. Споруди безмовно волають про допомогу. Вони просто можуть не пережити вологої і морозної зими. З цим треба щось негайно робити, це справа гонору нашого покоління!», – додають учасники експедиції.

 

Далі творча група побувала у Теребовлі, про заснування якої згадується у Іпатіївському літописі від 1014 року.

 

 

«Теребовля і Микулинці для нас зовсім не Terra Incognito. Але як на це подивитися. І в Теребовлі, і в Микулинцях є фортеці древні і відомі. І всюди відчувається, що ці замки не в забутті. Про них дбають, лікують, навіть відбудовують. Якщо в Теребовлі за відвідування замку треба заплатити, то одразу видно, що ці гроші йдуть далеко не на надувні кульки. Зустрічалися з керівником історичного заповідника, молодим та енергійним чоловіком, відчувалося його бажання щось робити для того, аби замки стали ще привабливішими, – йдеться у звіті учасників проекту. – Знаєте, це дуже імпонує, навіть надихає. Люди, що працюють на відновлювальних роботах в замках Теребовлі і Микулинцях працюють з душею, важко, навіть дідівськими, автентичними методами. В Микулинецькому палаці зараз санаторій, люди відновлюються після важкого лікування. Мало що нагадує про колишню велич палацу. Але це не вина нинішнього покоління, тут приклалися ті, що залишали свої знаки на історичних каменях в 1940-х роках. Зрештою, є написи і польською мовою. Скажемо так – Теребовля і Микулинці показують високий клас поваги до історичних пам’яток минулого.

 

 

Бережани нас зустріли привітною погодою і просто взяли в свій полон. В полон шарму, затишності, миру і цілковитого спокою. Голуби, молоді мами з дітьми тут основне населення, чисельне і дуже оптимістичне. А оточуюча архітектура без усіляких візових танців з бубнами взяла і перенесла нас кудись в Європу. Якось важко передати свої враження. Тут треба озброюватися засобами поезії. Реально місто вихідного дня, куди варто приїхати, аби з’їсти морозива і відкинути життєві клопоти. Чи хотіли би ми тут жити? Однозначно, що ТАК. В пошуках гідного пункту, з якого би можна зняти місто з “висоти пташиного польоту” з дозволу керівництва міста ми добралися на саму міську вежу, чим викликали невдоволення голубів, і живих, і мертвих і ще не народжених. І вибралися саме в той момент, коли міський годинник почав відбивати початок нової години. Це було несподівано. 🙂 Зрозумівши, що наші надії відзняти світанкові Бережани десь з виграшної точки не реалізуються, ми просто втопилися у вуличках міста, уявляючи давнішніх мешканців. Навіть полежали на лавочці, як цигани. Але то кайф, вам скажу. Навіть не хочеться писати про якісь ляпи, бо вони виглядають такими дріб’язковими в порівнянні з красою Бережан. Хай і він готується до незабутніх вражень від міста на Золотій Липі…».

 

 

Туристична асоціація Тернопілля вдячна експертам-ентузіастам, які не шкодують часу і зусиль на таку важливу роботу, а всіх тернополян та представників інших регіонів запрошує стежити за реалізацією проекту на сторінці https://www.facebook.com/Transimperia/?fref=ts.

З пропозиціями та ідеями вас чекають організатори проекту Наталія Волощук (голова Туристичної асоціації Тернопілля) та Тетяна Фарина (помічник голови організації) за адресою: м. Тернопіль, ТВЦ «Атріум», вул. Йосипа Сліпого, 7 (4-й поверх); voloshchyk_n@ukr.net; (097) 2095974; (097)3172663.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: