Торги за прем’єрське крісло: далі буде

Опубліковано:
20 Березня, 2016

«Яценюк каже: «Так-так, я згоден піти». А наступного дня показує всім… Слідкуйте за руками…», – каже один із депутатів фракції БПП і показує середній палець, імітуючи поведінку прем’єр-міністра.

За три тижні паузи в роботі парламенту зустрічі за участю прем’єра і президента на Банковій відбувалися в середньому раз на два дні. А віз і досі там… Команді глави держави принципова відставка Яценюка, щоб хоч якось випустити пар незадоволення населення. Сам прем’єр наразі не готовий “піти геть”, оскільки не розуміє перспектив як політичного, так і особистого майбутнього.

В Адміністрації президента на сьогодні викристалізувалось три можливих сценарії: перший – Яценюк залишається на посаді з “легким” переформатуванням Кабінету міністрів, другий – Яценюк йде, змінює його Наталія Яресько зі своєю командою технократів, і третій – прем’єром призначають спікера Володимира Гройсмана зі збереженням на посаді міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Голоси “під куполом” для підтримки якогось з цих варіантів, кажуть, знайдуться.

Про торги Банкової і Грушевського та ймовірні формати Кабміну – в матеріалі LB.ua.

 

Фото: Макс Требухов

 

Варіант перший: прем’єр Яресько

Тон перемовин з основним (і наразі єдиним) кандидатом на очільника “технократичного” уряду – Наталією Яресько – у перемовинах з Банковою скоріше задавала вона, ніж Адміністрація. Крім згаданої у ЗМІ вимоги: з парламентом не працювати, але гарантовано отримувати повну підтримку урядових законопроектів, від неї послідувало ще кілька вимог.

 

Читайте: Зависание

Яресько нібито попередила оточення президента, що ціллю прем\’єрства бачить лише виконання вимог Міжнародного валютного фонду. У цьому, мовляв, полягає її урядова програма. Як наслідок – чергове підвищення тарифів для населення і удар по рейтингу БПП, як основного ініціатора призначення “технократичного” уряду.

 

 

Ба більше, міністр фінансів попередила вище керівництво держави, що попрацювати на посаді вона може лише дев’ять місяців. Нібито саме в такий термін пані міністр повинна визначитися з американським громадянством. Тож такий список від Яресько змусив керівництво Адміністрації президента призадуматись над доцільністю формування “технократичного” уряду з нею на чолі.

 

Хоча опитані LB.ua нардепи ставлять під сумнів “чистоту” намірів представників Банкової щодо Яресько. І згадують 4 березня, коли у ЗМІ масово розлетілась інформацію про Яресько як наступника Яценюка. Мовляв, це була спланована інформаційна кампанія, аби “вибити” її зі списку кандидатів.

 

– Таким чином вони (представники Банкової – ред.) хотіли зіграти на тому, що Яресько – відвертий технократ, вони розуміли, що вона виставить непідйомні для Банкової (та й для частини депутатів) вимоги щодо повної політичної незалежності. Що і сталось… Тим самим Яресько підтвердила, що контролювати її у Петра Олексійовича можливості не буде. А хіба не для цього він змінює Яценюка?! – зазначає один із нардепів «Народного фронту».

 

Фото: Макс Требухов

 

Більш того, окремі народні депутати в спілкуванні з LB.ua відзначають, що Яресько – «дуже специфічна». Під час податкової дискусії на засіданні профільного комітету парламенту вона розплакалась.

 

– Ви уявляєте собі, що новий прем’єр почне плакати чи то на засіданні уряду, чи в стінах парламенту, доводячи свою позицію!.. – кидає репліку співрозмовник видання з фракції “Народний фронт”.

 

Один із чиновників Мінфіну підтвердив LB.ua, що міністр Яресько в такий спосіб кілька разів реагувала на критику своїх пропозицій, в тому числі в стінах міністерства. Більше того, нібито вона «не розуміє добре, як працює державний апарат, і не сильна в українському законодавстві».

 

Варіант другий: прем’єр Гройсман

 

У політичній площині відпрацьовується варіант призначення кандидатом в прем’єри найбільш лояльного до президента і зрозумілого для парламенту спікера Володимира Гройсмана. За версіями окремих депутатів, прізвище Яресько тому і виникло в списку кандидатів на крісло прем’єра, щоб після демонстрації парламенту її принципових позицій, схилити депутатів до голови Верховної Ради.

 

Щоправда, в самій президентській фракції вважають, що Банкова має сумніви щодо Гройсмана, щоб бува не став занадто самостійним.

 

Та поки Гройсман справді найбільш компромісна фігура для АП і Кабміну. Якщо для Банкової він все ж таки “свій”, то команду Яценюка він влаштовує тим, що готовий працювати в кабмінівській команді з Арсеном Аваковим, закріплення якого в уряді таке важливе для Яценюка. Натомість Яресько категорично відмовилась працювати з міністром внутрішніх справ, пропонуючи на його заміну Еку Згуладзе.

 

Фото: Макс Требухов

 

Серед політиків обговорюється й ще одна поступка команди президента на користь прем’єра – закріплення крісла спікера за представником команди останнього. Нібито наразі йдеться про керівника фракції “Народного фронту” Максима Бурбака.

 

Чи то для призначення прем’єром Яресько, чи Гройсмана голоси в парламенті знайдуться, переконані в команді президента. Залежатиме, яку позицію обере прем’єр, а відповідно: за який варіант голосуватиме його команда в сесійній залі.

 

Яценюк залишається

 

“Прем’єр готовий піти”, – практично в один голос заявляють соратники Яценюка. «Покажіть 226 голосів за нову кандидатуру, сформуйте команду, покажіть програму дій уряду на 2016. І все… Ми готові почати консультації щодо нашої участі в майбутній коаліції», – ще раз публічно нагадав вимоги Арсенія Петровича Бурбак.

 

Фото: Макс Требухов

 

За словами співрозмовників із найближчого оточення Арсенія Петровича, непублічними вимогами глави уряду є “гарантія Банкової”, що лідер “Народного фронту” залишиться в обоймі основних політичних гравців. Йдеться, зокрема, про збереження в Кабміні Арсена Авакова та кримінальну недоторканість для Яценюка.

 

– Тепер Яценюк розуміє, що якщо просто так піде з посади, на нього посипляться кримінальні справи, а фракцію його розірвуть на шматки, – каже один зі співрозмовників з “Народного фронту” і додає: поки прем’єр не розумітиме своїх “гарантій”, його команда не голосуватиме за жодний із варіантів Банкової. А Яценюк, відповідно, залишатиметься на посаді до вересня.

 

У парламенті ж заговорили про те, що затягування політичних перемовин спричинене й тим, що команда президента, як і прем’єра, боїться втратити контроль над грошовими потоками і нести політичну відповідальність за непопулярні рішення.

 

– У нас же немає політики, це просто бізнес на політиці… Хтось буде сидіти головним на потоках. От і виникає питання: це будуть прем’єрські люди чи президентські, – зазначає Віктор Чумак.

 

– Це – кішки-мишки… Той (Яценюк – ред.) розуміє, що в парламенті немає голосів на нового прем’єра, і грає на цьому, а ті (команда президента – ред.) – хочуть поки що зняти його, а там, мовляв, як Бог дасть, когось призначимо, – додає він.

 

– Ми обмокаємо одне одного в лайні, ще так тижнів два і наші рейтинги (БПП і «Народного фронту» – ред.) обнуляться… А тоді можливий буде лише один варіант – дострокові вибори, – каже нардеп від БПП.

 

Правда, позиція Адміністрації президента щодо дострокових виборів на сьогодні категорична: їх не повинно бути. Більш того, пом’якшала риторика з цього приводу і в “Самопомочі” та радикалів. Єдиною, хто продовжує наполягати на розпуску парламенту, залишається команда Юлії Тимошенко.

 

Садовий: примітивний піар

 

У переддень засідання парламенту – 14 березня – на Банковій планувалась зустріч Петра Порошенка з лідерами фракцій і груп. Передувала цьому розмова президента з головою партії «Самопоміч» Андрієм Садовим та її парламентським лідером Олегом Березюком. Запрошення меру Львова, за даними LB.ua, надійшло з АП напередодні з формулюванням: «для політичних консультацій».

 

Прямуючи на Банкову, представники «Самопомочі» дізнались про заяву прес-секретаря Святослава Цеголка, мовляв, Садового бачать одним із кандидатів у прем’єри. Хоча під час самої зустрічі жодної конкретної пропозиції з уст президента на адресу очільника Львова не послідувало.

 

– Можете і ви почати формування (уряду – ред.), казав (Порошенко – ред.), наприклад, ви, Андрій, чи Гройсман, чи хто завгодно… Я зі всіма готовий працювати, – переказує фразу президента один із представників «Самопомочі».

 

До преси Садовий вийшов з офіційною заявою: прем’єр повинен мати підтримку в парламенті, більшість від Парламенту, а в «Самопомочі» лише 26 депутатів.

 

Фото: Макс Требухов

 

– Є найбільші фракції в парламенті: фракція «БПП» та фракція «Народний фронт». Вони зобов’язані пропонувати свої варіанти і не «спихувати» це на «Самопоміч». Вони наробили невідомо що, в країні біда, а тепер – «Самопоміч», рятуйте ситуацію. Чим? Парламентом, який міняє свою позицію з ранку на обід, тому що та позиція координується людьми, які не є в Парламенті? Коли олігархи підкеровують? – обурювався Садовий.

 

І «виписав» рецепт виходу з політичної кризи: 1) ухвалення закону про вибори за пропорційною системою та відкритими списками, 2) зміна членів ЦВК, 3) призначення нового Генпрокурора.

 

– Садовий – це був піар-хід. Цією відмовою брати на себе відповідальність за уряд і країну в цілому тепер махатимуть всі, кому не лінь, перед виборами. А рейтинги його і «Самопомочі» таки постраждають… – переконаний один із нардепів БПП.

 

Продовження епопеї навколо Садового-прем’єра відбулося з парламентської трибуни 15 березня. Лідер БПП Юрій Луценко звинуватив «Самопоміч» у похороненні ідеї технократичного уряду, зважаючи на відмову фракції повернутися в коаліцію під будь-який новий уряд.

 

– Думаю, що своє гасло «Візьми і зроби» після відмови Садового бути прем’єром, а фракції – вступити в будь-яку коаліцію, слід поміняти на нове: «Здрастуй, Кролик, третій рік! – закінчив виступ Луценко.

 

Фото: Макс Треубхов

 

– У Луценка – певна особиста злість на Яценюка… Якось на засіданні погоджувальної ради він розповідав: а ви знаєте, що перші презервативи робили з кишок кролика… Очікував, що цей жарт хтось зрозуміє, але всі дивились на нього зі здивуванням, що це дозволяє собі голова найбільшої фракції, – рефлексує на фразу Луценка з трибуни один із нардепів «Народного фронту».

 

У команді Порошенка кажуть, Луценко сердиться на самого главу держави, що той не може вирішити питання з Яценюком стільки часу…

 

Олег Березюк вважає, що своєю заявою Луценко «відкрив карти» задумів керівництва політсили. «Сьогодні виступ голови фракції БПП з трибуни розкрив, мені здається зарано, вчорашній задум. Дуже примітивний. Виявляється, всі дуже хотіли технократичний уряд, а «Самопоміч» все розвалила. Так от, повторюю, «Самопоміч» вчора і сьогодні чітко сказала, що за дуже простих умов ми готові розглянути питання, залишаючись в опозиції, підтримати технократичний уряд», – сказав Березюк, нагадавши три вимоги Садового.

 

На запитання, чому Садовому пропонували посаду прем’єра, коли цілком очевидною була його відмова, лідер фракції «Самопоміч» додає: «Це – примітивний піар, відвертання уваги… Димова шашка, яка мала відвернути вашу увагу від нагальної проблеми: чому уряд не йде у відставку, не маючи підтримки у людей і не маючи реального плану дій».

 

Що ж вимог “Самопомочі”, то наразі Банкова готова виконати одну з них – щодо заміни Генпрокурора. Попри те, що Віктор Шокін сьогодні повернувся на роботу, як пишуть ЗМІ, залишати його на посаді президент, скоріше за все, не буде. І серед потенційних кандидатів на заміну Шокіну називають Юрія Луценка та в.о. генпрокурора (за період відсутності Шокіна) Сергія Горбатюка. На підтримку останнього вже навіть вступилась група “єврооптимістів”. Правда, 226 голосів у залі парламенту ні “під Шокіна”, ні “під Горбатюка” наразі не назбирається. І не назбирається аж до того моменту, поки не вирішиться питання з Урядом. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: