Тернополянка Оксана Чмиленко пройшла посвяту у дизайнери

Опубліковано:
21 Серпня, 2016

Свято Спаса в Тернополі відбулося з дизайнерським присмаком. Цього дня свою колекцію у відділі українських дизайнерів «Прет-а-порте» (ТВЦ «Атріум») презентувала тернопільська майстриня і журналістка Оксана Чмиленко, яка в час пологової відпустки відкрила в собі ще одну грань творчості – валяння з вовни. Наполегливість, художній хист і вміння бачити цілісну річ допомогли їй вийти на інший рівень. Оксана скромна і водночас талановита жінка. Упродовж останніх років її вироби могли побачити на різних виставках і фестивалях. Вона постійно пробує освоїти щось нове. Тепер же вовняні шапки, шарфи, рукавички, жилети, капелюшки, валянки та чобітки можна буде придбати в ТВЦ «Атріум».

 

 

«Коли я взяла в руки вовну, зрозуміла – це моє. Колись ходила в художню школу. Це тепер дуже мені допомагає в творчості. Вовна як матеріал дуже тепла і приємна! Спершу я робила все для себе та рідних. Виготовила валянки собі, дитині, батькам. Коли почала носити, побачила недопрацювання і вдосконалювалась. Освоювала техніку самостійно за допомогою відео в інтернеті. Перші мої роботи – це картини, виконані в техніці вовняна акварель. Потім перейшла на мокре та сухе валяння вовною. Обидва методи складні і вимагають багато фізичної праці та терпіння. Методом сухого валяння можна робити різноманітні фігурки, м’які іграшки. Мокрим валянням виготовляють речі з пласкою поверхнею – сумки, валянки, шарфи, одяг. Для цього вовну змочують у мильному розчині і за допомогою тертя створюється однорідне полотно. Це наче робити масаж. Теплі речі із натуральної вовни нині особливо в моді. Вовна дорога, адже її до нас привозять з Італії, Німеччини, Прибалтики, де є заводи для обробки цього матеріалу. До того ж і овець у нас таких немає, адже для валяння підходить вовна з австралійських овець», – поділилася секретами своєї праці Оксана Чмиленко.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Творче подружжя тернополян – Олександра та Оксани Чмиленків (Фото)

 

 

На думку майстрині, речі з вовни оздоровлюють, зігрівають, захищають від перегрівання. Складність цієї роботи, за словами пані Оксани, полягає в тому, щоб зробити річ на одному диханні. «Тут все треба робити, не відлучаючись на тривалі перерви, оперативно і дуже пильно доти, доки виріб не зменшиться вдвічі. Але все це виправдовує затрачені зусилля, адже валяні вироби добре носяться, довго залишаються чистими, оскільки володіють властивостями, що відштовхують бруд. Тому часто прати їх не потрібно», – додала дизайнер.

 

   

   

 

Цього дня присутні могли побачити чималий доробок Оксани Чмиленко. До уваги були представлені жилети різних форм і крою, капелюшки, сумочки. Більшість з них мала етномотиви. Для створення українського колориту в своїх виробах дизайнер використовує давні або сучасні хустки, майстерно ввалюючи їх у свої вироби. Делікатні візерунки додають речам вишуканості і елегантності.

 

 

Власниця ТВЦ «Атріум» і організатор проекту «Територія особистого розвитку» Ірина Демкура під час презентації колекції зазначила, що «завжди раді молодим талантам і талановитій молоді, яка прагне робити щось цікаве, неординарне. Звичайно, що бачила такі речі в продажі чи на комусь, але ніколи не задумувалася над тим, як вони виготовляються і з чого. Сьогодні переконалася, що для цього треба мати талант, вміння, бачення, терпіння. Щиро вдячна за ваше мистецтво і за те, що тепер ви представлятиме його в «Атріумі».

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Спасо-Преображенська церква
14:14, 27 Квітня, 2024

Духовна фортеця козаччини: де на Тернопільщині молились гетьмани

Блоги

ТОП новини тернопільщини: