Тернополянка: Ціни на продукти ростуть кожного дня, як вижити найбіднішим?

13.12.2014 14:15   Джерело: http://lypa.com.ua/
Опубліковано : Тарас Савчук

У Тернополі почали вимикати світло, подорожчали продукти харчування, зросли ціни на побутову хімію та одяг.

На вулиці від перехожих чи у магазині все частіше чути скарги людей щодо росту цін та починає лунати загальне невдоволення рівнем життя і це все при тому, що Тернопільщина, до того ж, – це одна з областей з найнижчим рівнем зарплат. Тому на чому економитимуть тернополяни та як вижити в умовах кризи, поцікавився кореспондент Тернопільської Липи.

 

Тернополянка Валентина Кравець каже, що розпочала економити на продуктах харчування та одязі, а ще почала робити запаси:

- Заходжу в магазин побутової хімії, а там ціни міняються кожного дня, продавець-консультант одразу попереджає, що ціна на ціннику може не відповідати ціні на касі, бо за цей час річ може подорожчати на гривню два., – каже пані Валентина.

За підрахунками жінки пральний порошок, який вона постійно купляла в середньому за останні два місяці подорожчав на п’ять-сім гривень, шампунь майже на десять гривень, зубна паста – на шість гривень.

- Я розумію, що в країні війна і таке подорожчання очікуване, але мене це обурює, бо ж ні зарплати, ні соцвиплати не збільшуються. Як вижити найбіднішим? Ця ситуація мені нагадує дев’яності роки, а тоді було дуже не просто, не хотілося б, що все заново повторилося. Люди на Майдані стояли за краще життя, а поки на зміни залишається тільки надіятись і думати, щоб не було гірше.


Продавець одягу на тернопільському ринку пані Надія зізнається, що з того часу як виросли ціни, тернополяни почали менше купляти.

- В мене ціни виросли в середньому на шістдесят-сто гривень. Ціни на товар, який ми купляли по старому курсу, не зросли, тому ці речі і розкуповують найбільше, а так, покупців стало справді менше, але скоро новорічні свята, сподіваюсь, що люди все ж підуть за обновками.


Найбільше подорожчанням продуктами харчування, мабуть, невдоволені пенсіонери та люди з малозабезпечених сімей.

- Колись купляла гречку по десять гривень, а тепер майже по сімнадцять за кілограм. А це ще раз так. Подорожчали найнеобхідніші продукти – молоко, сметана, сир, м’ясо, олія, яйця. Сьогодні попередили, що і хліб подорожчає. А пенсія така ж, яка і була. Я вже не кажу про якісь ласощі чи ковбаси, бо на таке і раніше бракувало грошей, а зараз доводиться і забути, – розповідає пенсіонерка Лідія Миронівна, – тепер зранку їжджу по магазинах, де дешевше і скуповуюсь.

 

Експерти прогнозують, що ціни ростимуть і далі, адже собівартість окремого товару складається з певних речей: а це інфляція, вартість долара, підняття ціни на енергоносії і підняття комунальних витрат. Від цих факторів і залежить, чи зростатиме ціна на кожен окремий продукт. Тому, щоб зупинити ріст цін, треба зменшувати вартість комунальних платежів,  вартість енергоносіїв та вартість палива. Але це нонсенс, у нашій ситуації, коли все зростає і за останніми повідомленнями Кабміну збільшуватиметься і надалі.

Марія Бойко, Тернопільська Липа

 


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: http://lypa.com.ua/  

Коментарі