Тернополяни скаржаться на сморід та сміття

Опубліковано:
19 Березня, 2015

Тернополяни б’ють на сполох. На носі весна, а порядку на вулицях міста досі немає. Стосується це як дворів у центрі міста, так і у спальних районах. Комунальники свої недопрацювання визнають. Те, що у їхніх силах, обіцяють виправити під час двомісячника благоустрою. Щодо решти – просять допомоги у влади та самих тернополян.

 

 

На Багатій – усе по-скромному

Зовнішній вигляд вул. Багатої зовсім не відповідає своїй назві, скаржаться тернополяни. Дивишся на центр міста – око тішиться, а заглянеш за будинок – серце крається. Двір між школою допризовної підготовки та зупинкою вул. Руська (поблизу церкви Різдва Христового) перебуває у жахливому стані.

 

– Ми вже не знаємо, куди звертатися. Телефонували і в ЖЕК, і в управління ЖКГ, але ніхто нам не може допомогти, – каже тернополянка Наталя Суперсон. – Це неприпустимо, щоб двір у самому центрі Тернополя був у такому стані. Влітку тут росла лобода у людський зріст, ніхто її не скошував. І з того часу я телефоную у різні структури. Керівник нашого ЖЕКу сказав, що прибирати цю вулицю має інше підприємство – «Комунал-сервіс». Там мені повідомили, що це не їхня ділянка.

 

Жінка скаржиться, що у міжбудинковому проїзді – яма на ямі. Це проблема не тільки водіїв. У дощову погоду вибоїни заливає так, що пройти через вулицю не можливо.

Одні перестрибують, інші змушені обходити стороною. Влітку над цим «бездоріжжям» здіймається стовп пилюки. Усе це осідає в квартирах мешканців навколишніх будинків.

 

– Ми не можемо відчинити влітку вікон. Дихати просто не можливо, ще й сморід від сміттєвих контейнерів. До них, між іншим, теж дістатися не просто. Відведене для контейнерів місце у дощ також заливає водою. Підійти ближче немає змоги, пакети доводиться закидати здалеку, – каже жінка. – У жахливому стані перебуває і дитячий майданчик, особливо стадіон. А нещодавно тепловики міняли труби, всю землю вигорнули на дорогу і як слід за собою не прибрали.

 

За словами тернополянки, двір постійно замулює через те, що на схилах викорчували дерева. Коренева система стримувала зсування ґрунту. Тепер дерева вирізали, а нових ніхто не висадив.

– Страждає не тільки наш двір. Скоро цей бруд дістанеться і площі Героїв Євромайдану. Тоді гордість нашого міста перетвориться на сором, – каже пані Наталя.

 

Вулицю Багату обслуговує ТОВ «Мрія». Його директор Михайло Лучко визнає, що цей двір справді проблемний, а найуразливішим його місцем є спортивний майданчик. Мовляв, його прибирай не прибирай, нічого не допомагає, бо аж надто стараються студенти та учні навчальних закладів, які знаходяться неподалік. Вони використовують стадіон у якості місця для куріння.

 

– У свій час міське керівництво хотіло зробити з цього стадіону сучасний спортивний майданчик. Для цього планували закупити спортивний інвентар, обладнати місце для катання на скейтах. Доступ до майданчика стороннім хотіли обмежити. Таким чином проблема могла частково вирішитися. Однак згоди на це не дали тамтешні мешканці. Вони були проти створення спортивної площадки, бо побоялися великої кількості молоді у їхньому дворі. Так він й досі залишається у занедбаному стані, – каже Михайло Лучко.

 

Щодо інших зауважень, то у ЖЕКу обіцяють відреагувати на них належним чином і посприяти у вирішенні зазначених проблем. Однак не всі вони входять у компетенцію підприємства. Мова йде про ремонт внутрішньобудинкового проїзду та тротуарів. Мовляв, цим займається управління ЖКГ. Мешканці повинні написати звернення на адресу цієї структури. Щороку мерія затверджує список дворів, які планують відремонтувати найближчим часом. У межах своїх фінансових можливостей вона проводить ремонтні роботи. Цього року титульний список уже сформовано, тому в 2015-му мешканцям вул. Багатої вирішити цю проблему, швидше за все, не вдасться.

 

– Враховуючи звернення, заходи щодо облаштування даного двору включено у перелік тих, що проводяться у рамках двомісячника благоустрою. Там уже здійснено омолоджувальну підрізку дерев та прибирання, – каже Михайло Лучко. – Роботи продовжуються.

 

Пейзаж псують смітники

На сморід та безлад поблизу свого будинку скаржиться тернополянка Ольга П. Жінка проживає на вул. Вербицького, 10. Це непримітна багатоповерхівка у мікрорайоні «Канада». З її вікон розгортається прекрасний краєвид на парк Національного відродження, а з іншого боку картина зовсім протилежна, каже жінка. Будинок хоч і невисокий, проте довгий – на дев’ять під’їздів. Як і більшість будинків цього мікрорайону, він стоїть на схилі. Раніше поблизу кожного під’їзду знаходився контейнер для сміття. Зараз усіх їх змістили на верхню частину двору – прямо біля дитячого майданчика.

 

– По-перше, контейнери знаходяться біля майданчика, де граються діти. Це небезпечно для їхнього здоров’я. Влітку сміття нагрівається на сонці і страшенно смердить. Коли контейнери переповнені, сміття розносять собаки та ворони. Крім того, що вони забруднюють територію, ми переживаємо, що можуть постраждати діти. Адже поведінку тварин неможливо передбачити. Вони можуть накинутися на дитину, яка грається чи повертається зі школи додому, – каже пані Ольга.

 

В управлінні ЖКГ натякнули, що у даному випадку справді порушено санітарні норми, але вирішити проблему у правовому полі не можливо. Пояснюють, у свій час забудова здійснювалась дуже щільно. Відповідно до норм сміттєві контейнери мають знаходитися за 12 метрів від будинку. Якщо смітники забрати з одного двору, то вони опиняться під вікнами іншого будинку. А ось у ЖЕКу, який обслуговує дану територію, проблеми у цій ситуації не бачать. Кажуть, двір регулярно прибирають, сміття вивозиться своєчасно, а рішення вивезти контейнери на верхню площадку прийнято за погодженням жителів прилеглого будинку. Натомість просять мешканців бути більш культурними у поводженні з відходами.

 

– Перенести будинок в ту чи іншу сторону не можливо, а іншого місця розташування контейнерів немає, – каже заступник директора ПП «Люкс» Катерина Садівник. – У свій час смітники стояли вздовж будинку з розрахунку приблизно один контейнер на два під’їзди. Враховуючи те, що зараз практично кожна сім’я має автомобіль і люди залишають їх у себе в дворі, виникала проблема з тим, щоб вивезти сміття. Машина доволі габаритна і не може заїхати у двір. До того ж цей двір має схил і поворот. Влітку ще півбіди, а взимку вантажівку зі сміттям може занести на чийсь автомобіль. Крім того, у нас було звернення мешканців цього будинку. В одній із сімей є дитина-інвалід. Випари, особливо влітку, погіршують її стан, тому люди просили забрати контейнери з-під вікон. Рішенням мешканців будинку контейнери були винесені на верхню площадку. Відповідно до норм, сміття з двору вивозять тричі на тиждень. До цього часу жодних проблем щодо даного питання не виникало.

 

За словами Катерини Садівник, двірник працює з 6-ї до 10-ї години ранку та з 14-ї до 17-ї, і в цей період на дільниці чисто та прибрано.

 

– Ситуація може змінитися на вихідні, та якби тернополяни, принісши сміття, відкрили контейнер, а потім закрили його, проблем би не було взагалі. Тоді б сміття не розтягували ані ворони, ані собаки. Проблема тільки в нашій культурі, – каже представниця ЖЕКу.

 

Жінка погоджується, що влітку сміттєві контейнери нагріваються на сонці і виділяють неприємний запах.

– Це проблема не тільки цього двору, а й міста в цілому. Зверніть увагу, що контейнери призначені для твердих побутових відходів. Якби люди дотримувалися цього правила, то такого б запаху не було. Через те, що мешканці викидають у смітники продукти, виникає така ситуація, – каже Катерина Садівник.

З іншого боку, тоді постає запитання, куди ж дівати продуктові відходи? Це питання наразі відкрите. У ЖЕКу підкреслити, що готові піти на зустріч тернополян і прислухатися до порад мешканців будинку. Для цього можуть навіть провести збори жителів п’ятиповерхівки.

 

А тарифи ростуть!

А між тим, у Тернополі планують підвищити тарифи на вивезення сміття. Бо, мовляв, дана послуга стала збитковою для підприємств, що її надають, а це загрожує сміттєвим колапсом. Одним з найбільших перевізників у Тернополі є ДП «Фірма Альтфатер Тернопіль», яке обслуговує майже 70% населення міста.

– Востаннє тарифи на вивезення побутових відходів переглядалися у 2011 році. Тоді пальне вартувало до 9 гривень. Зараз ми усі бачимо, що ціна пального зросла вже удвічі, а тариф залишився таким, яким затвердили його у 2011 році. Для того, аби звільнити Тернопіль від сміття, на зміну щоденно виїжджає шість сміттєвозів (у середу, суботу та неділю, які є вихідними на підприємстві, працює по три одиниці спецтехніки). Для того, аби заправити їх, потрібно 100-120 літрів пального щодня на кожну машину. В грошовому еквіваленті це немала сума, а в умовах тотального зростання вартості пального вона з кожним днем збільшується, – каже директор підприємства Василь Орденас.

 

Однак пальне – не єдиний пункт витрат, який «б’є по кишені» підприємства. За словами Василя Орденаса, серед видатків, які з кожним днем зростають, мастила (їхня вартість зросла втричі) та запчастини до спецтехніки, а ще – амортизація автомобілів, спецодяг для працівників, заробітна плата, податки, страхування тощо. Василь Орденас розповідає, що суттєво зросла ціна пластмасових та оцинкованих євроконтейнерів для збору твердих побутових відходів, якими місто оснастили самі перевізники. Однак, на жаль, тернополяни ємності для сміття не шанують. Чоловік каже, що підвищення тарифів на дану послугу не уникнути, причому нову вартість озвучать тернополянам уже найближчим часом.

 

– Сьогодні ми вже не можемо надавати послугу. Поки ситуація була ще не настільки катастрофічною – ми трималися. Можна сказати, що у нас почалася криза, підприємство може просто зупинитися. Страйкувати нам заборонено законом, тому ми цього не робимо. Але якщо ситуація з оплатою не зміниться, підприємство збанкрутує і не зможе надавати послугу з вивезення сміття населенню. Ми розуміємо, наскільки скрутно зараз тернополянам, однак просимо розуміння та підтримки, – каже Василь Орденас.

 

Розрахунки підприємств-перевізників, якими вони обґрунтовують підняття тарифу на вивезення сміття, передані тарифно-кваліфікаційній комісії. У разі її позитивного рішення погоджений комісією тариф та розрахунки будуть передані на розгляд виконавчого комітету Тернопільської міської ради, під час засідання якого буде прийнято рішення щодо того, коли тариф вступить у дію.

 

Зоряна Гарасимів

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #ЖЕК, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #сміття, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: