Тернополяни навчать мешканців східних областей писанкарства

Опубліковано:
25 Квітня, 2016

Нині час писати один з найважливіших пасхальних символів українців — писанки. Тим, хто не вміє чи не знає, як їх творити, в Тернополі вирішили зарадити та зорганізували майстер-класи. Прикметно, що долучилася до такої доброї справи передовсім молодь.

 

Так, студенти Тернопільського національного педуніверситету ім. Володимира Гнатюка зорганізували доброчинну акцію «Напиши писанку для себе».  Всіх охочих вони не лише ознайомлюють з історією, особливостями, значенням і символікою української писанки, а й показують, як правильно оформити великоднє яйце в різних стилях.

 

Можна опанувати також премудрості лемківської писанки. Щоправда, вже у світлиці Товариства «Лемківщина». Щонеділі тут протягом квітня навчають дітей та дорослих за допомогою традиційної техніки воскової крапельки писати писанки, що  притаманні цій найзахіднішій групі українців. Понад 70 років тому їх разом зі співвітчизниками з Надсяння, Підляшшя та Холмщини тоталітаризм насильно позбавив споконвічних земель. Але вони зберегли власну народну культуру, пісенну творчість. Тож під час роботи секції «Бабцін куферок», попри посильну увагу до писанкарства, заодно ознайомлюють з лемківським костюмом, давніми речами, історією краю своїх дідусів і бабусь.

 

Уже чимало років поспіль тернопільська громадська організація «Молода «Просвіта» зорганізовує школу писанкарства «Намалюй писаночку». Завдяки їй і діти, і дорослі отримують можливість навчитися власноруч розмальовувати великодні яйця. Цього року учасники проекту вирішили донести українські традиції писанкарства до дітей та молоді Луганщини. Впродовж майже одного тижня запланували зорганізувати щонайменше п’ятнадцять майстер-класів у місті Лисичанськ. Кажуть, поставили собі за мету такі заходи провести й, зокрема, для вчителів малювання, аби вони в подальшому самі могли навчати мистецтва писанки хлопчиків і дівчаток. Таку ініціативу молодих просвітян серед інших установ та організацій підтримав і відділ сім’ї та молоді облдержадміністрації.  

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: