Тернополян закликають термомодернізувати будинки (ВІДЕО)

Опубліковано:
11 Лютого, 2015

В Україні, зокрема, і в нашому місті, рівень споживання енергоносіїв – доволі високий, кажуть в міській раді. Найбільші споживачі – населення та бюджетні установи. До прикладу, площа житлового фонду в Тернополі – близько 5 мільйонів квадратних метрів. На це все в рік йде 130 мільйонів кіловат енергії.

 

ПАВЛО САВЕЧКО, завідувач сектору з енергозабезпечення міського управління ЖКГ:

«Ми провели розрахунок тепловтрат на один квадратний метр. В середньому, 1 квадратний метр обходиться тепловтрат 202 кіловатгодин. Багато це чи мало? Скажемо так, це найгірший показник в Європі. Європейці дивуються, чому в нас найменші зарплати і найбільше споживання енергоносіїв».    

 

Проблема, кажуть в міськраді, – в будівлях, точніше, їх низькій енергоефективності. Адже раніше житло будували масовими серіями з дешевих матеріалів. Натомість, сьогодні це відбивається на наших платежах.  Тепло «виходить» через вікна, двері, перекриття даху, а також – стіни. За словами спеціалістів, найбільші втрати – в панельних будинках та із силікатної цегли. Єдиний вихід, щоб уникнути таких тепловтрат та, як наслідок, скоротити споживання енергоносіїв, каже Павло Савечко, – термомодернізація житлового фонду.

 

ПАВЛО САВЕЧКО, завідувач сектору з енергозабезпечення міського управління ЖКГ:

«По-простому – тепло «втікає» через найхолоднішу точку в будинку. Для того, щоб воно не втікало, треба в цьому будинку повністю ліквідувати всі ці точки. Тобто,це є принцип термоса».

 

Наразі чи не єдине місто  в Україні, де  термомодернізували будинок  –  Луцьк. Там видатки взяла на себе енергосервісна компанія. Щодо нашого міста, то, відповідно до новоприйнятої програми енергозбереження, розрахованої на 5 років, термомодернізацію проводитимуть на умовах співфінансування: 70 % коштів братимуть з міського бюджету, решту – доплатять самі мешканці будинку.

 

ПАВЛО САВЕЧКО, завідувач сектору з енергозабезпечення міського управління ЖКГ:

«Міська рада, для того, щоб не було проблем в населення проплатити свою частку, ми розрахували такий, маркер, я б назвав: щоб на 1 квадратний метр площі нарахування десь вони освоювали 30 гривень. Для прикладу, в нас найбільший будинок в місті Тернополі – це Пушкіна, 5. Це є 320 квартир, загальна площа там становить 20 тисяч квадратних метрів. За цією логікою, вони би мали отримати з міського бюджету 600 тисяч гривень і докластися своїми коштами у розмірі 240 тисяч гривень».

 

За таку суму, кажуть в управлінні житлово-комунального господарства,  повністю будинок не модернізувати, втім, поступово, можна удосконалювати. Аби долучитися до програми, мешканці повинні провести загальні збори, під час яких визначити пріоритетні заходи. Після цього – замовити кошторисну документацію та подати усі папери в управління ЖКГ.

 



Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #будинок, #модернізація, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #тернопіль, #тернопільські новини, #утеплення
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна

Статті

Інтерв'ю
Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади
13:58, 21 Квітня, 2024

Голова Андрій Смаглюк розповів про актуальне і наболіле Кременецької громади

Блоги

ТОП новини тернопільщини: