Тернопільських прокурорів спитають, де вони взяли свої багатства

Опубліковано:
6 Січня, 2015

Більше року минуло з того часу, як розпочався Майдан, основним завданням якого було повністю оновити владу. Та до сьогодні у багатьох державних структурах є чиновники, які залишись працювати на своїх посадах. Чимало таких і в Тернополі, і різні громадські організації час від часу піднімають питання щодо неповного очищення влади.

 

Нещодавно прокурор Тернопільської області Юрій Гулкевич розповів про те, як відбувається люстрація у прокуратурі.

 

– Очищення влади має проходити відповідно до Закону «Про очищення влади», який діє, – каже він. – Відповідно до нього, є кілька етапів люстрації. Після вступу закону в силу, протягом 10 днів мали звільнити всіх осіб, які займали відповідні посади. На рівні області – це прокурор області та його заступники. Прокурори районів, прокурор міста, його заступники в цей перелік не входять. Зазначу, що самоочищення у нашій структурі відбулося одразу після Майдану. Станом на березень 2014 року у нас звільнилися прокурор області, перший заступник і два заступники. 23 жовтня був звільнений ще перший заступник прокурора, який у період з 2010 по 2014 рік, більше року перебував на посаді заступника прокурора Хмельницької області. Цей етап люстрації закінчився. Більше у колективі обласної прокуратури немає людей, які б підлягали звільненню згідно із «Законом про люстрацію».

 

Другий етап люстрації, який також уже пройшов, стосувався кожного працівника прокуратури не залежно від займаної посади. Йдеться про процесуальне керівництво в кримінальних провадженнях стосовно активістів та  про заборону зібрань і проведення масових акцій.

 

– У нас таких позовів не було жодного, саме про заборону зібрань і проведення мітингів, – говорить Юрій Гулкевич, прокурор області. – Був позов, який пред’являла обласна адміністрація, прокуратура їх не пред’являла. По кримінальних провадженнях, де здійснювалося процесуальне керівництво, законодавець визначив, що звільненню підлягають ті особи, які здійснювали кримінальні провадження, які були закриті на підставі двох останніх Законів про амністію. Таких проваджень у нас не було. Цю інформацію перевіряла Генеральна прокуратура – були відповідні запити, ми подавали інформацію, вона звірена із судовою статистикою, з даними Єдиного реєстру досудових розслідувань і тут щось сфальшувати практично нереально.

 

Цього року працівників обласної прокуратури чекає ще один етап люстрації – майновий. А розпочнеться він із березня 2015 року.

 

– Майнова люстрація буде проводитись згідно графіку, починаючи з березня 2015 року, – повідомив Юрій Гулкевич. – Будуть з’ясовувати майновий стан кожного і ті дані, які відображені у декларації про доходи кожного з працівників прокуратури. У нас є 258 працівників, і кожен буде перевірений на відповідність його майнового стану до його доходів. У разі виявлені даних, які викликають суттєвий подив звідки у людини це може бути за умови його перебування на тій чи інші посаді чи його трудового стажу. Тоді у нього будуть вимагати пояснити походження цього майна. Якщо людина не зможе пояснити де вона це взяла, це буде підставою для звільнення. Усе це відбуватиметься поступово, згідно графіку, який визначило керівництво.

Юрій Гулкевич також наголосив на тому, що обласна прокуратура не є органом, який уповноважений здійснювати люстрацію інших відомств. Так, прокуратура не може люструвати органи міліції, СБУ, екологічну інспекцію, лісгоспи і так далі. Ці та інші державні структури повинні самостійно кожен у себе проводити люстрацію. Головний прокурор також порадив всім набратися терпіння і дочекатися законного порядку проведення очищення влади.

 

Ольга Трач

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.

Джерело: Новини Тернопільщини
Теги: #люстрація, #новини тернопільщини, #новини тернополя, #прокурор, #тернопіль, #тернопільські новини
Коментарі





Опілля квас ціни iPhone 14 Pro в Одесі, Україна
Статті
Інтерв'ю
“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця
20:11, 18 Квітня, 2024

“Це те місце, де я повинен бути”: історія бізнесмена, який переїхав з Гонконгу до Кременця

Блоги
Найбільше читають: