Андрій Шкула

Андрій Шкула

журналіст, журналіст, Газета "RІА плюс"

Тернопіль взимку засипало, але не снігом...

28.05.2015 16:00   Джерело: 20 хвилин
Автор : Андрій Шкула

На утримання Тернополя витрачають десятки мільйонів. Це виправдано, бо роботи багато. Але в комуналці може "загубитися" мільйон-другий. Приміром, лише піску з сіллю минулої зими, за документами, використали стільки, що можна завантажити на 500 КамАЗів

 

Кількість техніки, яка прибирала й утримувала місто взимку, години її роботи, витрати пального, а також обсяги піщано-соляної суміші, яку висипали в місті, – деталі, які дозволяють зрозуміти, куди йдуть бюджетні мільйони.

 

Тішить, що це цікавить не лише журналістів, а й тернополян.

 

Деталей не знають

 

"Зими майже не було. Сніжило декілька разів, ожеледиці сильної не помічав. Техніку комунальну в місті бачив, але дуже рідко. Поцікавтесь, будь ласка, що в звітах про роботу. Я думаю, що по документах працівники їздили всім гаражем, працювали цілодобово, а двірники зі снігу не вилазили", - написав у листі до редакції читач з ніком Іван Невідомий.

 

Ми звернулись до міської влади за інформацією. Не на всі питання, які стосуються утримання міста, отримали чіткі відповіді. Приміром, ми питали: "Скільки годин працювала спеціальна техніка (вантажівки, трактори, грейдери, піскорозкидачі та інше) в зимовий період?" та "Скільки тонн (літрів чи кубометрів) пального витратили для техніки, яка обслуговувала Тернопіль у зимовий період?". Натомість у мерії відповіли: "Технічне завдання замовника торгів послуг щодо очищення, утримання шляхово-мостового господарства міста 81.29.1 не зобов'язує потенційного учасника торгів вести облік даних витрат". На наше запитання: "Яку суму витратила (виділила, оплатила) Тернопільська міська рада на утримання Тернополя в зимовий період?" відповідь схожа: "Витрати замовником окремо не ведуться, оскільки розпорядник коштів бере свої зобов'язання виключно в частині реального фінансового забезпечення".

 

Утім, частину важливої інформації ми таки з'ясували. Отож у зимовий період з 1 грудня 2014 року до 28 лютого 2015 року послуги очищення міста та утримання шляхово-мостового господарства надавало ТОВ "Тернопіль Комунал Сервіс", яке перемогло в тендері. Перемагало воно і раніше. Фактичні витрати на ці роботи, як повідомили у міській раді, такі: 2012 року – 13 млн 345 тис. грн, 2013 року – 11 млн 843 тис. грн, 2014 року – 8 млн 441 тис. грн.

 

Сума витрат за минулий рік нам здалась надто малою, особливо в порівнянні. І недарма. Тендерну угоду в 2014 році товариство, як ми дізнались, підписало 01.08.2014 року. Тобто ця сума – за чотири місяці роботи. Вже на початку 2015 року ТОВ "Тернопіль Комунал Сервіс" перемогло у новому тендері на утримання шляхово-мостового господарства міста. Із ним уклали угоду на суму 11 млн 599 тис. грн. Перемогло у цьому тендері ("санітарне утримання міських територій"– прим. авт.) і КП "Міськшляхрембуд". Із ним мерія уклала угоду на 1 млн 520 тис. грн.

 

500 КамАЗів

 

Згідно з офіційними даними влади, витрачати взимку було на що. Приміром, у міській раді прозвітували щодо обсягів фактично витраченої піщано-соляної суміші. Тієї, якою посипають дороги і тротуари міста. Так ось, минулої зими витратили 3692 куби. Кубами пересічним громадянам рахувати важко. Тож ми вирішили перевести їх у КамАЗи. Об'єм кузова вантажівки при повному дозволеному навантаженні - 7,2 кубометра. Тобто минулої зими на вулиці міста вивезли більше 500 КамАЗів пісково-соляної суміші. Зрозуміло, що пісок чи пісок із сіллю вивозять у місто за потреби. Але обсяги вражають, особливо зважаючи на "люту, снігову та морозну" зиму.

 

За даними синоптиків, зима була малосніжною і "бідною" на ожеледицю. Якщо сніг і йшов, то опади були слабкими чи помірними. Це підтверджують заміри снігового покриву. В першій декаді грудня - 2 сантиметри, у другій - 6 сантиметрів, у третій снігу не було. У першій декаді січня - 3 сантиметри, у другій – сніг, якщо й падав, то танув, у третій – 1 сантиметр. У лютому в першій декаді - 3 сантиметри, у другій декаді – 2 сантиметри, у третій - дощило.

 

- Ця зима, якщо говорити про температури, була дуже теплою, - розповідає завідувач сектору організації робіт Тернопільського обласного гідрометеоцентру Оксана Софінська. - Приміром, усі три зимові місяці за середьомісячною температурою суттєво відрізнялись від кліматичної норми. Так, у грудні середньомісячна температура - мінус 1,2 градуса при кліматичній нормі мінус 2,9 градуса. У січні середньомісячна температура була мінус 0,8 градуса, при кліматичній нормі - мінус 5,8 градуса. У лютому середньомісячна температура була мінус 0,5 при нормі мінус 3,7 градуса. Подібна ситуація - з опадами. Випало 50-70% від кліматичної норми.

 

Куди засипали 3692 кубометри пісково-соляної суміші, важко сказати, особливо зважаючи на те, що потреба в посипанні була дуже малою. Такі обсяги посипання, певна річ, супроводжуються величезними витратами на пально-мастильні матеріали, оплату праці, амортизацію техніки. Цілком можливо, що вся ця активна робота відбувалась лиш в актах виконаних робіт та звітах. Сподіваємось, схожі підозри виникнуть і в правоохоронців, які мають значно більші можливості, аніж журналісти і в доступі до документів, і в перевірці роботи з утримання міста у зимовий період.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: 20 хвилин  

Коментарі