Ольга Чорна

Ольга Чорна

кореспондент, журналіст, "Наш День"

Тернопіль перетворюється на місто генделиків, аптек, облисілих парків і бродячих псів?

12.08.2015 12:08   Джерело: Наш День
Автор : Ольга Чорна

Українські міста перенасичені генделиками і аптеками. Тернопіль – не виняток. Мало не кожна вулиця має по кілька аптек. Дорогі ліки витягують останні гроші з гаманців людей. А хворіє чимало наших співвітчизників.     

 

Із початку нинішнього року українці витратили на медикаменти шалену суму – 23,076 мільярда гривень. Аптечні продажі зросли на сім відсотків, порівняно з минулим півріччям, повідомили у компанії «Бізнес Кредит».

 

Як не буде боліти голова, коли замість обіцяного добробуту і «життя по-новому», зростають ціни на продукти, комуналку, ті ж ліки. І збільшуються  борги країни. Ви нічого не позичали у держави? Це ще не означає, що нічого не винні. На кожного українця вже припадає 30 тисяч гривень загальнодержавного боргу. Світові винні не лише дорослі, а й новонароджені. Річ у тім, що з 2008 року держборг нашої країни зріс у 20 разів. Тоді цей показник складав 89 мільярдів. А тепер, за інформацією члена комітету Верховної Ради з питань бюджету, екс-міністра фінансів Віктора Пинзеника, сягнув більше 1 трильйона 400 мільярдів гривень.

 

Українці винні за корупціонерів, злодіїв, які «чистили» і «чистять» державну казну, недолугих чиновників, урядовців, парламентарів, фінансистів…

 

Для прикладу, аудитори «допомогли» вивести з країни шалені гроші. За останні півтора року за допомогою фіктивних цінних паперів з України «умикнули» сотні мільярдів гривень. Про це повідомила заступник міністра фінансів Олена Макеєва на своїй сторінці у «Facebook». «Понад 400 мільярдів гривень були виведені з країни», – написала вона. Аудитори мали попередити відтік капіталу з країни, а вчинили навпаки. Цікаво, цих спритників покарають? І яким чином ці оборудки пройшли повз увагу прем’єра Яценюка, правоохоронців? А Україна знову планує взяти черговий кредит на оплату газу у Світового банку – 500 мільйонів доларів. Якби такими темпами не крали тепер і повернули раніше вкрадені кошти, то нашій державі не потрібні були б жодні кредити. Україна могла б профінансувати МВФ, а не виконувати драконівські умови цієї фінансової організації.

 

У соцмережах жартують на тему бідності нашої держави, мовляв, у Коломойського є декілька мільярдів доларів, і в Ахметова, і в Порошенка, і в Фірташа, а в України немає.

 

Із величезними боргами, побутовою невлаштованістю, соціальними проблемами, безробіттям, війною влада веде Україну в європейському керунку. А як вписатися мізерним українським зарплатам у європейські стандарти? Згідно з останніми дослідженнями, серед усіх жителів Європи українці отримують найменшу платню. Порівняйте свої заробітки з тими, які мають європейці. Ось, норвежці, приміром, заробляють у середньому 3527 євро, фіни – 2321, данці – 3313, французи – 2449, німці – 2054, швейцарці – 4047. У сусідніх державах громадяни отримують на 200-300 євро більше, ніж українці. Поляки, зокрема – 750 євро, румуни – 395, болгари – 333. Білорусія також випередила Україну із 353 євро. Обігнала нас і Молдова, де в середньому заробляють 181 євро. А в Україні середньостатистична зарплатна цифра надто скромна – 136 євро. На Тернопільщині ще скромніша – 113. Нижчої платні немає жоден регіон нашої держави.

 

Тим часом в уряді підрахували: українцям заборгували два мільярди гривень зарплати. Таку цифру озвучив міністр соціальної політики Павло Розенко. І оголосив війну недобросовісним роботодавцям.

 

Не дивно, що, за даними Міжнародної організації з міграції, серйозно зросла чисельність нелегалів з України. Якщо у 2011 році цей показник складав 28 відсотків, то у лютому-березні нинішнього року вже перевищив 40. І це не межа, зазначають експерти. Офіційно виїхати на заробітки за кордон планують три мільйони українців.

 

Багатьох людей женуть у світ мала платня й безробіття. Знайти роботу на Тернопільщині, наприклад, дуже важко. За інформацією обласного центру зайнятості, у нашому регіоні простежується зменшення попиту на робочу силу, скорочення числа штатних працівників, зростання рівня безробіття, заборгованість з виплати зарплати тощо. На 1 серпня на одне вільне робоче місце у середньому в області претендувало п’ятеро безробітних. Щоправда, у Козівському районі таких було аж 34, Гусятинському – 31, Зборівському – 18.

 

Ще однією причиною проблем українців є те, що вітчизняні банки призупинили кредитування населення. І це, незважаючи на космічні відсотки. Причина – відтік депозитів та збільшення частки прострочених позик.

 

За українськими мірками, якщо брати кредит у банку на купівлю житла, то  виходить, що квартира є не предметом необхідності, а розкоші. На Заході люди мають можливість придбати авто і житло за дуже низькими, як для нас, відсотками. Приміром, у Франції позичити в банку гроші на купівлю автомобіля можна під 6,5 відсотка річних, а житло – під 3-4 відсотки. У США донедавна давали позики на житло під 3,75 відсотка, зараз показник коливається у межах 4,5-5 відсотків. Американці незадоволені. Кажуть – це багато. А в Україні – 20 відсотків і вище. Та й під ті отримати кредит стає практично неможливо. До речі, аби придбати власність у Штатах – не обов’язково бути громадянином. Ба, навіть не обов’язково перебувати на території США.

 

Українські урядовці, чиновники полюбляють їздити на Захід за досвідом. Навіть якось каталися до Європи переймати досвід випасу худоби. Краще б запитали про це у сільського господаря. Гроші за дорогу зекономили б. Розповідають українцям, як у розвинених країнах все гарно. Мовляв, і нам так треба жити. А хто проти? Проводьте реформи, розвивайте інфраструктуру, створіть умови для інвесторів і туристів, дайте людям гідну зарплату. Не крадіть так нахабно, зрештою. Але, як бачимо, українське село від «реформ» геть занедужало. Міста втрачають свою привабливість. Ось і Тернопіль перетворюється на місто незаконних будівель, генделиків, аптек, облисілих парків і бродячих псів. Інвестори Україну наразі оминають через корупцію і війну. Про європейські зарплати урядовці навіть не згадують. Вони їх, щоправда, мають. А люди повинні бути ситі реформами. Через те в українців дилема: за кого голосувати на місцевих виборах? За тих, хто при владі, вже накралися і, може, трохи зменшать апетити, чи за «нових», які прийдуть до влади й почнуть облаштовувати своє благополуччя? Поняття «чесний політик і чесний чиновник» для українців не існує апріорі. То ж мають люди ось такий специфічний головний біль, від якого нема пігулок у дорогих українських аптеках.


Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу tenews.te.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер, долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук, підключайтеся до каналу Телеграм.
Джерело: Наш День  

Коментарі